Moswanden: de 7 voordelen!

Moswanden zijn een natuurlijk alternatief voor verf, behangpapier of een andere vorm van muurbekleding. Ze hebben veel voordelen, waaronder het zuiveren van de lucht, reduceren van stress en nog veel meer. In dit artikel bespreken we de verschillende voordelen van een mosmuur. 

Wat is mos? 

Mos is een plantensoort die meestal groeit in vochtige of schaduwrijke gebieden. Het heeft kleine, enkelvoudige bladeren en groeit vaak tot dichte matten of kluiten. Mos heeft geen zaden of bloemen en plant zich voort door het afgeven van sporen. Wanneer deze sporen in een geschikte omgeving terechtkomen, kunnen zij ontkiemen en uitgroeien tot nieuwe mosplanten. Sommige mossen zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van bossen en bieden voedsel en beschutting aan wilde dieren.

Moswanden zijn een relatief nieuwe trend die steeds populairder wordt. Ze worden gemaakt door mos te bevestigen aan een muuroppervlak. Ze brengen een vleugje natuur in elke ruimte, of het nu gaat om een kantoor, een huis of zelfs een openbare ruimte. De wanden zijn gemakkelijk te onderhouden en vergen niet veel onderhoud.

De voordelen van mosmuren

Ze zijn prachtig

Moswanden zijn een van de mooiste en meest unieke vormen van wanddecoratie. Ze voegen een vleugje elegantie en raffinement toe aan elke ruimte. Moswanden kunnen binnenshuis worden geïnstalleerd in een verscheidenheid van plaatsen, zoals woningen, kantoren, en restaurants. Ze staan bekend om hun unieke uitstraling en hun vermogen om een vleugje natuur aan elke ruimte toe te voegen.

Zuiveren de lucht

Mosmuren zijn een populaire manier aan het worden om de luchtkwaliteit in huizen en kantoren te verbeteren. Mos staat erom bekend dat het verontreinigende stoffen en VOC’s uit de lucht absorbeert, waardoor de lucht gezonder wordt om in te ademen. VOC’s zijn vluchtige organische stoffen. De VOC’s worden uitgestoten als gassen door bepaalde vaste stoffen of vloeistoffen. VOC’s kunnen worden aangetroffen in schoonmaakproducten en andere huishoudelijke producten. Blootstelling aan deze schadelijke stoffen kan irritatie van ogen, neus en keel veroorzaken. Moswanden kunnen tot 80% van de VOC’s (vluchtige organische stoffen) uit de lucht verwijderen. Het mos absorbeert de schadelijke chemicaliën breekt ze af tot onschadelijke bijproducten.

Isolerende functie 

De plantensoort staat bekend om zijn geluidsabsorberende eigenschappen, dus het ligt voor de hand dat een muur van mos effectief zou zijn bij het absorberen van geluid. Uit een onderzoek bleek dat een moswand het geluidsniveau met wel 10 decibel kon verlagen. Als je op zoek bent naar een manier om de hoeveelheid lawaai in uw huis of kantoor te reduceren, kan een muur van mos het overwegen waard zijn.

Goed voor de gezondheid

Moswanden hebben ook antibacteriële eigenschappen, wat betekent dat het de verspreiding van infecties kan helpen voorkomen. Bovendien is mos een goede bron van vitamine A en C, die essentieel zijn voor de menselijke gezondheid.

Reduceren van stress 

Er zijn veel bronnen van stress op het werk. Denk aan strikte deadlines, veeleisende bazen of collega’s, of een competitieve werkomgeving. Een rustgevende werkomgeving en moswanden kunnen helpen om de symptomen van stress te verminderen. Moswanden kunnen goede stoffen produceren die je hersenen helpen cortisol en serotonine vrij te maken. Dit zijn chemische stoffen die je humeur verbeteren en je minder angstig doen voelen. De visuele aantrekkingskracht van een mosmuur helpt ook om afleidingen te verminderen en de concentratie te bevorderen.

Goed voor de huid

Moswanden kunnen uw huid op verschillende manieren verbeteren. Ze houden de lucht vochtig en verwijderen verontreinigende stoffen uit de lucht. Dit kan helpen om de hoeveelheid irritatie en ontstekingen op je huid te verminderen. Kamerplanten kunnen ook helpen je humeur te verbeteren en een relaxerende omgeving in je huis te creëren, wat indirect kan leiden tot een betere gezondheid van je huid.

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook zeker onze andere tips.