No dig gardening: Makkelijk tuinieren

No dig gardening stijgt in populariteit bij tuinders en boeren. De basisprincipes zijn dat er geen grond wordt omgeploegd, maar organisch materiaal gebruikt wordt om de bodemstructuur te versterken en voedingsstoffen aan planten te leveren. In dit artikel gaan we dieper in op no dig tuinieren en wat de voordelen daarvan zijn. We delen ook tips over hoe je succesvol kunt starten met no dig tuinieren.

No dig gardening en traditioneel tuinieren: Wat is het verschil?

No-dig tuinieren, ook wel bekend als “no-till tuinieren”, is een methode waarbij de bodem niet wordt omgeploegd. In plaats daarvan leg je organisch materiaal zoals compost op de bodem om voedingsstoffen te verbeteren. Deze methode vereist minder arbeid dan traditioneel tuinieren en kan de opbrengst van de oogst vergroten. Ook is het milieuvriendelijker doordat het minder energie kost voor het bewerken van de grond en er minder bodemerosie optreedt.

Moestuin

Wat zijn de voordelen van no dig gardening?

No-dig gardening heeft veel voordelen ten opzichte van traditioneel tuinieren:

 • Behoud van de bodemstructuur en het bodemleven.
 • Voorkom dat onkruid en ziekten zich verder verspreiden.
 • Door het gebruik van biologische landbouwtechnieken kunt u de behoefte aan chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen verminderen.
 • Verhoogt de vochtretentie en afvoer van de bodem.
 • Met deze technologie kunt u de opbrengst en kwaliteit van gewassen verhogen.
 • Met natuurlijke methoden kun je de biodiversiteit bevorderen en plagen in toom houden.
 • Door deze service hoef je niet langer te zoeken, waardoor je tijd en energie bespaart.
 • Het risico op blessures en letsel verminderen tijdens zwaar tuinwerk? Met onze producten kan dat.

No-dig tuinieren is een milieuvriendelijk en gezond alternatief voor traditioneel tuinieren. Het is zowel voordelig voor de tuinier als voor het milieu en biedt nog meer duurzaamheid.

No dig gardening: Hoe en waar kan ik beginnen?

Als je wilt beginnen met een no-dig tuin, zijn hier enkele tips:

 1. Zorg ervoor dat je de juiste locatie kiest: een plek met voldoende zonlicht en beschutting tegen wind.
 2. Zorg goed voor de grond: verwijder onkruid en bedek de zaak met karton of krantenpapier.
 3. Vermeng organisch materiaal met de bodem: voeg compost, stro, bladeren of grasafval toe om de structuur van de grond te verbeteren.
 4. Bedek met mulch: dit is zoals houtsnippers of stro om het organische materiaal te bedekken. Hierdoor wordt de bodem beschermd en blijft de vochtigheid langer behouden.
 5. Zaden en zaailingen planten: maak kleine gaten in de mulch en plant de planten. Dit geeft hen de ruimte die ze nodig hebben om te groeien.
 6. Om de tuin gezond te houden, is het belangrijk om deze goed te bewateren. Indien nodig kun je extra organisch materiaal toevoegen om planten en bloemen een boost te geven.

Een no-dig tuin kan worden opgezet in de achtertuin, in een verhoogde plantenbak of zelfs op een balkon. Zolang er maar voldoende ruimte en zonlicht beschikbaar is, kan een no-dig garden overal worden gecreëerd.