Geluidsisolatie: de gids voor een stil en comfortabel leven

Inhoud artikel

1. Wat is geluidsisolatie?
2. Soorten geluidsisolatie
3. Effectieve materialen voor geluidsisolatie
4. Kostprijs van geluidsisolatiematerialen
5. Extra tips voor geluidsisolatie
6. Veelgestelde vragen

Sta je op het punt om geluidsisolatie toe te passen in je huis, kantoor of studio? Deze gids biedt een diep inzicht in de wereld van geluidsisolatie, van verschillende soorten isolatie tot effectieve materialen en praktische tips. Ontdek hoe je geluidsoverlast kunt verminderen en een rustige, comfortabele leef of werkomgeving kunt creëren. Met informatie over kosten en advies op maat, ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan met het verbeteren van de akoestiek van je ruimtes. Laat lawaai niet langer je leven beïnvloeden en leer hier hoe je het effectief kunt bestrijden met geluidsisolatie!

Wat is geluidsisolatie?

Geluidsisolatie is een essentieel proces om de overdracht van geluid tussen ruimtes te verminderen of zelf helemaal te stoppen. Het maakt gebruik van materialen die geluid absorberen, reflecteren en blokkeren. Hierdoor wordt de kwaliteit van de omgeving verbetert en ongewenste geluiden tegelijkertijd verminderd. Of het nu thuis, op kantoor, in een studio of theater is, geluidsisolatie draagt bij aan een betere leef en werkervaring door het verminderen van storende geluiden. Bovendien kan het ook helpen bij het voorkomen van schadelijke effecten van lawaai, zoals slaapstoornissen en gehoorverlies.

Soorten geluidsisolatie

Geluidsisolatie soorten

Er bestaan verschillende methoden van geluidsisolatie, elk geschikt voor specifieke situaties:

 1. Structuurisolatie: Dit is het gebruik van materialen zoals geluidsisolerende panelen, geluidsdichte deuren en ramen, akoestische vloeren en plafonds, en geluidsisolerende gordijnen om geluid te absorberen en te blokkeren.
 2. Materiaalisolatie: Geluidsabsorberende materialen zoals minerale wol, cellulose, kurk en schuimrubber worden gebruikt om geluidstransmissie te verminderen door geluidsgolven te absorberen en om te zetten in warmte.
 3. Constructieaanpassingen: Soms kunnen aanpassingen aan de constructie van een gebouw, zoals het toevoegen van extra lagen aan muren of vloeren, helpen bij het verminderen van geluidsoverdracht.
 4. Technologische oplossingen: Dit zijn systemen zoals geluidsisolatie voor ventilatiesystemen, die specifiek zijn ontworpen om geluid te verminderen zonder de luchtcirculatie te blokkeren.

Effectieve materialen voor geluidsisolatie

Geluidsisolatie

Verschillende materialen kunnen worden gebruikt voor geluidsisolatie, verschillend van de situatie en het gewenste resultaat die je wilt krijgen. Enkele effectieve materialen zijn:

 • Minerale wol: voorbeelden hiervan zijn glaswol of steenwol, en is een veelgebruikt isolatiemateriaal vanwege zijn geluidsisolerende eigenschappen. Minerale wol absorbeert geluidsgolven en vermindert zo geluidsoverdracht tussen ruimtes.

 • Cellulose: wordt gemaakt van gerecyclede papiervezels en behandeld met brandvertragende middelen. Het kan in wanden, vloeren en plafonds worden geblazen en biedt goede geluidsisolatie en thermische isolatie. Het is milieuvriendelijk en biedt een goede geluidsdemping.

 • Schuimrubber: voorbeelden hiervan zijn polyurethaanschuim of geëxpandeerd polystyreen (EPS), en worden vaak gebruikt vanwege zijn lichte gewicht en eenvoudige installatie. Het absorbeert geluidsgolven en kan worden gebruikt voor geluidsisolatie in muren, vloeren en plafonds.

 • Kurk: is een natuurlijk materiaal dat bekend staat om zijn geluidsisolerende eigenschappen. Kurk wordt vaak gebruikt als vloerbedekking of als onderlaag voor vloeren om geluidsoverdracht te verminderen.

 • Geluidsisolerende panelen: deze panelen zijn speciaal ontworpen om geluid te absorberen en te blokkeren. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, glasvezel of schuim, en worden gebruikt om wanden, plafonds of deuren te bekleden voor verbeterde geluidsisolatie.

