Beste zwemvijver robot

Wat is een zwemvijver robot?

Een zwemvijverrobot is een geautomatiseerde reiniger die speciaal ontworpen is voor het schoonmaken van de bodem en wanden van zwemvijvers. Deze zwemvijvers zijn vaak groter en dieper dan standaard zwembaden, wat handmatig schoonmaken tijdrovend en inspannend maakt. Door een zwemvijverrobot in te zetten, kun je kostbare tijd besparen en meer genieten van je zwemvijver.

De werking van zwemvijverrobots is vergelijkbaar met die van zwembadrobots. Ze maken gebruik van zuigkracht en draaiende borstels om vuil en bladeren te verwijderen van de bodem en wanden van de zwemvijver. Het opgezogen vuil wordt opgevangen in een interne filter, die je na de schoonmaakbeurt kunt legen.

Voor- en nadelen

De voordelen van een zwemvijver robot

 • Bespaart tijd en moeite
 • Zorgt voor een schoon én gezond zwemwater
 • Geschikt voor zwemvijvers van alle groottes en vormen

Nadelen van een zwemvijver robot

 • Kan duur zijn
 • Regelmatig schoonmaken

Zwemvijver onderhoud

Een zwemvijver schoonmaken is te vergelijken met het stofzuigen van je huis: je moet het regelmatig doen. Maak je lange periodes niet schoon of liggen er te grote voorwerpen op je vloer, dan zal de stofzuiger ze ook niet kunnen verwijderen. Zo ook met een zwemvijver robot.

Een zwemvijver onderhouden is een uitdaging voor de doorsnee zwembad robots. Wanneer je een zwembadreiniger wil gaan inzetten voor je zwemvijver, is de keuze van een hoogwaardig model niet onbelangrijk.

Op zoek naar een geschikte zwembadrobot voor je zwemvijver ? Dan zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden voor een optimaal onderhouden zwemvijver.

De bodem

Zoals bij gewone zwembaden, verzamelt het vuil zich op de bodem van de zwemvijver. Het is dus niet meteen noodzakelijk dat een zwemvijver robot ook de wanden kan reinigen. Vaak ondervinden de meeste zwembadrobots trouwens moeilijkheden om grip te houden op een gladde wand.

Aansluiting op filtersysteem

 • Beschik je al over een degelijke zwembadpomp voor je zwemvijver?
 • Dan kan je ervoor kiezen de zwembadrobot met een set slangen aan te sluiten op je bestaande filtersysteem.
 • Hierdoor kan er meer vuil opgezogen worden omdat je dan geen gebruik maakt van de interne filters van de robot zelf. Maar dus deze van de filterinstallatie.
 • Een extra voordeel is de verhoogde zuigkracht die hiermee gepaard gaat. Hierdoor verbetert de mogelijkheid om algen effectief te bestrijden.

Afstandsbedieining of niet

 • De wandstructuur van iedere zwemvijver is uniek.
 • Bij bepaalde zwemvijvers kan het voorkomen dat de robot problemen ondervindt om zich aan de wand te hechten.
 • De robot klimt dan weliswaar een stukje omhoog, maar glijdt er meteen ook weer af.
 • Dit fenomeen zal zich mogelijk ook voordoen bij jouw zwemvijver. Daarom is het handig een een zwemvijver robot te kiezen die is uitgerust met een afstandsbediening. Zo kan je het configureren om uitsluitend de bodem te reinigen.
 • Zeker wanneer bijvoorbeeld de wand gedurende een bepaalde jaarperiode moeilijk “hechtbaar” is voor de robot. Daarmee voorkom je dat de robot vruchteloze pogingen blijft ondernemen, wat de reinigingstijd verlengt of dat bepaalde zones worden overgeslagen.
beste zwemvijver robot

3 geschikte zwemvijver robots

Dolphin Bio zwemvijver robot

De Dolphin Bio is hierbij een voortreffelijke keuze voor je zwemvijver. Hoewel de initiële investering vrij hoog ligt, rechtvaardigt de kwaliteit de hogere aankoopprijs. le. Het is van groot belang om de nodige zorg aan je zwemvijver te besteden. De Dolphin Bio is geschikt voor nagenoeg alle denkbare zwembadtypen, -afwerkingen en -configuraties, variërend van folie en polyester tot beton.

Aquaforte Vijverstofzuiger

Professionele vijverstofzuiger. Via de ingebouwde pomp wordt het opgezogen water voortdurend afgevoerd. Dit water wordt eerst door een voorfilterzak geleid, waarin bladeren, algen, takjes, steentjes, ect worden opgevangen. Deze zak is eenvoudig te verwijderen en kan gemakkelijk worden geopend met een grove rits voor reiniging.

De Aquaforte zwembad- en vijverstofzuiger XL complete set wordt geleverd met een telescoopsteel, transparante aanzuigbuis en 10 meter aanzuig- en afvoerslang. Er zijn ook optionele aanzuigaccessoires beschikbaar, zoals ronde of ovale grind/substraat reinigers en driehoekige bodemzuigers.

Heissner Vijverstofzuiger Perfect

Complete zwemvijver stofzuigerset, geschikt voor kleine vijvers met een oppervlakte vanaf 10m² en een maximale diepte van 2 meter. De stroomkabel is 10 meter lang. Dankzij de meegeleverde stofzuigerbuizen en zuigmonden kun jij zo overal goed bij. De meegeleverde filterzak om de afvoerslang zorgt ervoor dat het vuil niet terug het water in komt en kan worden opgeslagen in het reservoir van 45 liter. De capaciteit van dit model is 4000 liter per uur.