Prairietuin – alles wat je moet weten

Een prairietuin heeft vele voordelen, zoals het aantrekken van vlinders en andere bestuivers, en zorgt voor een natuurlijke uitstraling. In dit artikel leer je alles over deze tuinstijl. 

Wat is het precies? 

Prairie is de benaming voor een met gras begroeide vlakte zoals deze in Noord-Amerika wordt aangetroffen. Een prairietuin is een type tuin dat gevuld is met grassen, kruiden en struiken en bloemen als primaire vegetatie. Dit type tuin is gemakkelijk te onderhouden en kan kleur en schoonheid toevoegen aan elke tuin. prairietuins zijn ook goed voor het milieu omdat ze een habitat bieden aan bijen en andere bestuivers.

Van start gaan met planten

Deze stijl kan je tuin omtoveren tot een prachtig schouwspel. Je kunt kiezen voor eenjarige of meerjarige grassen en bloemen, afhankelijk van je voorkeur. Je moet de grond voorbereiden voordat je de bloemen plant. Nadat de bloemen zijn geplant, moet je ze regelmatig water geven en om de paar weken bemesten. Als de bloemen eenmaal beginnen te bloeien, kun je achterover leunen en genieten van de schoonheid van je prairietuin!

Het belang van een voedzame bodem

Planten hebben voedingsstoffen nodig om te groeien en te gedijen. Ze zijn essentieel voor de prairietuin om bloemen te produceren. Zonder voedingsstoffen zouden planten niet kunnen groeien. De kwaliteit van de grond bepaalt de kwaliteit van de plant. Als de grond arm is, zal de plant onvolgroeid en ziekelijk zijn. Als de grond rijk is, zal de plant gezond en krachtig zijn. Een goede bodem is een must in je prairietuin. 

Voordelen voor de natuur 

Zuiveren van de lucht 

Bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze dienen ook een belangrijk doel bij het zuiveren van de lucht. Ze doen dit door schadelijke gassen zoals kooldioxide te absorberen en zuurstof in de lucht vrij te laten. Dit proces, dat fotosynthese wordt genoemd, helpt de luchtkwaliteit te verbeteren en maakt het gemakkelijker voor ons om te ademen.

Bestuiving 

Bijen spelen een vitale rol in ons ecosysteem. Ze bestuiven planten, wat helpt bij de productie van ons voedsel. Zij helpen ook onze tuinen en parken gezond te houden en er goed uit te zien. Bijen voeden zich met de nectar van bloemen, een suikerachtige stof die hen helpt honing te produceren. Tijdens het verzamelen van de nectar bestuiven de bijen de bloemen. Dit betekent dat zij stuifmeel van de mannelijke delen van de bloem overbrengen naar de vrouwelijke delen, wat de bloem helpt zich voort te planten. Zonder bijen zouden we veel minder te eten hebben en zouden onze tuinen er niet zo mooi uitzien.

Wat kost dit type tuin? 

Een prairietuin kan een paar honderd tot enkele duizenden euro’s kosten. De kosten zullen afhangen van de grootte en de locatie van de tuin, evenals het soort bloemen dat geplant wordt. Als je een grote en weelderige tuin wilt aanleggen, moet je bereid zijn om flink wat geld uit te geven. Het is echter ook mogelijk om met een kleiner budget een prachtige prairietuin aan te leggen. Praat met een plaatselijke kwekerij of tuinarchitect om ideeën op te doen over hoe je geld kunt besparen op je project.

Vond je dit blogbericht interessant? Bekijk dan zeker onze andere tuin-gerelateerde artikelen.