 • Geluidsdichte deuren en ramen: deze zijn ontworpen om geluidsoverdracht van buitenaf te verminderen. Ze zijn vaak voorzien van dubbele of driedubbele beglazing om geluid te blokkeren en te absorberen.

 • Akoestische vloeren en plafonds:deze zijn speciaal ontworpen om geluid te absorberen en echo’s te verminderen. Ze kunnen worden gemaakt van materialen zoals akoestische tegels, panelen of tapijten met geluidsabsorberende eigenschappen.

Kostprijs van geluidsisolatiematerialen

Geluidsisolatie materiaal

De prijzen van geluidsisolatiematerialen variëren afhankelijk van het type materiaal en de dikte. Hier zijn enkele indicatieve prijzen per vierkante meter in België, inclusief BTW:

 • Glaswol: € 9 – € 15
 • Steenwol: € 11 – € 17
 • EPS (geëxpandeerd polystyreen): € 12 – € 18
 • XPS (geëxtrudeerd polystyreen): € 15 – € 22
 • PIR (polyisocyanuraat): € 16 – € 25
 • PUR (polyurethaanschuim): € 20 – € 28

Het is verstandig om bij meerdere leveranciers offertes aan te vragen en de prijzen en specificaties te vergelijken voordat je een beslissing neemt, omdat deze prijzen slechts een aanwijzing zijn.

Extra tips voor geluidsisolatie

Geluidsisolatie

Naast het gebruik van geluidsisolatiematerialen, zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om geluidsoverlast te verminderen:

 • Plaats zware meubels tegen geluidsoverdrachtswanden
 • Gebruik tapijten of vloerkleden op harde vloeren om geluid te absorberen
 • Voeg extra afdichtingen toe aan deuren en ramen om geluidslekken te minimaliseren
 • Overweeg het gebruik van geluidsisolerende verf of behang voor extra demping

Door een combinatie van deze strategieën te gebruiken, kan je genieten van een rustigere en meer comfortabele leef of werkomgeving. Geluidsisolatie vermindert storend geluid van binnen en buiten. Hierdoor creëer je een rustige omgeving om te ontspannen, werken of slapen zonder lawaai. Het verbetert ook de akoestiek, vermindert stress en verbetert de concentratie en slaapkwaliteit. Kortom, geluidsisolatie draagt bij aan een betere algemene levenskwaliteit!

Veelgestelde vragen

Wat is de beste isolatie tegen geluid?

De beste isolatie tegen geluid hangt af van verschillende factoren, zoals het type geluid en de structuur van het gebouw. Over het algemeen zijn materialen zoals massief beton, dikke glaspanelen, en speciale geluidsisolatiepanelen effectief tegen geluidsoverdracht.

Hoe geluidsdicht isoleren?

Om geluidsdicht te isoleren, identificeer eerst de geluidsbronnen. Gebruik dan dikke massa zoals beton of gipsplaten, en zorg voor goede afdichting van kieren. Gebruik geluidsdempende materialen zoals akoestisch schuim, tapijten of zware gordijnen. Denk aan een ontkoppelde constructie met zwevende vloeren en geluidsisolerende wanden. Professioneel advies kan helpen bij complexe situaties.

Hoeveel kost akoestische isolatie?

De kosten van akoestische isolatie variëren, verschillend van verschillende factoren zoals het type materiaal, de omvang van het project en de kwaliteit van de isolatie die je wilt krijgen. Over het algemeen kunnen de kosten gaan van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van de ruimte en de gekozen materialen en technieken. Het is verstandig om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers en installateurs om een nauwkeurig idee te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Wat is beter voor geluidsisolatie glaswol of steenwol?

Zowel glaswol als steenwol zijn effectief voor geluidsisolatie. Glaswol is lichter en flexibeler, terwijl steenwol dichter en stijver is. Beide materialen hebben goede geluidsisolerende eigenschappen en worden gebruikt afhankelijk van de specifieke eisen van het project.

Is geluidsisolatie ook warmte isolatie?

Geluidsisolatie en warmte-isolatie zijn verschillende concepten, maar sommige materialen kunnen beide eigenschappen hebben. Hoewel geluidsisolerende materialen ook warmte kunnen behouden, zijn ze niet zo effectief in warmte-isolatie als specifieke thermische isolatiematerialen.

Vond je deze blog interessant? Neem dan zeker een kijkje tussen onze andere blogs!