Zonnepanelen kuisen of niet

Zonnepanelen kuisen of niet? Is het nodig om je zonnepalen te reinigen?

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om je energierekening te verlagen en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Maar hoe zit het eigenlijk met het onderhoud? Is het nodig om zonnepanelen te kuisen of niet? En zo ja, hoe vaak moet dat gebeuren en hoe doe je dit? In deze blog gaan we in of het nut heeft op je zonnepanelen te reinigen, geven we handige tips en bespreken we wat je kunt verwachten van de kosten voor een professionele reiniging.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Vuile zonnepanelen bedekt met stof, bladeren of vogelpoep kunnen minder zonlicht opvangen waardoor ze minder elektriciteit kunnen produceren. Dit kan een negatief effect hebben op het rendement van de zonnepanelen die je op je dak liggen. Volgens studies kan het rendementsverlies van vuile zonnepanelen oplopen tot 20%. Gelukkig komt dit niet vaak voor. In België en Nederland is de invloed van vuil op de energieopbrengst meestal veel kleiner. Maar is het dan echt nodig om je zonnepanelen zelf schoon te maken of dit uit te besteden aan een schoonmaakbedrijf?

Soorten vuil op je zonnepanelen

Zonnepanelen krijgen in de loop van de tijd te maken met verschillende soorten vuil, wat invloed kan hebben op hoe goed ze werken. Welk vuil zich precies ophoopt, hangt vooral af van de omgeving waarin de zonnepanelen staan. Hier zijn de meest voorkomende soorten op een rij:

  • Fijn stof is het meest voorkomende vuil op zonnepanelen
  • Losse bladeren en taken kunnen je zonnepanelen bedekken en zijn zeer makkelijk te verwijderen
  • Zonnepanelen kunnen bedekt worden met vogelpoep
  • Korstmos kan in vochtige omstandigheden ontstaan op je zonnepanelen
  • In de winter kan er soms sneeuw op je panelen blijven liggen
zonnepanelen kuisen of niet is afhankelijk van het soort vuil

Zonnepanelen kuisen of niet?

Zonnepanelen worden schuin op je dak geplaatst, waardoor ze vaak grotendeels schoon blijven dankzij een regenbui. Een korte bui van 5 tot 10 minuten is meestal al genoeg om vuil zoals stof en bladeren weg te spoelen. Door de helling van de panelen kan het regenwater gemakkelijk afstromen, waardoor ze vanzelf schoon worden. Bovendien beschikken veel zonnepanelen over een beschermende coating, die helpt om vuil minder snel aan het oppervlak te hechten.

Regen kan een hoop oplossen, maar bij vuil als vogelpoep of mos is een schoonmaakbuurt een goed idee.

💡 Tip: controleer halfjaarlijks je zonnepanelen voor zichtbaar vuil.

Tips om zelf je zonnepanelen te reinigen

Met de juiste materialen en knowhow kan je makkelijk zelf je zonnepanelen kuisen zonder ze te beschadigen.

  • Gebruik een gewone tuinslang of telescoopstang in plaats van een hogedrukreiniger. De hoge druk van een hogedrukreiniger kan schade veroorzaken aan de zonnepanelen, de bekabeling of de omvormer.
  • Gebruik geen oplosmiddelen of schoonmaakmiddelen. Gebruik gewoon water en bij voorkeur regenwater of gedemineraliseerd water. Kuisproducten kunnen de zonnepanelen beschadigen en de mineralen in kraantjeswater kunnen een laagje of vlekken achterlaten.
  • Gebruik een zachte spons of doek en vermijd schurende materialen die krassen kunnen veroorzaken in je panelen. Werk voorzichtig zonder al te veel te duwen en druk uit te oefen op je zonnepanelen.
  • Schakel de zonnepanelen uit om kortsluiting te voorkomen.
  • Je reinigt je panelen best op een koele of bewolkt dag. Tijdens een warme dag kan het water snel verdampen en vlekken achterlaten en je panelen kunnen barsten door het temperatuurverschil van het koude water en warme panelen. Geen wolkje in de lucht? Kies er dan voor om je zonnepanelen vroeg in de ochtend of laat in de avond schoon te maken.
  • Sneeuw smelt vaak vanzelf weg, als deze toch blijven liggen gebruiken dan gewoon een trekker en zeker geen ijskrabber, ontdooier of sneeuwschop

Hoe vaak moet je je zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je je zonnepanelen moet kuisen, hangt af van waar je woont en hoeveel vuil zich ophoopt. Voor de meeste mensen is voldoende om slechts één keer per jaar controleren of je je zonnepanelen moet kuisen of niet.

Woon je in een omgeving met veel stof, pollen of vogels? Dan kan het slim zijn om ze iets vaker schoon te maken. Omdat vuil zich snel kan ophopen en een beetje regen vaak niet voldoende is. Door je panelen af en toe te checken en schoon te maken wanneer het echt nodig is, zorg je ervoor dat ze optimaal blijven werken zonder dat je er onnodig veel tijd en geld in steekt.

Als je merkt dat je zonnepanelen voor een langere periode bedekt zijn met vuil kan kan je zonnepanelen makkelijk zelf schoonmaken met bovengenoemde tips en of je kan er voor kiezen om een schoonmaakbedrijf in te schakelen.

Wat kost het om zonnepanelen te laten reinigen door een professioneel bedrijf?

Zonnepanelen kuisen of niet door een schoonmaakbedrijf

Wil je je zonnepanelen laten reinigen door een gespecialiseerd schoonmaak bedrijf, dan zijn er aantal zaken die de hoge kostprijs kunnen beïnvloeden.

De kosten voor het reinigen van je zonnepanelen hangen af van het aantal panelen op je dak. Veel bedrijven rekenen ongeveer 10 euro per paneel. Daarnaast wordt er vaak een vast bedrag voor het reinigingswerk in rekening gebracht, meestal tussen de 50 en 100 euro. Als het schoonmaken langer duurt vanwege hardnekkig vuil, zoals mos, kan er een extra toeslag worden gevraagd. Bovendien worden de vervoerskosten meestal toegevoegd aan de uiteindelijke factuur.

In totaal kunnen de kosten voor het reinigen van je zonnepanelen gemiddeld oplopen tot zo’n €200 of meer.

Kostprijs zonnepanelen laten reinigen

Is het nodig om je zonnepanelen te (laten) kuisen of toch niet?

Bij lichte vervuiling op je zonnepanelen, zoals stof, een beetje vogelpoep of een paar bladeren, is een het rendementsverlies vaak niet hoger dan 2%. Het verlies is veel minder dan de kosten van een schoonmaakbedrijf en dankzij een regenbui zijn de meeste zonnepanelen quasi zelfreinigend.

Als je toch hardnekkig vuil op je zonnepanelen ziet, raden we aan ze voorzichtig schoon te maken met een tuinslang of een zachte spons.

Bij hardnekkig vuil zoals korstmos is een grondige schoonmaakbuurt door een professional wel zinvol voor het rendement.