Kleine zwemvijver aanleggen?

Een tuin met een zwembad vormt een extra troef om te genieten van een warme zomer. Maar jammer genoeg heb je chloor en andere chemicaliën nodig voor het onderhoud ervan. Zaken die niet meteen milieu vriendelijk zijn. In dit artikel bespreken we de voordelen van een kleine zwemvijver in je tuin en hoe ze een mooi alternatief zijn voor traditionele zwembaden.

Waarom kiezen voor een natuurlijke zwemvijver in plaats van een gewoon zwembad?

Enkele voordelen van een natuurlijke zwemvijvers:

 • Natuurlijke schoonheid: zwemvijvers voegen natuurlijke schoonheid toe aan je tuin. Met planten , rotsen en hout creëer je een idyllische en rustgevende omgeving.
 • Milieuvriendelijk: in een zwembad zwemmen met chloor is best aangenaam, zeker op een warme dag. Maar … in vergelijking met zwemmen in een natuurlijk water maakt het geen kans. Een duik in een vijver geeft geen jeukende rode ogen, droge huid of zin in een douche, wat vaak wel het geval is na het zwemmen in een zwembad met chloorwater. Zwemvijvers zijn dus milieuvriendelijk en duurzaam. Ze vereisen geen chemicaliën zoals chloor, wat de ecologie van ons milieu ten goede komt.
 • Lagere onderhoudskosten: In vergelijking met gewone zwembaden zijn eco vijvers gemakkelijker te onderhouden.
 • Biodiversiteit: zwemvijvers zijn bovendien gunstig voor de biodiversiteit. Denk hierbij aan vissen, kikkers en waterinsecten. Maar ook aan insecten, door de planten errond.
 • Welzijn: zwemmen in natuurlijk water lijkt een kalmerend effect te hebben op lichaam en geest. Het wordt vaak geassocieerd met een gevoel van welzijn en ontspanning.

Hoe werkt het?

Kleine zwemvijvers bootsen de biodiversiteit en de functie van de natuurlijke omgeving na en hebben aparte zones voor zwemmen en waterzuivering. Het zelf personaliseren van je zwemvijver is mogelijk via de afmetingen en verhoudingen.

Afhankelijk van het ontwerp bestaat 50 tot 70% van het totale wateroppervlak uit zwemzones. De rest is voor filtratie. Het water wordt naar ondiepe zones gepompt met een overvloed aan plantenleven en aggregaten die als natuurlijke filters fungeren en het water zuiver en helder houden.

Hoe groot moet een zwemvijver zijn?

De grootte van je natuurlijke zwemplas is hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal mensen dat tegelijkertijd wil zwemmen en de gewenste diepte. 20m² en een diepte van 1,5 meter minimaal is een algemene richtlijn voor comfortabel en goed functionerend water. Vergeet daarnaast niet genoeg ruimte in te richten rondom de zwemvijver voor zitplaatsen, zonnebedden en eventuele plantenfilters.

Welk soort water heb je nodig voor een kleine zwemvijver?

Bij het bouwen van een zwemvijver is het van belang om te bedenken welk soort water je wilt gebruiken. Grond- of regenwater zijn goede opties voor een zwemvijver. Het is wel belangrijk om de kwaliteit ervan goed te controleren op verontreinigingen door bijvoorbeeld pesticiden. Oppervlaktewater is ook een optie, dit type water kan worden gezuiverd met behulp van een plantenfilter of een zandfilter. Vergeet ten slotte niet om regelmatig de waterkwaliteit te inspecteren.

Kan je vissen toevoegen aan de zwemvijver?

Het introduceren van vissen in je zwemplas is een goed idee. Vissen voegen een geheel nieuwe dimensie toe aan het ecosysteem, en ook aan je zwemervaring. Vissen in een zwemvijver zorgen er wel voor dat algen gemakkelijker groeien. Dit komt door de uitwerpselen van de vissen.

planten kleine zwemvijver

Heb je een vergunning nodig voor een zwemvijver?

Voordat je begint met het aanleggen van een kleine zwemmeertje, is het belangrijk om de lokale regels en voorschriften van je locatie te controleren. In Vlaanderen, moet je in principe een vergunning aanvragen als je een biologische zwemvijver aanlegt. In veel gevallen is er geen vergunning nodig, maar dit verschilt per gemeente en land. Bovendien kan het noodzakelijk zijn om een vergunning aan te vragen als de vijver groter is dan bepaalde afmetingen of als er beschermde flora en fauna in de buurt voorkomen.

