Interieurstijlen: welke zijn er? 

Een huis inrichten is voor velen een moeilijke taak. Veel mensen weten niet hoe ze eraan moeten beginnen of een beslissing maken in welke stijl het interieur zal zijn. Er zijn zeer veel verschillende soorten interieurstijlen en je wilt degene kiezen die het beste bij je past. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende soorten stijlen er zijn en wat ze inhouden!

Bohemian stijl 

De bohemian interieurstijl wordt gekenmerkt door zijn eclectische en vaak niet bij elkaar passende meubels. Het is een interieurstijl met veel kleuren, kunstwerken en creativiteit. Deze stijl zou zijn ontstaan in de jaren 1800 onder een groep kunstenaars in Parijs die de strikte regels van de kunstwereld verwierpen. De interieurstijl wordt sindsdien omarmd door mensen over de hele wereld die de ontspannen en unieke uitstraling waarderen.

Een bohemian stijl woning wordt gekenmerkt door een mix van verschillende kleuren, patronen en texturen. Als je je kamers in bohemian stijl wilt inrichten, kan je beginnen met het verzamelen van voorwerpen die je mooi vindt en die je eigen persoonlijke stijl weerspiegelen. Veel voorkomende meubels in bohemian stijl zijn onder meer extra dikke fauteuils, sofa’s met complexe patronen, en salontafels met gebeeldhouwde poten. Een interieur in bohemian stijl bevat vaak veel groen, zoals planten. Kleurrijke kussens zijn ook gebruikelijk in deze interieurstijl. 

Landelijke stijl 

Een landelijke interieurstijl is een rustieke, warme en gezellige stijl die is geïnspireerd op het platteland. De nadruk ligt op natuurlijke materialen en texturen, zoals houten balken en stenen open haarden. 

Er zijn een paar dingen die meubels in landelijke stijl typeren. Ten eerste zijn ze vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout of riet. Vervolgens zien ze er vaak nogal rustiek uit, met de nadruk op eenvoud en functionaliteit. Ten derde zijn ze vaak heel huiselijk en comfortabel, met kussens en stoffen in warme, aardse tinten. Ten slotte zijn meubels in een landelijke interieurstijl vaak vrij traditioneel van ontwerp, met de nadruk op klassieke vormen en gedaanten.

De kleuren die kenmerkend zijn voor een landelijke stijl zijn meestal zeer natuurlijk en aards. Ze zijn ook vrij zacht, waardoor er een rustgevende en ontspannen sfeer ontstaat. Veel voorkomende landelijke stijl kleuren zijn tinten bruin, beige en groen. Deze kleuren worden vaak gebruikt in combinatie met elkaar om een samenhangende look te creëren.

Industriële stijl 

Deze interieurstijl wordt de laatste jaren steeds populairder. Het komt vaak voor in loftwoningen en opslagplaatsen die tot woonruimte zijn omgetoverd. De woonstijl wordt gekenmerkt door het gebruik van ruwe, onafgewerkte materialen. Denk hierbij aan bakstenen muren, betonnen vloeren en zichtbare leidingen. 

Er zijn een paar belangrijke elementen die terugkomen in een industriële interieurstijl. Ten eerste, zichtbare bakstenen of betonnen muren zijn essentieel. Als je geen zichtbare bakstenen of betonnen muren in je huis hebt, kun je overwegen om je muren in een donkere kleur te verven om de illusie van bakstenen te wekken. Je kunt ook wat metalen elementen toevoegen, zoals zichtbare buizen of metalen schappen. Om een vleugje warmte toe te voegen, kun je ook wat houten elementen toevoegen, zoals een houten salontafel of bijzettafel. Vergeet tot slot niet wat verlichting in industriële stijl toe te voegen, populaire opties zijn hanglampen of railverlichting.

Meubelen in industriële stijl worden vaak gekenmerkt door hun donkere, gedempte kleuren. Zwart, grijs en bruin zijn veel voorkomende keuzes voor dit type meubilair. Het doel is om een look te creëren die zowel stijlvol als praktisch is. Dit meubilair is vaak gemaakt van stevige materialen zoals metaal of hout, die tegen een stootje kunnen. Meubilair in industriële stijl zijn de perfecte keuze voor wie een stijlvol huis wil dat bestand is tegen dagelijkse slijtage.

Botanische woonstijl

Bij deze interieurstijl draait alles om het integreren van planten in je huis. Dit kan op verschillende manieren, zoals het toevoegen van potplanten, hangplanten, of zelfs het installeren van een groene muur. Planten geven niet alleen schoonheid aan je huis, maar kunnen ook de lucht zuiveren en je gezondheid verbeteren.

De meest voorkomende soort botanisch meubilair is gemaakt van bamboe. Botanische meubelen worden vaak gebruikt in tropische of subtropische klimaten omdat het duurzaam is en bestand is tegen hoge temperaturen. Botanische meubels worden ook vaak gebruikt in vochtige omgevingen omdat het bestand is tegen schimmel en meeldauw.

Minimalistische woonstijl

De minimalistische levensstijl draait om leven met minder. Deze denkwijze staat ook centraal in de minimalistische interieurstijl. Dit betekent dat je je ontdoet van materiële bezittingen die je niet gebruikt of niet nodig hebt. Het gaat over het versimpelen van je leven, waardoor je je kunt concentreren op wat belangrijk voor je is. Voor sommige mensen betekent dit leven in een kleine ruimte met alleen het essentiële. Anderen hebben misschien nog steeds een heleboel spullen, maar ze ruimen regelmatig op en bewaren alleen dingen waar ze echt van houden en die ze gebruiken.

Retro living style

In de binnenhuisarchitectuur wordt de term retro vaak gebruikt om de inrichting uit de jaren 1940, 1950 of 1960 te beschrijven. Deze interieurstijl moet zowel comfortabel als klassevol aanvoelen. De sleutel tot succes zit in de details. Begin met een basis van neutrale muren en vloeren. Voeg vervolgens vintage-geïnspireerde meubels en accessoires toe. Vergeet tot slot de finishing touch niet, zoals vloerkleden, lampen en kunstwerken.