Hoe maak je je tuinmeubelen klaar voor de winter?

De winter is een tijd waarin je meer zorg aan je tuinmeubelen moet besteden. Of het nu gaat om je tuinset, ligstoelen of zelfs je schommel, de kou en de sneeuw kunnen een ravage aanrichten. Hier zijn enkele tips om deze stukken voor te bereiden op de winter.

Tuinmeubelen opbergen

Om je tuinmeubelen tijdens de wintermaanden op te slaan, kun je ze ofwel binnen ofwel buiten opbergen. Als je ze binnenshuis opbergt, zorg er dan voor dat ze beschermd zijn tegen de weerselementen. Binnenshuis kun je een veranda, garage of opslagruimte gebruiken. Buiten kun je ze op de grond laten staan of opbergen in een schuur of garage.

Kan aluminium buiten blijven staan?

Aluminium tuinmeubelen zijn een populaire keuze voor wie van het buitenleven wil genieten. Ze kunnen niet in alle weersomstandigheden buiten worden gelaten zonder bescherming. Als je ervoor kiest om je aluminium tuinmeubelen buiten te laten staan, zorg er dan voor dat je ze beschermt tegen sneeuw en vrieskou door ze af te dekken. Hiervoor bestaan er speciale beschermhoezen. 

Mogen teakhouten meubelen buiten blijven staan?

Tijdens de zomer, lente en herfst mogen teakhouten tuinmeubelen buiten blijven staan als ze zijn behandeld met een beschermende coating. Dit zorgt ervoor dat de meubelen goed zijn afgedicht tegen vocht en UV-stralen. Ook tijdens de wintermaanden mogen de teakmeubelen buiten blijven staat. Behandel ze wel goed op voorhand met de juiste producten die aangeraden worden door de fabrikant. Doorgaans wordt dit gedaan met teakolie of een andere beschermer. Het is niet noodzakelijk om de meubelen af te dekken met een zeil tijdens de winter. Door houten tuinmeubilair te bedekken met een zeil kan het niet ademen en gaat het sneller rotten. 

Parasol opbergen

Tijdens de wintermaanden is het belangrijk om je parasol te beschermen als hij niet in gebruik is. Een beschermhoes kan helpen om je parasol schoon en vrij van sneeuw en ijs te houden. Sommige parasols met hoes zijn ontworpen om buiten te blijven tijdens de winter, terwijl andere zijn ontworpen om binnen te worden opgeslagen. Raadpleeg dus altijd de opberg instructies van de fabrikant. 

Kussens opbergen

Als je van plan bent de kussens van je tuinmeubelen tijdens de winter op te bergen, is het belangrijk dat je dit op een zodanige manier doet dat ze veilig en droog blijven. Eén manier om dit te doen is door ze in een grote plastic zak te doen. Je kunt ze ook in een kartonnen doos steken door ze op elkaar te stapelen. Stockeer de doos vervolgens in een droge ruimte. Als je je kussens toch buiten moet opbergen, zorg er dan voor dat je ze goed afdekt met een zeil of zonnescherm zodat ze warm en droog blijven. Zorg ervoor dat de kussens volledig bedekt zijn.

Wil je meer te weten komen over tuinmeubelen? Lees dan onze andere blogberichten!