Keukenverlichting tips: maak de juiste keuze! 

Een keuken moet zowel stijlvol als functioneel ingericht worden. Het juiste type belichting speelt ook een belangrijke rol bij het inrichten van de keuken. Er moeten voldoende lichtbronnen aanwezig zijn zodat je zorgeloos kunt koken en genieten. Ontdek in dit artikel meer over de verschillende soorten keukenverlichting. 

Verschillende soorten verlichting

Vooraleer we beginnen met interessante tips te geven, is het belangrijk dat je het onderscheid kent tussen de verschillende types belichting: omgeving, taak en accent.

1. Omgevingslicht: 

Dit zal je belangrijkste lichtbron zijn – als aanvulling op natuurlijk licht of om het gebrek daaraan op te vullen. Je wilt zoveel mogelijk gelijkmatig licht uit je plafond laten komen. Je kan dit doen met een combinatie van (maar niet beperkt tot) kroonluchters, hanglampen, inbouwverlichting en flushmounts.

2. Taak: 

Terwijl sfeerverlichting wordt gebruikt om je in staat te stellen door de keuken te navigeren, laat het vaak schaduwen achter op gebieden die meer focus vereisen. Met behulp van taakverlichting worden werkoppervlakken en kasten goed verlicht, zodat je veilig maaltijden kunt bereiden, recepten kunt lezen en gemakkelijk ingrediënten op een plank terug kunt vinden. Veelgebruikte opties voor taakverlichting in de keuken zijn onder meer stripverlichting en puck verlichting.

3. Accenten: 

Beschouw accentverlichting als de kers op de taart van je goed ontworpen keuken. Denk hierbij aan kastverlichting en elk ander licht dat je favoriete elementen accentueert. Ze kunnen ook worden gebruikt voor sfeer- en taakverlichting.

Tip 1: Lichtplan opstellen

Als het op keukenverlichting aankomt, is het belangrijk om een plan op te stellen. Er zijn veel verschillende opties die de perfecte sfeer voor je keuken kunnen creëren. Begin als eerste met het beslissen wat voor sfeer je wilt creëren. Als je bijvoorbeeld een heldere en vrolijke keuken wilt, kies dan voor lichtarmaturen die veel licht uitstralen. Wil je een meer intieme sfeer, kies dan voor speciale lampen die zacht licht geven. Als je hebt bepaald welke sfeer je wilt creëren, denk dan na over op welk moment van de dag de verlichting het meest doeltreffend zal zijn. De ochtend- of avonduren zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor plafondverlichting omdat deze helder en stimulerend werken. Aan de andere kant zijn de middag- of avonduren geschikter voor lagere verlichting omdat ze een meer ontspannen sfeer bieden.

Tip 2: Verlichting in de keukenkasten

Als je op zoek bent naar een vleugje elegantie toe te voegen aan je keuken kasten, overweeg dan de installatie van kastverlichting. Dit type verlichting kan worden geïnstalleerd door ze aan de achterkant van je kastdeuren te bevestigen. Ze kunnen ook verwerkt worden door een vakman in de keukenkasten door een vakman wanneer je kiest voor een keuken op maat. Ze komen in een verscheidenheid van vormen en stijlen, dus vindt er één die coördineert met de rest van je keuken decor. Je kunt er ook voor kiezen om inbouw- of opbouw verlichting te installeren. Welke route je ook kiest, zorg ervoor dat je de instructies zorgvuldig te lezen voordat je begint met het installatieproces.

Tip 3: Maak gebruik van LED-verlichting 

LED-keukenverlichting wordt steeds populairder omdat ze duurzamer is dan traditionele gloeilampen. LED-lampen hebben geen gloeidraad zoals traditionele gloeilampen, wat betekent dat ze langer meegaan en minder snel stuk gaan. Ze geven ook minder warmte af, wat betekent dat ze je kasten of aanrecht niet beschadigen. Daarnaast zijn ze ook makkelijk en eenvoudig te installeren in de keuken.