EPC waarde woning

EPC waarde: Impact op woningwaarde

Als je weleens een huis hebt gekocht of verkocht, dan heb je misschien al gehoord van de EPC waarde. Dit cijfer is van belang voor de energie-efficiëntie en kan invloed hebben op de waarde. Maar wat betekent dit precies? In deze blogpost gaan we uitleggen wat de EPC waarde is en hoe je ermee aan de slag kunt om ervoor te zorgen dat jouw huis zo energiezuinig mogelijk is. Of je nu een nieuwe woning zoekt of je oude wil verbeteren, begrijpen wat de deze waarde inhoudt, kan je helpen bij het maken van goede keuzes voor een duurzame toekomst.

Wat is de EPC waarde?

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat de duurzaamheid van een woning of gebouw beoordeelt. Het geeft informatie over het energieverbruik en de energie-efficiëntie van het gebouw. Het EPC is verplicht wanneer u uw woning verkoopt of verhuurt, en het is 10 jaar geldig. Het kan huiseigenaren aanmoedigen hun woningen te verbeteren met als resultaat lagere energierekeningen en minder CO2-uitstoot. Het EPC draagt bij aan de transitie naar meer duurzaamheid in onze samenleving.

Hoe EPC waarde berekenen?

De EPC-waarde van een woning is afhankelijk van verschillende factoren, zoals isolatie, verwarming, beglazing en zonnepanelen. Deze gegevens worden ingevoerd in een softwareprogramma om de EPC-waarde te bepalen. Het opstellen van het energieprestatiecertificaat is voorbehouden aan erkende energiedeskundige. Wat belangrijk is om te weten, is dat het energielabel ook afhankelijk is van hoe de installaties en componenten worden gebruikt en onderhouden – zo kan een goed onderhouden woning met dezelfde componenten als eentje met slecht onderhoud een betere EPC-waarde opleveren.

Wat is een goede EPC waarde?

De EPC-waarde van een woning in België is afhankelijk van verschillende factoren, zoals grootte, leeftijd, beglazing, gebruik van hernieuwbare energiebronnen en verwarmingsinstallatie. Als de EPC-waarde lager is dan 100 kWh/m² wordt deze als goed beschouwd. Een energiezuinig huis zal een EPC-waarde hebben tussen 70 en 100 kWh/m² en een passiefhuis zal maximaal 15 kWh/m² hebben. Maar dat is niet alles, want de waarde heeft ook invloed op de energiekosten en de CO2-uitstoot. Het reduceren van deze waarde kan dus bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Vergunningen, subsidies en voorwaarden

In België zijn er verschillende richtlijnen, vergunningen en subsidieprogramma’s die van toepassing zijn op het EPC-certificaat van een woning bij de verkoop of verhuur. Daarnaast moet bij nieuwbouw- of aanpassingsprojecten ook rekening gehouden worden met de EPC-waarde. Er zijn verscheidene subsidies beschikbaar om energiebesparende maatregelen te nemen, zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Voordat u stappen onderneemt om uw woning energiezuiniger te maken, is het belangrijk om alle voorwaarden en vergunningen die specifiek zijn voor uw situatie te onderzoeken en welke subsidiemogelijkheden er beschikbaar zijn.