Je woonkamer opknappen – belangrijke tips

Wil je je woonkamer opknappen maar weet je niet waar te beginnen? Hier zijn enkele praktische tips van een professionele interieurstylist en ontwerper om je te helpen een mooie en functionele ruimte te creëren voor het hele gezin.

Een nieuwe vloer plaatsen

Er zijn vele redenen waarom je een nieuwe vloer in je woonkamer zou willen plaatsen. Misschien ziet je oude vloer er versleten en gedateerd uit, of misschien wil je gewoon de stijl van je kamer veranderen. Een nieuwe vloer kan ook de waarde van je huis verhogen als je ooit besluit te verkopen. Er zijn veel opties om uit te kiezen, maar enkele van de meest populaire zijn hardhout, laminaat, en tapijt. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om alle opties af te wegen voordat je een beslissing neemt. Hardhouten vloeren zijn klassiek en elegant, maar ze kunnen duur en moeilijk te onderhouden zijn. Laminaatvloeren zijn een goedkoper alternatief dat lijkt op hardhout, maar het is niet zo duurzaam. Tapijt is gezellig en comfortabel, maar het kan gemakkelijk bevlekt geraken.

Schilderen van de living

Een nieuw likje verf kan wonderen doen voor je woonkamer. Het kan de ruimte opfleuren, ruimer doen aanvoelen en een frisse, nieuwe look geven. Als je erover denkt je woonkamer een opknapbeurt te geven, kun je overwegen deze te verven. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen: 

  1. Kies een kleurenschema waar je van houdt. Houd rekening met de kleuren van je meubels, inrichting, en tapijt bij het uitkiezen van de verfkleuren. 
  2. Verf het plafond en de muren in verschillende tinten om diepte aan de kamer toe te voegen. 
  3. Gebruik schilderstape om strakke lijnen te creëren en een professioneel ogende afwerking te krijgen. 
  4. Breng meerdere lagen verf aan voor een gelijkmatige dekking en een langdurig resultaat. 
  5. Laat de verf volledig drogen voordat je de meubels weer in de kamer zet.

Nieuwe meubels

Als je je woonkamer wilt opknappen wilt geven, is een van de beste manieren om dat te doen investeren in nieuwe meubels. Dit betekent niet dat je allemaal nieuwe stukken hoeft te kopen – het vervangen van een paar belangrijke stukken kan al een groot verschil maken. Als je bijvoorbeeld een oude bank hebt die betere tijden heeft gekend, kun je de ruimte direct opfrissen door hem te vervangen door een nieuwe. Of, als je een vleugje luxe wilt toevoegen, overweeg dan te investeren in een nieuwe salontafel of tv-meubel. Welke stukken je ook kiest, zorg ervoor dat ze goed passen bij de bestaande inrichting van je woonkamer.

Decoratie toevoegen aan de woonkamer

Om je woonkamer te verfraaien, kun je kunstwerken ophangen of planten toevoegen. Je kunt ook vloerkleden of kussens die voor kleur en patroon zorgen voorzien. Als je een open haard hebt, kun je overwegen een schoorsteenmantel of een omlijsting toe te voegen. En vergeet de ramen niet! Gordijnen of jaloezieën kunnen helpen om je woonkamer gezelliger te maken.

Wil je meer inspiratietips voor de woonkamer? Lees dan zeker onze andere blogberichten!