Kleuren kiezen woonkamer – tips en inspiratie

De woonkamer is vaak de plaats in je huis waar je het meeste tijd doorbrengt. Dit maakt het dan ook een van de moeilijkste kamers om in te richten. De juiste kleuren kiezen is dan ook essentieel. om je interieur keuzes te vergemakkelijken, vind je in deze blogpost tips en inspiratie die je kunnen helpen bij het samenstellen van een kleurenpalet voor je woonkamer.

Welke tinten maakt de woonkamer ruimer?

Als je een kleine kamer groter wilt laten aanvoelen, kun je lichte kleuren gebruiken om de illusie van meer ruimte te wekken. Witte muren weerkaatsen het licht en geven de kamer een opener en helderder gevoel. Je kunt ook spiegels gebruiken om de illusie van meer ruimte te wekken. Door een spiegel tegenover een raam te plaatsen, wordt het licht weerkaatst en voelt de kamer groter aan.

Welke tinten maken een woonkamer gezelliger?

Er zijn een paar kleuren die een woonkamer gezelliger maken. Kleuren als bruin, beige en bruintinten kunnen een kamer warm en uitnodigend laten aanvoelen. Deze kleuren zijn ook neutraal genoeg waardoor ze bij de meeste meubelstijlen passen. Als je een opvallende kleur wil kiezen, overweeg dan een dieprode of bordeauxrode kleur. Deze kleuren geven de kamer wat diepte zonder te overweldigend te zijn.

Samenstellen kleurenpalet 

Creëer een kleurenpalet dat past bij de meubels van je huis

Bij het kiezen van een kleurenschema voor je huis, is het belangrijk om rekening te houden met de kleuren van je meubels. Je wil dat de kleuren elkaar aanvullen en een samenhangende look creëren. Een goede plek om te beginnen is door te kiezen voor een of twee hoofdkleuren. Als je veel verschillende kleuren in je meubels hebt, kun je beter een neutraal kleurenschema voor de muren kiezen, zodat de meubels de ster van de show zijn. Om inspiratie op te doen kun je altijd eens een kijkje nemen op Pinterest!

Stem de kleur af op je gevoelens

De kleuren die je voor je huis kiest, kunnen je stemming beïnvloeden. Als je een kamer gezellig en uitnodigend wilt laten aanvoelen, kies dan voor warme kleuren zoals rood, oranje en geel. Voor een kamer waarin je je rustig en ontspannen wilt voelen, kies je het best voor koele kleuren zoals blauw, groen en paars. Je kunt ook kiezen voor neutrale kleuren in de woonkamer, denk aan kleuren als zwart, wit en grijs om verschillende looks te creëren.

Verschillende soorten wit

Er zijn veel verschillende tinten wit, en elke tint kan een ander gevoel oproepen. Helder wit is bijvoorbeeld perfect voor een keuken omdat het schoon en fris aanvoelt. Warm wit is beter geschikt voor een woonkamer omdat het meer uitnodigend aanvoelt. En antiek wit is ideaal voor een slaapkamer omdat het een kalmerend effect heeft. Wanneer je een kleurenschema voor je huis samenstelt, moet je dus rekening houden met de verschillende soorten wit en hoe ze de algemene look en feel van de ruimte kunnen beïnvloeden.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan onze gids voor het kiezen van kleuren voor de keuken.