Botanisch interieur – Alles wat je moet weten

Er zijn vele manieren om je huis te decoreren, en een van de meest interessante stijlen is een botanisch interieur. Deze woonstijl kun je toepassen in zowel binnen- als buitenruimtes. Het is een geweldige manier om wat meer groen aan je leven toe te voegen. In dit artikel vind je een aantal goede tips voor het samenstellen van een botanisch interieur. 

Wat is de betekenis van botanisch? 

Botanisch verwijst naar elke levende plant. Het woord is afgeleid van de oud-Griekse botanikê (vrouwelijk van botanikos) wat “van de tuin” betekent. In het moderne Engels verwijst botanical vaak naar de wetenschappelijke studie van planten, hun onderdelen en hun interacties met elkaar. Botanische tuinen zijn populaire toeristische bestemmingen, en ze worden gebruikt door wetenschappers om de groei en voortplanting van verschillende plantensoorten te bestuderen. Tegenwoordig is het ook vaak te vinden in binnenruimtes en vormt het een interieurstijl op zich.

Wat zijn de kenmerken van deze woonstijl? 

Kleuren

Enkele populaire kleurencombinaties voor botanische interieurs zijn groen en blauw, aardetinten en gedempte tinten. Je kunt ook gaan voor een mooi behang met bloemenprints.

Planten staan centraal 

Bij een botanisch interieur horen kamerplanten. Er zijn veel voordelen verbonden aan het hebben van planten in je huis. Niet alleen voegen ze leven toe aan een ruimte, maar ze bieden ook een aantal voordelen. Planten kunnen helpen de luchtkwaliteit te verbeteren, geluidsniveaus te verminderen en de ventilatie in je huis te verbeteren. Bovendien helpen ze de hoeveelheid koolstofdioxide die vrijkomt in de atmosfeer te verminderen. Planten kunnen ook schaduw en bescherming tegen de zon bieden bij warm weer. Als je interesse hebt in het toevoegen van planten aan je huis, onderzoek dan goed welke soorten het beste passen bij jouw klimaat en behoeften. Lees zeker ons artikel over de populairste planten voor in de woonkamer

Meubels 

Bij het samenstellen van een botanisch interieur moet je ook goed nadenken over de meubelstukken. Er zijn een paar belangrijke overwegingen die moeten worden gemaakt bij het selecteren van meubilair voor dit type omgeving: 

  • Functionaliteit: Waarvoor zal het meubilair worden gebruikt? Moeten de meubelen comfortabel zijn? Moeten ze er stijlvol uitzien, of zijn ze meer utilitair van aard?
  • Uitstraling: Hoe ziet het meubilair eruit in relatie tot de planten? Zal het botsen of zal het harmonieus met hen werken? 
  • Onderhoud: Vergt het meubilair veel onderhoud, of is het gemakkelijk schoon te maken?

Kies voor meubels van stof in groene en aardse tinten. Je kunt ook kiezen voor meubels met een geborduurd bloemenpatroon, dit zal een zorgen voor een botanische sfeer in huis.

Wat is een botanische tuin?

Een botanische tuin is een soort tuin die een groot aantal planten uit de hele wereld bevat. De planten in een dit type tuin zijn gewoonlijk gerangschikt volgens hun taxonomische groepen, dat zijn categorieën die door wetenschappers zijn gecreëerd. Dit betekent dat de planten in een botanische tuin allemaal op een of andere manier aan elkaar verwant zijn. 

Implementeren in je eigen tuin

Het is vanzelfsprekend dat je het botanisch interieur kunt doortrekken naar de tuin. Als je je eigen tuin wilt omtoveren tot een botanische tuin, moet je een paar dingen doen. Ten eerste moet je een plan opstellen. Dit zal je helpen om de lay-out van je tuin in kaart te brengen en te bepalen welke planten je erin wilt zetten.Er zijn vele plantengroepen, elk met hun eigen unieke kenmerken en eigenschappen. Sommige plantengroepen omvatten planten die in warme klimaten groeien, planten die zout water kunnen verdragen en planten die in droge klimaten kunnen groeien. Idealiter richt je de tuin in per plantengroep. Je kunt inspiratie opdoen door een botanische tuin te bezoeken. In Gent, Brussel en Antwerpen heb je grote tuinen die je kunt bezoeken.