Keukeninrichting tips die je niet mag missen!

Iedereen heeft zijn favoriete keukeninrichting, of het nu de traditionele U-vormige keuken is of de meer hedendaagse L-vormige keuken. De keuken is het activiteitencentrum van je huis. Het moet zowel een werkplaats zijn alsook er goed uitzien. Of je nu kookt, schoonmaakt, eet, of het onderhoud doet, de keuken moet een ruimte zijn waarvan je kan genieten. Als je op zoek bent om je bestaande keuken te updaten en je visie werkelijkheid te maken, kunnen deze ontwerptips jou helpen je gewenste look te bereiken. 

Tip 1: Elimineer verspilde stappen

Een van de belangrijkste dingen die je kan doen om je keuken ontwerp te verbeteren is het elimineren van verspilde stappen. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat alle apparaten dicht bij elkaar staan, zodat je niet ver hoeft te lopen om te pakken wat je nodig hebt. Het betekent ook dat al je ingrediënten en kookgerei in de buurt moeten staan, zodat je er niet naar hoeft te zoeken. Zorg er ten slotte voor dat al je kasten georganiseerd en gemakkelijk te gebruiken zijn. Dit bespaart je tijd en gedoe elke keer dat je iets wilt koken in je keuken.

Tip 2: Zorg voor voldoende loopruimte.

Een functionele keukeninrichting is een essentieel. Het doel is om een functionele en esthetisch aangename ruimte te creëren. Een manier om dit te bereiken is door brede looppaden te voorzien, die je toelaten je gemakkelijk door de keuken te bewegen. Dit maakt het koken niet alleen efficiënter, maar vermindert ook de kans op struikelen of verwondingen. Zorg ervoor dat je bij het ontwerpen van je keuken de veiligheid in het achterhoofd houdt.

Tip 3: Keukenapparaten makkelijk toegankelijk

Een goede keukeninrichting zorgt ervoor dat hij zeer gebruiksvriendelijk is. Zorg de apparaten op een plaats staan waar ze gemakkelijk te vinden en te gebruiken zijn. Dit betekent dat ze georganiseerd zijn en duidelijke labels hebben, zodat je gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alle apparaten op een toegankelijke plaats staan, zodat je niet door een heleboel kasten hoeft te zoeken om te vinden wat je zoekt. Zorg er ten slotte voor dat de toestellen de juiste afmetingen hebben, zodat ze niet te veel plaats innemen op je aanrecht.

Tip 4: Zorg voor voldoende stopcontacten

Bij het inrichten van je keuken, moet je nadenken over waar je de stopcontacten gaat plaatsen. Als je een grote keuken hebt, kan het een goed idee zijn om ze in de buurt van het fornuis te plaatsen, zodat je je apparaten kunt aansluiten. Je kunt ze ook in de buurt van de gootsteen en het aanrecht plaatsen. Als je een kleine keuken hebt, is het een goed idee om ze dicht bij elkaar te plaatsen. Op deze manier kun je alle apparaten tegelijk van stroom voorzien.

Tip 5: Maak recycleren makkelijk

Net als de meeste mensen denk je waarschijnlijk niet al te veel na over recycling als het gaat om je keukeninrichting. Als je je afval wilt verminderen, is recycleren een goede manier om te beginnen. Hier zijn wat tips om recyclen in je keuken gemakkelijk te maken: 

1. Plan je maaltijden zorgvuldig. 

Als je veel wegwerpverpakkingen gebruikt, probeer dan uit eten te gaan of thuis te koken. Pak in plaats daarvan je eigen eten in, dan wordt boodschappen doen een stuk eenvoudiger. 

2. Koop zoveel mogelijk in bulk. 

Bulk kopen vermindert de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die nodig is en het is meestal ook goedkoper.

3. Gebruik glazen en plastic bakjes voor opslag en voedselbereiding. 

Deze materialen kunnen worden gerecycled en ze zijn veiliger dan metalen verpakkingen. 

4. Probeer alles te recyclen! 

Zo verminder je niet alleen je afval, maar help je ook recyclingprogramma’s in je gemeenschap te ondersteunen.

Wil je meer inspiratietips? Lees dan onze andere keuken inspiratie blogposts!