Welke parasol kiezen: tips en inspiratie 

Als je op zoek bent naar iets om je koel te houden op een zonnige zomerdag, kun je overwegen een parasol aan te schaffen. Er zijn veel verschillende soorten en stijlen parasols om uit te kiezen. Welke parasol je nu kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. In dit artikel geven we je een aantal concrete tips.

Het parasoldoek

Het parasoldoek weerkaatst de zonnestralen van je af en helpt zo je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Kies voor een doek van goede kwaliteit. Het is belangrijk om een parasol te kopen met een goede UV-beschermingsfactor. Dit is een getal dat aangeeft hoeveel procent van de straling tegengehouden wordt. Hoe hoger het getal, hoe beter de parasol je beschermt tegen de schadelijke straling van de zon.

Materiaalkeuze 

Je kunt uit veel verschillende materialen kiezen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende materialen voor de parasoldoeken: 

  • Acryl: acryl is een goede optie. Het is gemaakt van hoogwaardig, lichtgewicht acrylweefsel dat zowel duurzaam als waterbestendig is.
  • Spuncrylic: spuncryl is gemaakt van synthetische materialen die helpen lucht vast te houden en de hoeveelheid warmte die door de zon wordt uitgestraald te verminderen. Dit maakt ze ideaal voor mensen die in een warm klimaat leven of die geen zonnebrand willen oplopen. 
  • Olefin: een olefin parasol is gemaakt van een synthetisch materiaal dat zowel waterbestendig als scheurvast is. Dit type parasol is ideaal voor mensen die in gebieden met een hoge vochtigheidsgraad wonen.
  • Polyester: polyester parasols zijn licht en gemakkelijk te vervoeren, dus perfect voor buitenevenementen zoals zwembadfeestjes of barbecues. 

Hoogte van de paal 

Als je op zoek bent naar een parasol die je een goede dekking zal geven, is het belangrijk om de hoogte van de paal in overweging te nemen. Sommige parasols hebben een paal van 2 meter hoog, terwijl andere parasols een paal hebben van 2 of 3 meter hoog. Als je een parasol met een hogere stok koopt, heb je meer bescherming tegen de zon.

De vorm

Er zijn vierkante en ronde parasols verkrijgbaar, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. De vierkante parasol komt vaker voor, en wordt vaak als eleganter gezien. Doorgaans is hij ook minder duur in aanschaf dan een ronde parasol. De ronde parasol is het meest populaire type parasol, omdat hij meer schaduw geeft dan een vierkante parasol. 

Frame en paal 

Bij het kiezen van een parasol is het belangrijk om de juiste materialen voor de parasolstok en het frame te kiezen. De parasolpaal moet gemaakt zijn van stevig materiaal dat bestand is tegen wind en regen. Het frame moet gemaakt zijn van stevig materiaal dat niet breekt of uit elkaar valt in geval van een sterke windvlaag. Hout, metaal of aluminium zijn allemaal prima keuzes.

Mag je een parasol in de regen gebruiken? 

Als het regent is het moeilijker om van je tuin te kunnen genieten. Laat het weer je niet naar beneden halen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om droog te blijven terwijl je op je terras zit. Een daarvan is het gebruik van een regenbestendige parasol. Zorg ervoor dat je de instructies goed leest voordat je een parasol gebruikt, want niet alle parasols zijn ontworpen voor gebruik in de regen. Laat na een regenbui de parasol goed drogen voordat je hem terug inklapt. 

Vond je dit artikel interessant? Wil je meer tuininspiratie? Bekijk onze andere artikelen!