Home gym: Fit zijn zonder de deur uit te gaan

Steeds meer mensen kiezen ervoor om thuis te trainen – en dat is niet zo gek! Het gemak en de flexibiliteit van een home gym maken het voor steeds meer mensen interessant. Je hoeft geen tijd te verspillen aan het heen en weer rijden naar de sportschool en je trainingsomgeving is nooit druk. In deze blogpost zullen we alle aspecten van een homegym bespreken: van wat je nodig hebt, hoe je dit kunt doen, wat het kost tot de voordelen van eigenlijk je eigen sportschool in je huis te creëren.

Hoe maak van je woning een sportschool?

Met een home gym kun je zelfs met weinig ruimte effectieve oefeningen doen. Je kunt bijvoorbeeld dumbbells en een mat in een hoek van je kamer plaatsen. Als je meer ruimte hebt, is het verstandig om wat extra apparatuur aan te schaffen, zoals power racks of halterstangen. Hiermee ben je in staat om meer verschillende oefeningen te doen en meer herhalingen te maken voor maximaal resultaat!

Wat heb je nodig voor een home gym?

Je kunt je thuis-gym zo eenvoudig of complex maken als je wilt. Als basis benodigdheden heb je in ieder geval een paar dumbbells of kettlebells, een mat en eventueel nog een weerstandsband nodig. Als je meer geavanceerde oefeningen wilt doen, is het verstandig om te investeren in items zoals een power rack, halterstang en diverse halterschijven.

Sportschool vs home gym

Bij het kiezen tussen een sportschool of thuis trainen, hangt het af van wat jij prettig vindt en welke doelen je wilt bereiken. Je hebt in de sportschool toegang tot een breed scala aan apparatuur en andere mensen, maar het kan duur zijn en veel tijd kosten. Thuis trainen is goedkoper (op lange termijn) en makkelijker, maar je moet jezelf motiveren en investeren in geschikte appartuur. Kies wat bij jouw levensstijl en doelen past.

Wat zijn de voordelen van een home gym?

Een home gym is handig en ideaal voor iedereen die niet veel tijd heeft. Je kunt trainen wanneer je wilt, zonder rekening te houden met drukte of openingstijden. Bovendien kun je je eigen muziek luisteren, waardoor je meer ontspanning voelt tijdens het sporten. Je kan dus de voordelen van een sportschool ervaren terwijl je thuis bent.

Hoe duur is een home gym?

Wanneer je een home gym aanschaft, is het belangrijk om te weten dat de prijzen kunnen variëren. Een paar dumbbells en een matje zullen waarschijnlijk minder dan €100,- kosten, terwijl het aanschaffen van bijvoorbeeld een power rack minimaal €200,- kost en kan oplopen tot meer dan €1.000,-. Een halterstang is dan tussen de €30,- en €100,-. Het is goed om te beseffen dat dit eigenlijk een investering is; denk aan de lange termijn voordelen zoals besparing op sportschoolabonnementen en reistijd.

Conclusie

Als je af en toe niet naar het fitnesscentrum kunt gaan, biedt een eigen thuisgym de perfecte oplossing.

Train op jouw eigen tempo, op elk moment van de dag, met een home gym. Kosten om te beginnen, maar bespaart geld op lange termijn en is een investering in jouw gezondheid.