Loungetuin en buitenkamer: Een prachtige tuin

Een loungetuin is een prachtige manier om na een lange dag te ontspannen. Je kunt een plek creëren met comfortabele stoelen en banken waar je lekker van de frisse lucht en het prachtige uitzicht kunt genieten. Maar een tuin is meer dan dat – het is ook een perfecte plek om leuke quality time door te brengen met vrienden en familie. In dit blogartikel gaan we dieper in op loungetuinen, wat ze zijn, hoe je ze kunt maken en wat er nodig is om ervoor te zorgen dat jouw achtertuin zo’n oase van rust wordt. Tenslotte behandelen we eventuele vergunningen voor een buitenkamer mocht je dit willen bouwen.

Wat is een loungetuin?

Het creëren van een buitenkamer is een manier om van je buitenruimte te genieten en tot rust te komen. Naast het uitzoeken van comfortabele meubels, zoals loungebanken, ligstoelen en zitzakken, moet je ook aandacht besteden aan de beplanting die je gebruikt en aan de sfeer in de tuin. Subtiele verlichting, decoratie of waterpartijen kunnen hier een goede toevoeging aan zijn. Kortom, een loungetuin creëren is veel meer dan alleen wat planten en stoelen plaatsen; het is echt bedoeld om jou even helemaal tot rust te laten komen.

Wat moet er in je loungetuin?

Een buitenkamer is een perfecte plek om te relaxen en te genieten van het uitzicht. Om ervoor te zorgen dat je buitenruimte comfortabeler wordt en alles wat je nodig hebt hebt, moet je er een aantal basisvoorzieningen inzetten, zoals een comfortabele zithoek, verlichting voor sfeer en voldoende bescherming tegen de elementen. Denk ook aan planten, kussens en andere accessoires om het geheel af te maken. Of waarom niet: een kleine vijver om in te zwemmen. Geniet van je buitenruimte!

Heb je voor een buitenkamer een vergunning nodig?

In Vlaanderen is het algemeen vereist dat je een vergunning aanvraagt als je een buitenkamer wil bouwen. Dit komt omdat zo’n constructie in de meeste gevallen gezien wordt als een uitbreiding van je woning, die dan weer onderhevig is aan Belgische bouwnormen. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld als de buitenkamer klein genoeg is of niet hoger dan een bepaalde hoogte. Het is belangrijk om de specifieke regels voor jouw stad en regio te raadplegen voordat je begint met bouwen.

Wat is de kostprijs van een loungetuin?

De kosten van het aanleggen van een loungetuin kunnen variëren en hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte, materialen die gebruikt worden en eventuele extra functies. Vergelijk vooraf meerdere offertes om ervoor te zorgen dat je de beste kwaliteit krijgt aan een eerlijke prijs. Vergeet ook niet naar het portfolio te kijken van de hovenier of het bedrijf om te zien hoe ervaren ze zijn.