Pizzaoven: de verschillende soorten op een rijtje

Pizza is een van die etenswaren die een speciaal plekje in ons hart hebben. En met het grote aantal pizzeria’s, bakkerijen en eetgelegenheden die de wereld bevolken, is het moeilijk te beweren dat er geen pizzeria bij u in de buurt is. Toch is er niks beters dan een zelfgemaakte pizza. In deze gids bespreken we de populairste soorten pizzaovens van het moment.

Vrijstaande oven 

Er zijn gas-, hout- en multi-fuel ovens verkrijgbaar. De prijzen schommelen tussen €250-€800. Een aanzienlijke investering, maar veel minder dan de premium pizzaovens die tot in de vier cijfers gaan.

Hoewel de grootte en het gewicht nog steeds aanzienlijk kunnen zijn, is dit type pizzaoven meestal ontworpen om te worden opgezet en overal te worden gebruikt. Je zou hem mee kunnen nemen naar de camping of naar het strand als je dat zou willen. 

Het komt zelden voor dat draagbare pizzaovens van dit type ruimte hebben voor meer dan één pizza tegelijk.

Barbecue-top oven

Deze bestaan vaak uit een eenvoudige metalen doos met een pizzasteen erin. Ze zitten bovenop een barbecue en worden van onderen verwarmd met behulp van het rooster.

Het oppervlak van je barbecuerooster moet groot genoeg zijn voor de pizzaoven die je wilt kopen. Zorg ervoor dat je het opmeet. 

Er is geen warmte van bovenaf zoals bij een draagbare pizza oven, dus ze bakken langzamer, maar je moet ze nog steeds in de gaten houden om te voorkomen dat de pizza aanbrandt. 

Gas is het gemakkelijkst, omdat het gemakkelijker is om een constante temperatuur te behouden.

Baksteen of klei

Als je echt van pizza houdt, wil je misschien investeren in een speciaal gebouwde pizzaoven als decoratie in uw tuin. 

Je kan een kant-en-klare oven kopen of uw eigen oven bouwen met een kant-en-klaar model dat je zelf in elkaar moet zetten. 

De meeste modellen worden op hout gestookt, dus ze vereisen wat vaardigheid en geduld bij het hanteren van de baktemperatuur om er het beste uit te halen. 

Deze pizzaovens hebben meestal grote kamers voor een knapperend vuur en meerdere pizza’s, zodat je voor meerdere gasten kunt koken en binnen een ruimte hebt om je pizza’s warm te houden.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook zeker deze artikelen: tuin renoveren, waar op letten bij aankoop loungesetEngelse tuin