Zou ik een kleine zwemvijver aanleggen?

Zwembaden zijn een geweldige manier om van de hete zomer te genieten, maar jammer genoeg zijn chemicaliën en het schoonmaken zaken die erbij komen kijken. In deze blog bespreken we de voordelen van een kleine zwemvijver en hoe ze een mooie alternatief zijn voor traditionele zwembaden.

Waarom hiervoor kiezen in plaats van een gewoon zwembad?

Met chloor zwemmen in een zwembad kan verfrissend en aangenaam zijn op een warme dag, maar in vergelijking met zwemmen in een natuurlijk water maakt het geen kans. Een duik in een natuurlijke vijver geeft geen jeukende rode ogen, droge huid of zin in een douche, wat vaak wel het geval is na het zwemmen in een zwembad met chloor.

Hoe werkt het?

kleine zwemvijvers bootsen de biodiversiteit en de functie van de natuurlijke omgeving na en hebben aparte zones voor zwemmen en waterzuivering. Het zelf personaliseren van je zwemvijver is mogelijk via afmetingen en verhoudingen.

Afhankelijk van het ontwerp bestaat 50 tot 70% van het totale wateroppervlak uit zwemzones. De rest is voor filtratie. Het water wordt naar ondiepe zones gepompt met een overvloed aan plantenleven en aggregaten die als natuurlijke filters fungeren en het water zuiver en helder houden.

Hoe groot moet een zwemvijver zijn?

De grootte van je zwemvijver is hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal mensen dat tegelijkertijd wil zwemmen en de gewenste diepte. 40m² per persoon en een diepte van 1,5 meter minimaal is een algemene richtlijn voor comfortabel en goed functionerend water. Vergeet daarnaast niet genoeg ruimte in te richten rondom de zwemvijver voor zitplaatsen, zonnebaden en eventuele plantenfilters.

waterlelie zwemvijver

Welk soort water heb je nodig voor een zwemvijver?

Bij het bouwen van een zwemvijver is het van belang om te bedenken welk soort water je wilt gebruiken. Grond- of regenwater zijn goede opties voor een zwemvijver. Het is wel belangrijk om de kwaliteit ervan goed te controleren op verontreinigingen door bijvoorbeeld pesticiden. Oppervlaktewater is ook een optie, dit type water kan worden gezuiverd met behulp van een plantenfilter of een zandfilter. Vergeet ten slotte niet om regelmatig de waterkwaliteit te inspecteren alsook eventueel aanwezige problemen en zo nodig aan te pakken.

Kan je vissen toevoegen aan de vijver?

Het introduceren van vissen in je zwemvijver kan een zeer aantrekkelijk concept zijn. Vissen voegen een geheel nieuwe dimensie toevoegt aan het ecosysteem, en ook aan je zwemervaring. Vissen in een zwemvijver zorgen er ook voor dat algen groeien, dit komt door de uitwerpselen van de vissen.

planten kleine zwemvijver

Heb je een vergunning nodig voor een zwemvijver?

Voordat je begint met het aanleggen van een zwemvijver, is het belangrijk om de lokale regels en voorschriften voor jouw situatie en locatie te controleren. In Vlaanderen, moet je in principe een vergunning aanvragen als je een zwemvijver aanlegt. In veel gevallen is er geen vergunning nodig, maar dit verschilt per gemeente en land. Bovendien kan het noodzakelijk zijn om een vergunning aan te vragen als de vijver groter is dan bepaalde afmetingen of als er beschermde flora en fauna in de buurt voorkomen.

Raadpleeg daarom altijd de lokale regelgeving voordat je begint met het maken van jouw eigen zwemvijver.

Kostprijs: goedkoper dan een traditioneel zwembad?

Sommigen zullen je vertellen dat het meer kost, anderen zullen je vertellen dat het minder kost. Het ontwerp en de complexiteit zullen de grootste factoren zijn in het bepalen van de kosten van een kleine zwemvijver wanneer vergeleken bij een traditionele zwembad.  Een groot pluspunt van kleine zwemvijvers ten opzichte van chloor zwembaden, is dat er geen verdere landschapsarchitectuur nodig is zoals bij een traditioneel ingegraven zwembad. Dit zorgt ervoor dat de totale kosten van kleine zwemvijvers nog concurrerender zijn.

Denk je na dit artikel om toch eerder te kiezen voor een natuurlijke zwemvijver, bekijk dan eens deze blog.