Minivijver: Schoonheid en kalmte in jouw tuin

Wil je de charme van de natuur in je achtertuin brengen, maar heb je geen tijd, ruimte of middelen voor een ​​volledige vijver? Dan is de minivijver wellicht wat voor jou. Deze unieke creatie brengt schoonheid en kalmte in je buitenruimte. Daarnaast is het relatief eenvoudig om er zelf eentje te creëren! In deze blogpost gaan we dieper in op deze unieke creatie.

Overweeg je een zwemvijver? Lees dan zeker eens dit artikel over kleine zwemvijvers & waarmee allemaal rekening houden.

Wat is een minivijver?

Minivijvers zijn perfect voor kleine tuinen, terrassen of patios, omdat ze meestal niet groter zijn dan een paar vierkante meter. Ze kunnen worden gevuld met waterplanten en dieren zoals vissen en kikkers. Het creëren van een minivijver is een geweldige manier om de natuur in je buitengedeelte te brengen. Ook biedt een minivijver biedt tal van voordelen, waaronder het aantrekken van wilde dieren, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het creëren van een rustgevende sfeer in je tuin.

Hoe maak je er een?

Het maken van een minivijver is een leuke en mogelijk eenvoudige manier om buitenavontuur in je achtertuin te brengen. Begin met het vinden van de juiste container, zoals een grote plantenbak of emmer. Zorg ervoor dat hij waterdicht is en dat er genoeg ruimte is voor alle planten en dieren die je wilt toevoegen. Vul de container vervolgens met water, voeg waterplanten toe en versier de minivijver zoals jij dat wil. Laat de vijver enkele dagen rustig staan voordat je er vissen of andere bewoners aan toevoegt. Vergeet niet om de minivijver schoon te houden en om regelmatig onderhoud uit te voeren om de gezondheid van alles wat erin zit te garanderen.

Waar plaats je een minivijver?

De plaats waar je een minivijver installeert, is afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke preferenties. Het meest ideale is dat je de vijver in een schaduwrijke plek plaatst. Een schaduwrijke plek stimuleert de groei van algen. Als je er eentje gaat plaatsen op een terras, balkon of in de tuin, let er dan goed op dat de plek voldoende ruimte biedt om eromheen te lopen en dat hij gemakkelijk bereikbaar is voor onderhoud. Zorg ook dat de bodem stevig genoeg is om het gewicht van water en container te dragen.

Hoe diep moet een minivijver zijn?

De diepte van een minivijver wordt vooral bepaald door de planten en dieren die je erin wilt houden. Als algemene richtlijn wordt aangeraden om een ​​diepte van ten minste 30 centimeter te hebben, als je vissen wilt houden, moet de diepte minimaal 50 centimeter zijn. De grootte en vorm van de container spelen ook een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste diepte. Als u de juiste diepte kiest, garandeert u dat planten en dieren in uw minivijver een veilige leefomgeving hebben.

Wat is de kostprijs?

De kosten van een minivijver verschillen, afhankelijk van de grootte en het materiaal waaruit het gemaakt is, evenals de soort planten en dieren die je erin wilt plaatsen. Een goedkopere container met alleen waterplanten zal een lagere prijs vertegenwoordigen. Een grotere container van hogere kwaliteit met vissen of andere dieren zal duurder zijn. Als algemene indicatie liggen de kosten normaal tussen de €50 en €200. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het maken van je budget voor je minivijver om onvoorziene uitgaven te voorkomen.