Huis renoveren – tips van een expert

Ben je van plan om binnenkort je huis te renoveren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze bouwexpert geeft je graag advies.

De waardestijging

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de waardestijging van een huis na een verbouwing. Dit zijn factoren zoals de omvang en soort van de verbouwing, de locatie en staat van het pand, en de kwaliteit van de materialen die worden gebruikt. Kleine veranderingen zoals schilderen of het plaatsen van nieuwe vloeren zullen waarschijnlijk weinig invloed hebben op de waarde.

Echter, grotere verbouwingen zoals uitbreiding of het installeren van nieuwe keukens of badkamers, kunnen leiden tot een grotere waardestijging. Schakel een professional in voor echt deskundig advies. Hierbij krijg je advies over welke verbouwing het meest rendabel is voor uw woning.

Gebruik het gebied onder de trap

Als je een huis aan het verbouwen bent dat een trap heeft, vergeet dan niet om de grote ruimte onder de trap te gebruiken. Voeg enkele planken toe om je boekenkasten of muziekcollectie te tonen. Als je een fan bent van fijne wijnen kun je een chique wijnrek maken en een gezellige plaats creëren.

Vergeet de buitenkant niet

De buitenkant van je huis is net zo belangrijk als de binnenkant. Vergeet niet om tijdens de renovatie een paar accent stukken toe te voegen aan je huis. Hiermee creër je een gastvrije en aangename uitstraling. Enkele eenvoudige methoden van het upgraden van je exterieur zijn:

  • Het toevoegen van een tuin
  • Een make-over geven aan je mailbox
  • Het toevoegen van luiken, bloembakken, of plantenbakken op je venster ruimte.

Toevoegen of upgraden van het kookeiland

Een kookeiland biedt je aanrecht meer ruimte waaronder extra opslagruimte en extra zitplaatsen. Een geweldige manier om het keukenontwerp te verbeteren is door het kookeiland te verdubbelen als een minibar. Voeg rekken boven het aanrecht toe voor drinkglazen en opslagruimte onder het aanrecht om je alcohol koel te houden. Om volledige functionaliteit te garanderen voeg je extra stopcontacten toe.

Als je een extra touch wilt toevoegen, kun patronen maken voor de wand. Dit voegt textuur aan de kamer. Afhankelijk van de toestand van de kasten, zou je kunnen kijken naar het schilderen of renoveren van je keuken kasten. Het schilderen van je keuken is een onmiddellijke en relatief goedkope keuken renovatie idee.

Denk aan de kleuren

Verschillende verf kleurencombinaties zal je huis verschillende sferen bieden. Kies daarom een palet dat bij je gewenste esthetiek past. Voor een meer dramatische gevoel, maak gebruik van een groot contrast van kleuren in je huis renovatie. Als je een meer minimalistische en georganiseerde gevoel wilt, probeer dan een geheel wit palet dat ziet er proper en strak uit. 

Voor een meer dramatische sfeer, maak gebruik van een groot contrast van kleuren in je huis. Probeer voor een meer minimalistische en georganiseerd gevoel een geheel wit palet dat. Voor een gelukkig en uitnodigend gevoel gebruik je heldere en levendige kleuren.

Let op de verplichtingen

Wetgevingen zijn van uiterst belang, bij renovatiewerkzaamheden geldt dit ook. Er zijn een aantal wetgevingen waar je aan moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het verplicht verkrijgen van een bouwvergunning bij structurele wijzigingen, zoals het plaatsen van een aanbouw of het wijzigen van de gevel. Let op veiligheidsvoorschriften en milieueisen, zoals de juiste afvoer van afval en het gebruik van duurzame materialen. Houd ook rekening met elektrische, gas- en waterinstallaties die voldoen aan geldende wetgeving. Zorg ervoor dat je alle verplichtingen kent en voldoet om boetes te voorkomen.

De kostprijs

Het renoveren van een woning kan erg duur zijn. De prijs die je moet betalen hangt af van de grootte en omvang van de renovatie, evenals het type materialen dat wordt gebruikt. Gemiddeld gaat het tussen de 40.000 en 120.000 euro kosten. Voor een specifieke kamer zoals de keuken of badkamer bedraagt het kostenplaatje 5.000 tot 30.000 euro terwijl volledige renovaties, waarbij bijna elke kamer wordt aangepakt, al gauw tussen 50.000 en 250.000 euro liggen.

Een realistisch budget vaststellen is dus van uiterst belang. Zoek naar een goede aannemer om ervoor te zorgen dat je jouw project binnen het budget kan afronden.