Gevelisolatie: Bespaar op energiekosten

Isoleren is een stap in de goede richting waarmee je bijdraagt aan een meer duurzame toekomst. Naast dakisolatie kan ook gevelisolatie helpen om energie te besparen. Het biedt veel voordelen, waaronder het verhogen van het comfort in huis en lagere energierekeningen. In deze blog lees je alles wat je moet weten over gevelisolatie, zoals de verschillende isolatiematerialen, kosten en mogelijke subsidies. Ontdek hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken en maak op de lange termijn gebruik van gevelisolatie.

Populairste materialen voor gevelisolatie

Gevelisolatie is een effectieve manier om kosten te besparen op energieverbruik en het comfortniveau van bewoners te verhogen. Er zijn verschillende materialen voor gevelisolatie, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Neem de tijd om uw opties te onderzoeken en de beste keuze voor uw gebouw te maken. Hier zijn 7 van de populairste materialen voor gevelisolatie:

EPS-isolatie

Een ideale keuze voor een betere isolatie van uw huis. EPS-isolatie is licht, makkelijk te gebruiken en te installeren, en biedt een hoge isolatiewaarde. Dit polystyreen wordt verkocht in verschillende diktes, zodat u de juiste optie kunt vinden voor uw woning.

XPS-isolatie

Een veelgebruikte isolatievorm, gemaakt van geëxtrudeerd polystyreen. Het is licht van gewicht en heeft een uitstekende isolerende werking, waardoor het waterafstotend is. Hoewel XPS-isolatie wat duurder is dan EPS-isolatie, heeft het betere mechanische kwaliteiten.

Minerale wol

Een flexibel materiaal dat voortkomt uit gesmolten glas of steen. Het kan gemakkelijk worden aangepast aan verschillende vormen en afmetingen. Daarnaast biedt het goede thermische en akoestische isolatie-eigenschappen. Verder is minerale wol relatief goedkoop in vergelijking met andere isolatiematerialen.

PIR-isolatie

Een veelgebruikte optie met hoge isolatiewaarden en uitstekende thermische stabiliteit. Het materiaal kost meer dan andere materialen, maar dankzij de lage dikte is het ideaal voor gebouwen waar de ruimte beperkt is. PIR-isolatie staat voor polyisocyanuraatschuim en biedt lange termijn bescherming tegen warmteverlies.

PUR-isolatie (Polyurethaanschuim)

Een materiaal met veel mogelijkheden voor isolatie. PUR-isolatie heeft een hoge isolatiewaarde en sterkte, maar heeft de bijkomstigheid dat het duurder is dan andere materialen. De dunne dikte ervan is ideale voor gebouwen met beperkte ruimte, maar het is nog steeds belangrijk om goed na te denken over uw keuze van isolatiemateriaal.

Houtvezelisolatie

Een ecologisch isolatiemateriaal gemaakt van houtvezels, biedt uitstekende akoestische en thermische eigenschappen. Hoewel deze vorm van isolatie goede prestaties heeft, is houtvezelisolatie wel gevoelig voor vocht. Daarom moet het worden beschermd als het in contact komt met water.

Cellulose-isolatie

Cellulose-isolatie biedt goede akoestische en thermische eigenschappen, maar heeft ook zwakke punten. Het wordt gemaakt van gerecycled papier en is daarom milieuvriendelijk, maar kan gevoelig zijn voor vocht en moet extra worden beschermd.

Is gevelisolatie vergunningsplichtig?

In Vlaanderen is het verplicht om een vergunning te hebben als u gevelisolatie wilt installeren in uw woning. Dit komt doordat gevelisolatie het uiterlijk van een gebouw kan beïnvloeden, wat kan ingrijpen in het stedenbouwkundig karakter van de buurt. Controleer daarom altijd lokale bouwvoorschriften en vergunningsvereisten voordat u begint met de installatie van gevelisolatie. In sommige situaties zal u ook toestemming van de buren nodig hebben voordat u mag beginnen.

Hoeveel kost gevelisolatie?

De kosten om je buitenmuren te isoleren zijn afhankelijk van een aantal factoren. EPS-isolatie is het goedkoopste materiaal, terwijl PIR en PUR-isolatie doorgaans duurder zijn. De kosten variëren meestal tussen de €50 en €150 per m2 (inclusief arbeidskosten). Hoewel de initiële investering in gevelisolatie hoog kan lijken, kan het op termijn veel geld besparen, de energierekeningen verminderen en comfort verhogen. Het is altijd aan te raden om offertes te vergelijken van verschillende aannemers voordat u een keuze maakt.