Slaapkamerstijlen: hedendaags en traditioneel

Je slaapkamer is een unieke ruimte, die een omgeving creëert die zowel sereen als rustgevend is voor je lichaam en geest. Hij moet echter ook uitnodigend zijn. De slaapkamer is een plaats waar je tot rust komt en ontspant. In dit artikel worden de 2 meest populaire slaapkamerstijlen met elkaar vergeleken en worden hun belangrijkste elementen aan het licht gebracht.

Hedendaagse slaapkamer

Het creëren van een hedendaagse, moderne slaapkamer omvat het integreren van een paar belangrijke elementen. Deze populaire slaapkamerstijl omvat op dit moment hoofdzakelijk kenmerken van de 21e eeuw. Enkele van de belangrijkste elementen zijn de volgende:

Licht 

Licht is een van de belangrijkste elementen van een hedendaagse slaapkamer. Dit is de reden waarom je zoveel gigantische ramen in deze stijl terug ziet komen. Natuurlijk licht is iets waar de komende generaties dol op zijn, en met een goede reden, natuurlijk licht is goed voor jou en voor het milieu! Dakramen, ramen van vloer tot plafond, en glazen wanden zijn allemaal gemeenschappelijke ontwerpelementen die gebruikelijk zijn in de hedendaagse slaapkamerstijl. Wanneer je meer privacy in de kamer wenst, kun je gebruik maken van glas die voorzien is van glasfolie dat licht doorlaat en de inkijk beperkt.

Natuurlijke kleuren

Het kleurenpalet voor hedendaagse slaapkamers is aan de neutrale kant. Wit, bruin, crèmekleurig, beige en taupe of bruintinten zijn goede keuzes voor eigentijds design. Wat de houttinten betreft, gaat het bij hedendaags design om de uitersten, de houttinten zijn ofwel extreem donker of licht, geen mediums. Een donkere houten vloer kan een groot contrast vormen wanneer een crèmekleurige of lichtbeige tint wordt verwerkt in de verf van de ruimte. Er zijn veel andere houttinten die kunnen worden gebruikt, zelfs als de vloer geen hardhout is; dressoirs kunnen in espresso-houttinten of een lichte askleur worden uitgevoerd.

Traditionele slaapkamer

Hoewel traditioneel design misschien een beetje oud of gedateerd overkomt, hoeft dat niet zo te zijn! Deze slaapkamerstijl verandert nooit en is geworteld in het verleden, maar het ontwerp kan worden omarmd om een prachtige look te creëren die past bij een slaapkamer van vandaag! Enkele belangrijke factoren zijn:

Symmetrie

In een traditionele slaapkamer wordt gekenmerkt door ingebouwde kastenen en gespiegelde items aan weerszijden van de slaapkamer. Alles komt in paren. Bijpassende bijzettafels en lampen, eventuele banken of stoelen worden in de kamer gespiegeld. Deze techniek wordt gebruikt om de kamer in evenwicht te brengen rond een centraal punt. Het bed wordt meestal in het midden, tegen de muur geplaatst.

Rijke kleuren

Een ander belangrijk element van deze populaire slaapkamerstijl is het gebruik van donkere houtsoorten en rijke tinten. Om met het donkere hout te combineren en de meubels als accenten te laten dienen, zijn de verf en de wandbekleding meestal neutraal van kleur.

Wil je meer inspiratie? lees dan nu onze andere artikelen: slaapkamer inspiratie.