Mediterrane tuin: een complete gids 

Stel je een tuin in een warm Europees land voor. Hij is waarschijnlijk gevuld met bloemen, kruiden en citroenbomen. Wist je dat je deze tuinstijl kunt toepassen in je eigen achtertuin? In dit artikel kom je alles over de mediterrane tuin te weten!

De oorsprong van deze tuinstijl 

Mediterrane planten zijn planten die inheems zijn in het Middellandse Zeegebied. Dit omvat landen als Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en Marokko. Deze planten zijn aangepast aan het warme, droge klimaat van het Middellandse Zeegebied. Ze hebben vaak diepe wortels die hen helpen om in droge omstandigheden te overleven. Enkele veel voorkomende mediterrane planten zijn olijven, druivenstokken en lavendel.

Waar moet je rekening mee houden? 

Bij de keuze van planten voor een mediterrane tuin moet met een aantal zaken rekening worden gehouden. Een daarvan is het klimaat: het Middellandse-Zeegebied heeft warme, droge zomers en relatief milde winters. Dit betekent dat bepaalde planten in ons Belgisch klimaat minder goed zullen groeien. Als je planten koopt in een tuincentrum, kijk dan altijd naar de eisen die aan de plant worden gesteld. 

Verder moet je ook rekening houden met het bodemtype: veel mediterrane bodems zijn zanderig of rotsachtig, dus planten die niet veel water of voedingsstoffen nodig hebben om te gedijen. 

Denk tot slot na over de uitstraling die je met je tuin wilt bereiken. Wil je een kleurrijke en levendige tuin, of eerder een ingetogen en rustgevende tuin?

Zodra je met al deze factoren rekening hebt gehouden, kun je planten gaan uitzoeken die je tuin een mediterraan tintje zullen geven.

Welke planten? 

Enkele van de meest populaire planten voor een mediterrane tuin zijn: cipressen, olijfbomen, citrusbomen, en vijgenbomen. Deze planten zijn allemaal zeer geschikt voor het hete, droge klimaat van het Middellandse-Zeegebied. Vooral cipressen en olijfbomen komen veel voor, omdat ze beide winterhard zijn en schaduw bieden. Citroenbomen geven een citrusgeur aan de tuin, terwijl vijgenbomen zoete vruchten voortbrengen die kunnen worden gegeten of in jam en andere conserven kunnen worden verwerkt.

Zijn deze plantensoorten duur? 

Ja, mediterrane planten kunnen vrij duur zijn. Dat komt omdat ze veel zorg en aandacht nodig hebben om goed te gedijen. Ze moeten ook worden gekweekt in specifieke omstandigheden die kostbaar kunnen zijn om te onderhouden. De resultaten zijn echter vaak de investering waard, omdat deze planten veel schoonheid en belangstelling aan je huis kunnen toevoegen.