Retro interieur – inspiratie en tips

Moderne interieurs zijn tegenwoordig de nieuwste trend. Toch hebben veel mensen het plan om hun interieur meer ‘retro’ en eenvoudiger te maken. En retro interieur kan een uitdaging zijn om te realiseren, maar maak je geen zorgen! Dit artikel zal je alles leren wat je moet weten over deze vintage woonstijl.

Wat is retro? 

Retro interieur is een trend die aan een comeback bezig is. Het wordt gekenmerkt door een ouderwetse look en feel. Enkele kenmerken die deze woonstijl populair maken zijn de zachte kleuren, vintage-stijl meubels en sierlijke details. Sommige mensen geven de voorkeur aan een retro interieur. omdat het hun huis een nostalgisch gevoel geeft. Een vintage interieur kan toegepast worden in elke kamer, met inbegrip van de keuken, woonkamer en slaapkamer. 

Vanaf wanneer spreekt men van retro?

Er is niet één antwoord op deze vraag. Afhankelijk van de persoon kan men van retro spreken vanaf het moment dat iets verouderd of klassiek is. in landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, wordt de term vaak geassocieerd met muziek, films en mode uit de jaren zestig en zeventig. Voor sommigen kan de term losser worden gebruikt, verwijzend naar alles wat oud is maar nog steeds in de mode. Uiteindelijk hangt het af van de context en de mening van de spreker.

Welke kleuren kenmerkt deze woonstijl?

De retro interieurstijl wordt gekenmerkt door een verscheidenheid van verschillende kleuren en patronen. Enkele populaire kleuren voor deze stijl zijn bruintinten, grijs, zwart, wit en bruin. Je kunt ook gebruik maken van patronen zoals ruitjes, ruiten, of strepen. 

Vintage meubelen

Retro meubels zijn gemaakt van verschillende materialen, maar de meest voorkomende zijn hout en metaal. Hout wordt meestal gebruikt voor het frame van het meubel, terwijl metaal vaak wordt gebruikt voor de poten, ladegeleiders en andere onderdelen. Het gaat vaak om ouderwetse meubels die zijn gerestaureerd of bijgewerkt om eruit te zien zoals in het verleden. Retro meubels zijn vaak duur, maar het is het waard als u van een retro interieur houdt. Sommige van de beste retro meubels zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en zijn gebouwd om lang mee te gaan.

Vloeren in een vintage woonstijl 

Enkele populaire keuzes zijn hout, tegels en linoleum. Elk van deze vloeren heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hout is bijvoorbeeld populair vanwege zijn natuurlijke uitstraling en gebrek aan slijtage, maar het kan moeilijk te onderhouden zijn. Tegels hebben ook veel karakter en kunnen vele jaren meegaan. Tot slot is linoleum een populaire keuze omdat het gemakkelijk schoon te maken is en niet veel onderhoud vergt.