Tuinhuis: Praktische toevoeging aan de tuin

In deze blog zal ik je op de hoogte stellen van alle voordelen die komen met het aanschaffen van een tuinhuis, wat je kunt verwachten en of je een vergunning nodig hebt om er een te bouwen. Als je in twijfel bent tussen het bouwen van een tuinschuur of een blokhut, zal ik ook duidelijk maken wat het verschil is, zodat je precies weet welke constructie bij jouw behoeften past.

Wat is een tuinhuis?

Een tuinhuis is een compacte constructie die bedoeld is om je tuin meer leven en functie te geven. Je ken een tuinschuur gebruiken als stalling voor tuigage, fietsen en meubels, maar ook als extra woonruimte of speelkamer voor kinderen. Met een tuinschuur kun je heel veel verschillende mogelijkheden creëren in de buitenruimte.

Wat zijn de voordelen van een tuinhuis?

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het hebben van een tuinschuur. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

Extra opslagruimte

Met een tuinschuur heb je een veilige plek om al je tuinmeubilair, gereedschap en andere spullen in op te bergen. Ze voorkomen dat deze items aan de elementen worden blootgesteld, waardoor meer ruimte ontstaat.

Extra leefruimte

Met een tuinhuis kun je je eigen gezellige en comfortabele plek creëren om te ontspannen, te werken of zelfs om in te slapen.

Verhoogt de waarde van jouw huis

Een mooi en goed onderhouden tuinschuur kan de waarde van uw woning aanzienlijk vergroten.

Verbeterde esthetiek

Met een tuinhuis kunt u uw tuin verfraaien en meer praktisch maken. U verbetert hierdoor de algemene esthetiek en geniet van een verzorgde buitenruimte.

Verschil tussen tuinhuis en blokhut

Hoewel de termen tuinhuis en blokhut vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er een aantal kleine verschillen tussen de twee. Een blokhut is specifiek gebouwd met massieve houten blokken die in elkaar passen om een stevige constructie te vormen. Anderzijds is het tuinhuis een veel bredere term die elke kleine constructie beschrijft die buitenshuis kan worden gebouwd, zoals houten schuren of metalen opslagcontainers. Dus terwijl alle blokhutten tuinhuizen zijn, zijn niet alle tuinhuizen blokhutten.

Hoeveel kost een tuinhuis?

Uw uiteindelijke kosten voor een tuinhuis zullen sterk variëren, afhankelijk van de grootte, het materiaal en de stijl. Er zijn echter grote prijsverschillen te vinden, variërend van € 500 tot € 10.000. Er is dus iets voor elk budget beschikbaar.

Heb ik een vergunning nodig voor een tuinhuis?

Voor een tuinhuis van maximaal 40 vierkante meter heb je geen vergunning nodig, maar het kan wel verstandig zijn om vooraf de lokale bouwvoorschriften te controleren. In enkele gevallen kan een vergunning vereist zijn, zoals als de tuinschuur een groter formaat heeft dan toegestaan, als het te dicht bij de buren staat of als je het gebruikt als permanente woonruimte.

Conclusie

Als u op zoek bent naar een waardevolle investering voor uw huis en tuin, dan is een tuinhuis een ideale optie. Er zijn veel voordelen aan verbonden, dus overweeg wat uw behoeften en budget zijn. Daarna kunt u contact opnemen met een professional om te bepalen welk type tuinschuur bij u past.