Hoe kan je zelf je huis isoleren?

Je huis isoleren is de sleutel tot een warm, energiezuinig huis. Een goede isolatie houdt je huis warmer in de winter en koeler in de zomer, waardoor je verwarmings- en koelingskosten dalen. Isolatie voorkomt ook dat warme of koude lucht door je muren stroomt en kost je minder op je elektriciteitsrekening. Je kan veel soorten isolatieprojecten zelf uitvoeren voor een fractie van de kosten van het inhuren van een professionele aannemer.

Begin met de muren

Je kan je huis zelf isoleren door te beginnen met de muren. Je moet de dikte van de muur opmeten en dan isolatie kopen met de juiste afmetingen. Zodra je de isolatie hebt, moet je deze op maat snijden en vastnieten. Je kan ook gebruik maken van foam isolatie, die gemakkelijk aan te brengen is en waarvoor je niet hoeft te snijden.

Ongeveer een derde van alle warmte die in een niet geïsoleerd huis verloren gaat, ontsnapt via de muren, dus het is een goede plek om te beginnen. Door je muren goed te isoleren, bespaar je energie en bespaar je op je energierekening.

Dak isoleren

Net zoals we warmte verliezen via onze muren, kan een niet geïsoleerd huis tot 25% van zijn warmte verliezen via het dak. Dus ervoor zorgen dat je dak goed geïsoleerd is, is van cruciaal belang. Warmte stijgt op, dus als je dak niet goed geïsoleerd is, kan er veel warmte ontsnappen via de bovenkant van je huis. Er zijn veel verschillende soorten isolatie die je kan gebruiken, en je kan zelfs extra isolatie toevoegen aan je zolder om de warmte echt in te sluiten.

Gebruik rollen minerale wol isolatie en leg de eerste laag tussen de draagbalken dit zijn de horizontale balken die de vloer van de zolder vormen. Een volgende laag wordt in een rechte hoek gelegd om de balken te bedekken en de isolatie tot de gewenste diepte op te vullen.

Vloer isoleren

Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren, maar een van de meest effectieve is het isoleren van je vloeren.

Het isoleren van je benedenverdieping als je in een huis, bungalow of gelijkvloers appartement woont, is een geweldige manier om je woning warm te houden. Meestal hoef je alleen de grond te isoleren dus, als je op een bovenverdieping woont hoef je je vloerruimte niet te isoleren.

Hoe gaat het in zijn werk? Eerst moet je nagaan welk type vloer je hebt. Veel nieuwere huizen hebben een betonnen grondvloer. Deze kan geïsoleerd worden wanneer het vervangen moet worden of je kan er harde isolatieplaten op aanbrengen.

Oudere huizen hebben meestal een houten vloer. Houten vloeren kunnen geïsoleerd worden door de vloerplanken op te tillen en minerale wol isolatie aan te brengen, ondersteund door gaas tussen de balken.

Ziezo nu kan je zelf beginnen met je huis te isoleren en weet je wat de belangrijkste plaatsen zijn om te isoleren. Succes!

Voor meer verbouwtips klik hier.