Verbouwen of verhuizen?

Hoe weet je of je je huis moet verbouwen of echt moet verhuizen? Als je er nog niet uit bent, dan is dit artikel iets voor jou! Het zal je helpen beslissen wat het beste is voor je huis en wat de beste stap is voor jouw en eventueel je gezin in de nabije toekomst.

Verbouwing

Er zijn verschillende voor- en nadelen aan het verbouwen van je huidige woning in plaats van het vertrekken naar een nieuwe woning.

Voordelen

Misschien vind je het leuk waar je woont. De buren zijn geweldig, het school district is goed, er is een winkel aan de overkant van de straat voor snel en makkelijk achter boodschappen te kunnen gaan. Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je hier wilt blijven wonen.

Het geeft ook voldoening om je huis handmatig te verbouwen. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar je kan hier altijd ook hulp voor inhuren wanneer je geen handige Harry bent.

Renoveren kan veel betaalbaarder zijn dan verhuizen. Hoewel renovaties, of je het nu zelf doet of een aannemer inhuurt, duur kan zijn, zal een verhuizing naar een nieuw huis kosten met zich meebrengen zoals afsluitkosten, verhuiskosten en meer

Nadelen

Het verbouwen van je huis kan betekenen dat je leefruimte aanzienlijk wordt veranderd, wat betekent dat je je levensstijl zal moeten aanpassen. Bijvoorbeeld, als je gewend bent om elke avond te koken of te eten als een gezin en je kiest ervoor om je keuken te verbouwen, kan het zijn dat je weken of maanden geen toegang hebt tot verschillende apparaten. Daarnaast kan het zijn dat je woonkamer in een opslagruimte veranderd voor een tijdje.

Bovendien kunnen verbouwingen veel kosten met zich meebrengen. Als je bijvoorbeeld van plan bent een paar muren in je huis te renoveren, kan je daarachter defecte bedrading aantreffen. Of de kosten van materialen kunnen onverwacht stijgen. Je ingehuurde arbeider kan zijn tarieven verhogen, of dingen kunnen uiteindelijk langer duren dan verwacht.

Kosten verbouwing

De kosten voor een verbouwing kunnen hoog oplopen, afhankelijk van het type en de omvang ervan. Denk aan materiaalkosten, arbeidskosten, vergunningen en diensten van een architect. Het is belangrijk om eerst een budget te maken en rekening te houden met alle uitgaven. Daarnaast is het verkrijgen van de juiste vergunning cruciale stap – zonder deze kan je geconfronteerd worden met boetes, voortijdige beëindiging van werkzaamheden of andere juridische problemen.

Verhuizen

Natuurlijk zijn er ook voor- en nadelen aan verhuizen. Hier zijn een paar dingen om te overwegen:

Voordelen

Wanneer je verhuist in plaats van te verbouwen, is één van de belangrijkste voordelen dat je zeker weet dat je ruimte hebt voor alles wat je wilt hebben in je nieuwe huis. Bijvoorbeeld, als je van plan bent om je keuken en eetkamer te verbouwen om een open concept ruimte te creëren, zal je in staat zijn om een huis te kopen met een open concept keuken en eetkamer. Je zal in staat zijn om fris te beginnen in een ruimte die zo modern is als je wilt.

Financieel, kan het zinvoller zijn om te verhuizen dan te verbouwen. Je hebt dan een nieuw huis gekocht waarvan je de precieze waarde weet. Wanneer je beslist om te verbouwen, weet je niet de exacte waarde die je huis heeft op dat moment en als het veel of weinig zal stijgen.

Nadelen

Het is gebruikelijk dat mensen een emotionele band hebben met hun huis. Als je bijvoorbeeld je kinderen in het huis hebt opgevoed, mis je het misschien om in je woonkamer te kijken en te denken aan de eerste kerst of verjaardag die je kinderen daar vierden.

Bovendien kan het zijn dat je uiteindelijk meer betaalt voor een verhuizing dan voor een verbouwing. Er zijn verschillende kosten verbonden aan verhuizen, waaronder afsluitkosten, makelaarskosten, en meer. Zorg ervoor dat je de cijfers uitrekent voordat je een beslissing neemt.

Hopelijk heb je na het lezen van deze gids een beter idee of je wilt verbouwen of verhuizen. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Het hangt ervan af wat je uiteindelijke doel is dat de beslissende factor zal zijn in je beslissing.

Kosten verhuis

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de kosten van een verhuizing, zoals de afstand, het verhuisbedrijf, de grootte van de woning en eventuele extra diensten. Vergeet ook niet andere kosten die kunnen optreden zoals verzekeringen, opslag, schoonmaakkosten en borgsom. Om onverwachte uitgaven te voorkomen is het belangrijk om een ​​realistisch budget te stellen dat rekening houdt met alle mogelijke kosten.

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook deze artikelen: hoe kan ik mijn huis beveiligen? 5 zaken die je moet weten vooraleer je aan een renovatie begint.