Kleine tuin inrichten: 8 tips

Niet iedereen heeft een grote tuin. Maar het is niet omdat je met een beperkte ruimte werkt dat je tuin niet prachtig kan zijn, laat dit je niet tegenhouden! In dit artikel delen we je 5 concrete tips over hoe je een kleine tuin kunt inrichten. 

Opstellen van een plan van aanpak

Ben je klaar om aan de slag gaan met een kleine tuin? Als je niet weet hoe je moet beginnen, maak je dan geen zorgen. Er zijn veel verschillende manieren om een kleine tuin te ontwerpen. Het opstellen van een plan van aanpak is de eerste stap bij het inrichten van een kleine tuin. Beslis hoe je wilt dat je tuin eruit ziet en begin dan met het uittekenen ervan op papier. Er is op internet veel informatie over tuinontwerpen die je kan gebruiken. Gebruik die informatie vervolgens als inspiratie voor je tuinontwerp. 

kleine tuin

Welke planten? 

Je kan overwegen om planten te zetten die weinig onderhoud nodig hebben. Deze planten zorgen voor een sfeervolle tuin. Enkele voorbeelden van planten die zeer geschikt zijn voor kleine tuinen/ stadstuinen zijn

  • Vetplanten
  • Bodembedekkers
  • Bontbladige planten.

Verder kun je ook kiezen voor een bloemenmix. Er zijn veel soorten bloemen (waaronder eenjarigen, vaste planten en bloembollen) die ideaal zijn voor een kleine tuin. 

De beste tijd voor een kleine tuin

Wanneer is de beste tijd om een kleine tuin aan te leggen? Het antwoord hangt af van veel factoren, zoals het klimaat, wat voor planten u wilt laten groeien en uw eigen planning. Wij raden aan om in het voorjaar of de vroege zomer je planten te plaatsen voor optimale resultaten. Wanneer je wintergroene planten of bollen wilt, die in het najaar groeien, dan raden we de herfst aan. Zorg er altijd voor dat de bodem op de juiste manier wordt voorbereid en geef uw planten de juiste zorg en aandacht, ongeacht het seizoen waarin ze worden geplant.

Het meubilair in een kleinschalige tuin

Bij het inrichten van je tuin, is het ook van belang om na te denken over het meubilair die je wilt plaatsen. meubulair dat je makkelijk kan verplaatsen is ideaal, dit zorgt voor extra flexibiliteit. Kies bij voorkeur ook voor tuinmeubilair dat laag bij de grond staat, op deze manier creëer je een open sfeer. Op deze manier kun je alle planten in de tuin beter zien en maximaal genieten van het uitzicht. Voor de tafels en stoelen kan je gebruik maken van natuurlijke materialen zoals hout of steen. 

Decoratieve elementen 

Er zijn veel decoratieve elementen de goed zijn voor de inrichting van een kleine tuin, maar een van de meest populaire is een lichtsnoer voor buiten. Deze lichtsnoeren zijn er in veel verschillende stijlen en worden gebruikt om een verscheidenheid aan looks te creëren. Je kan deze opstellen langs een pad of hek om een extra vleugje helderheid en stijl toe te voegen. Ze zijn ook perfect voor het toevoegen van warmte en helderheid aan een tuin of je terras, zowel tijdens de  winter- als de zomermaanden.

Kies de juiste kleuren

Kiezen voor de juiste kleuren in een kleine tuin om het groter te laten lijken is misschien het moeilijkste deel. Vermijd donkere en dominerende kleuren. Gebruik in plaats daarvan lichtere tinten, zoals wit, pastelkleuren en lichte tinten groen en blauw. Deze kleuren zorgen voor rust en sereniteit. je kan ook felgekleurde planten gebruiken als accent om bepaalde delen te benadrukken. Denk ook na over hoe de kleur van uw plant zal veranderen door het seizoen, zodat ze elkaar aanvullend maken en passend bij de esthetiek van de tuin.

Een vijver 

Een mini zwemvijver kan eveneens een mooie aanwinst zijn in een kleine tuin. Het zorgt voor een relaxerende sfeer. Er zijn veel verschillende soorten vijvers die in een kleine tuin kunnen worden geïnstalleerd. Sommige hebben een natuurlijke look met een oneven vorm, terwijl andere soorten er eerder modern en strak uitzien. Je kunt het type vijver kiezen dat het beste bij je wensen past.

Houd rekening met de kosten

Afhankelijk van factoren zoals de grootte, complexiteit en materiaalkeuze kan de prijs van een klein tuinontwerp variëren. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €500 en €2.000, waar vaak het ontwerp en een lijst met materialen en planten in begrepen zijn. Houd er rekening mee dat de uiteindelijke kostprijs ook afhangt van de tijd en moeite die nodig is om het ontwerp te implementeren. Het is daarom van belang dat je een realistisch budget hebt en een professionele ontwerper raadpleegt om je ideeën te verwezenlijken.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook zeker deze artikelen: voordelen kleine vijver, kleine zwemvijver aanleggen, tips voor het aanleggen van een terras.