Resolschuim: De beste keuze voor renovatie?

Resolschuim is een nieuw type schuim dat in de bouwsector steeds meer gebruikt wordt. Het is gemaakt van fenolharsen en heeft hoge thermische en akoestische isolatiewaarden, evenals brandwerende eigenschappen. Men gebruikt vaak dit type schuim om daken, vloeren en muren te isoleren in zowel residentiële als commerciële gebouwen. In deze blog zullen we een diepgaande blik werpen op Resolschuim, hoe het werkt, wat het zo effectief maakt en waarom het een goede keuze kan zijn voor uw volgende bouwproject.

Hoe werkt resolschuim?

Resolschuim, ook wel fenolhars schuim genoemd, is een isolatiemateriaal dat men gebruikt om warmteverlies in gebouwen te verminderen. Het schuim is gemaakt van fenolhars, een synthetisch polymeer dat is geproduceerd door het mengen van fenol en formaldehyde.

Het schuim heeft uitstekende isolatiekwaliteiten en is daarom een ideale oplossing voor het verminderen van warmteverlies door convectie en straling. Ook is het brandvertragend en bestand tegen vocht, wat het een veilige, duurzame isolatiemateriaal maakt.

Dit type schuim wordt vaak gebruikt in dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie, en draagt bij aan het verminderen van de energiebehoeften van gebouwen en het verminderen van de CO2-uitstoot.

Is resolschuim duurzaam?

Resolschuim is een duurzaam isolatiemateriaal met uitstekende brandvertragendheid en bescherming tegen vocht. Het materiaal zorgt ervoor dat gebouwen meer energie kunnen opbrengen en de CO2-uitstoot kan verminderen. De productie van fenolhars, de grondstof van dit type schuim, kan relatief milieubelastend zijn, maar er zijn initiatieven om de duurzaamheid van het productieproces te verbeteren en de milieu-impact te verminderen.

Is resolschuim dampopen?

Resolschuim is van nature niet dampopen, wat betekent dat het geen waterdamp doorlaat. Het plaatsen van dampopen resolschuim isolatieplaten kan leiden tot problemen met vocht- en schimmelvorming in muren en daken. Daarom is het belangrijk om ze in te richten naar specifieke problemen, zoals vochtproblemen in oude gebouwen en een hoge luchtkwaliteit. Dampopen fenolhars schuim beschermt woningen tegen vocht- en schimmelproblemen, waardoor ze gedurende lange tijd behouden blijven.

Hoeveel kost resolschuim isolatie?

De kosten van resolschuim isolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dikte van het materiaal, de oppervlakte van het te isoleren gebied en de installatiekosten.


Uiteraard zijn isolatiematerialen als glasvezel en minerale wol duurder dan dit type schuim. Het voordeel van fenolhars schuim is echter dat het een heel lange levensduur heeft en goede isolerende eigenschappen, waardoor het zelfs sometimes een kosteneffectieve oplossing kan zijn op de lange termijn. Het is aangeraden om offertes te vergelijken en professioneel advies in te winnen bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal.