Vinyl vloerbekleding – voor- en nadelen

Vinyl vloerbekleding is een soort synthetisch materiaal dat al tientallen jaren wordt gebruikt om duurdere en minder duurzame materialen in woningen te vervangen. In dit artikel worden de voor- en nadelen van vinyl vloeren besproken, zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen over wat het beste bij je behoeften past. Hier kan je alvast enkele voorbeelden zien op Pinterest.

Voordelen

Er zijn vele voordelen aan vinyl vloerbekleding, en deze voordelen hebben geleid tot de populariteit ervan in zowel de residentiële als de commerciële bouwmarkten. Dit zijn de voordelen die je kan verwachten.

Waterdicht

Een voordeel van vinyl vloeren is dat ze waterdicht zijn. Dit maakt het ideaal voor ruimtes waar veel vocht is, zoals keukens en badkamers. Het is ook zeer gemakkelijk schoon te maken, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat gemorste vloeistoffen je vloer ruïneert. Vinylvloeren zijn ook zeer duurzaam, dus ze kunnen tegen een stootje.

Visueel geen verschil

Vinylvloeren staan bekend om hun realistische uiterlijk. Het kan de look van natuurlijke materialen zoals hout of steen nabootsen, maar tegen een fractie van de kosten. Wanneer je het niet zou vermelden tegen je vrienden en familie dat het geen echte laminaat is, zullen de meerderheid het niet gemerkt hebben. Alleen wanneer je goed kijkt kan je wel zien dat het een bekleding is en geen vast materiaal.

Makkelijk schoon te maken

Zoals bij elk type vloer moet ook vinyl af en toe worden schoongemaakt. Dit is vooral het geval als de vloer veel wordt gebruikt, maar gelukkig zijn ze gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. 

Om je vinyl planken er als nieuw uit te laten zien, gebruikt je best een bezem, stofzuiger of microvezel veegmachine voor een snelle schoonmaakbeurt. Voor een grondige schoonmaakbeurt zijn een vochtige mop en een mild schoonmaakmiddel voldoende. Als bonus hoeft je de vloer niet in de was te zetten! Bovendien zijn vinyl planken voorzien van een beschermende slijtlaag, waardoor ze jarenlang hun glans behouden.

Grote verscheidenheid aan keuze

Van hout tot marmer, steen, decoratieve tegels en beton, je keuzemogelijkheden voor vloeren zijn vrijwel onbeperkt. Niet alleen zal je gemakkelijk een vloer kunnen vinden die past bij de door jou gewenste inrichting stijl, je zal misschien moeite hebben om slechts één favoriet te kiezen.

Nadelen

Met voordelen komen altijd nadelen gepaard. Na het lezen van de voordelen denk je dit is een must-have maar de nadelen wegen ook wel een stuk door op de keuze die je moet maken.

Onherstelbaar

Een nadeel van vinyl vloeren is dat ze niet gerepareerd kunnen worden. Als een vinyl vloer beschadigd is, moet het hele stuk vervangen worden . Dit kan kostbaar en tijdrovend zijn. Bovendien zijn vinylvloeren niet zo duurzaam als sommige andere soorten vloeren, dat wil zeggen dat ze vaker vervangen moeten worden.

Kortere levensduur dan houten vloeren

Vinyl vloeren hebben een kortere levensduur dan houten vloeren. Ze zijn gemaakt van dunne, flexibele PVC-platen die gemakkelijk kunnen beschadigen. Ze zijn ook gevoelig voor vlekken en verbleken door zonlicht.

Geen toegevoegde waarde aan de kostprijs van je huis

Als het aankomt op de doorverkoopwaarde van een huis, hebben vinyl vloeren niet dezelfde aantrekkingskracht als hardhouten vloeren. Eigenlijk kunnen sommige huizenkopers afgeschrikt worden door vinyl vloeren omdat ze kunnen gezien worden als minder duurzaam. In kwaliteit is er dan ook een dip. Als je echter niet van plan bent om je huis snel te verkopen, dan zijn vinyl vloeren geweldige optie.

Conclusie

Het kopen van een vinyl vloerbekleding heeft vele voordelen maar ook enkele belangrijke nadelen. Wij raden je aan om alleen te kiezen voor vinyl vloerbekleding wanneer je een beperkt budget hebt, een lange tijd zal blijven in je woonst of wanneer je het gewoon liever ziet dan laminaten of houten vloeren.

Voor meer verbouwtips, zie hier.