Raadpleeg daarom altijd de lokale regelgeving voordat je begint met het maken van jouw eigen zwemvijver.

Zelf een natuurlijk zwembad aanleggen?

Je kunt ervoor kiezen een zwemvijver zelf aan te leggen in plaats van een professionele firma in te schakelen. We adviseren dan dit 8 stappenplan te volgen:

 1. Maak eerst een schets waar precies de vijver in jee tuin gaat komen. Denk na over de vorm, afmetingen en diepte. Waar plaats je het zwemgedeelte, de vijverplanten, de relaxruimte, de pomp, de nodige electriciteitsaansluitingen ? Houd rekening dat het water voldoende zonlicht krijgt zodat het kan opwarmen. Plaats de vijver ook niet te dicht bij bomen: hun wortels kunnen voor schade zorgen.
 2. Graaf het gat volgens de gewenste afmetingen, vooral voor het zwemgedeelte. Een graafmachine is handig voor dit soort werk. Denk ook na wat je met de uitgegraven grond wil doen.
 3. Bedek de bodem en zijkanten van de natuurlijke zwemvijver met worteldoek en zandlaag om wortelgroei te voorkomen.
 4. Installeer de pomp, filter en leidingen in het zand.
 5. Leg strak vijverdoek op de bodem vanuit het diepste punt. Bevestig de randen om verschuiving te voorkomen, bijvoorbeeld met stenen.
 6. Vul de vijver met regenwater en houd de waterwaardes in de gaten.
 7. Voorzie lavastenen en waterplanten als natuurlijk filter.
 8. Schakel tenslotte de pomp in, waardoor water beweegt en de filter begint te werken.
waterlelies op een zwempoel

Prijs van een kleine zwemvijver?

 • Sommigen zullen je vertellen dat het meer kost, anderen zullen je vertellen dat het minder kost dan een gewoon zwembad.
 • Het ontwerp en de complexiteit zullen de grootste factoren zijn in het bepalen van de kosten van een kleine natuurlijke zwemvijver wanneer vergeleken bij een traditionele zwembad. 
 • Een groot pluspunt van mini zwemvijvers ten opzichte van traditionele zwembaden, is dat er geen verdere landschapsarchitectuur nodig is. Dit zorgt ervoor dat de totale kosten van kleine zwemvijvers lager zijn.
 • De kostprijs voor een kleine zwempoel ligt in de regel rond de € 300 per m2. Een zwemvijver van 20m2 zal dus ongeveer € 6.000 kosten.

Onderhoud van een kleine zwemvijver

Het onderhouden van zo’n kleine ecovijver vergt wel een regelmatige zorg. Immers je wil het water maximaal helder en gezond houden.

 • Daarom is het allereerst van belang om regelmatig bladeren, takken en ander organisch materiaal uit het water te verwijderen. Dit voorkomt troebel water en algengroei.
 • Hierbij komt een vijverstofzuiger dan goed van pas. Het opgezogen water ondergaat eerst filtratie door de voorste filterzak, die je kan afsluiten. Deze zak vangt bladeren, algen, takjes, steentjes, substraat en andere deeltjes op.
 • Of overweeg een Bio zwemvijver robot. De robot scant de ganse zwemvijver en maakt gebruik van een slim schoonmaak parcours. Onderhoud van een kleine zwemvijver wordt hierdoor nog gemakkelijker.
 • Daarnaast is het aan te raden om een zwemvijver circulatiepomp te installeren. Zo’n popmp helpt bij het verwijderen van onzuiverheden waardoor het water in een goede conditie blijft.
 • Het controleren en aanpassen van de pH-waarde en de waterhardheid is eveneens belangrijk, omdat deze factoren van invloed zijn op de waterkwaliteit en het comfort van de zwemmers.
 • Verder is aanplanten van waterplanten niet alleen esthetisch mooi, het helpt ook bij het balanceren van het ecosysteem door het opnemen van voedingsstoffen en het bieden van schuilplaatsen voor kleine dieren.
 • Tot slot is het goed om af en toe het water te testen op de aanwezigheid van chemicaliën en bacteriën, en indien nodig de waterbehandeling aan te passen. Door deze stappen consequent te volgen, kun je optimaal genieten van je kleine zwemvijver gedurende de 4 jaargetijden.

Denk je na dit artikel om toch eerder te kiezen voor een natuurlijke zwemvijver, lees dan ook eens deze blog.