R-waarde isolatie: wat is het en hoe wordt het berekend? 

R-waarde is de meeteenheid die aangeeft hoeveel warmteweerstand een bepaald materiaal biedt. In dit artikel geven wij je meer informatie over deze meeteenheid, hoe deze wordt berekend en welke isolatiematerialen een hoge R-waarde hebben. 

Wat is de R-waarde?

De R-waarde is een maat voor de weerstand van isolatiematerialen tegen geleidend verlies van warmte. In België wordt de R-waarde van isolatie uitgedrukt in m²K/W. Dit is het aantal vierkante meters dat een materiaal nodig heeft om een temperatuurverschil van 1 Kelvin te weerstaan. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De R-waarde komt voor op verschillende bouwmaterialen zoals isolatie, ramen en muren. De R-waarde wordt vaak gecombineerd met een andere letter, bijvoorbeeld C of D. Bij het aanvragen van subsidies speelt deze waarde een grote rol. 

Hoe wordt deze waarde berekend? 

De R-waarde van verschillende isolatiematerialen wordt berekend aan de hand van de warmtegeleidbaarheid (λ) van het materiaal. De warmtegeleidbaarheid is de hoeveelheid warmte die per seconde door een materiaal wordt geleid bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin. 

Dit wordt berekend aan de hand van de volgende formule: dikte isolatie / λ-waarde. 

Isolatiematerialen met een hoge waarde hebben een lage warmtegeleidbaarheid en zijn dus beter in staat om warmte te isoleren dan materialen met een lage waarde.

Wat zijn de RC en RD waarde? 

RC staat voor Resistance Construction (= thermische weerstand). De RC-waarde is de weerstandscoëfficiënt van een materiaal. Het geeft aan hoeveel weerstand het materiaal biedt tegen warmtestroom. Hoe hoger de RC-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

De RD-waarde is de ‘Resistance to Diffusion’ waarde, en is een maat voor de weerstand van een materiaal om diffusie te voorkomen. In het geval van isolatie is de RD-waarde een maat voor hoe goed het materiaal kan voorkomen dat warmte of koude door het materiaal verspreid. Ook hier is het zo dat een hoge waarde beter is dan een lage.

isolatie woning

Wat is een goede R-waarde?

De R-waarde geeft aan wat voor thermische weerstand een isolatiemateriaal heeft. In België wordt meestal een R-waarde van 4 tot 6 m²K/W aangeraden voor isolatie van daken en muren, afhankelijk van de omstandigheden. Voor vloerisolatie wordt een R-waarde van 2 tot 3 m²K/W aanbevolen. Hoe hoger de deze waarde, hoe beter het isolerende vermogen en meer energiebesparing. Daarom is het belangrijk om het juiste isolatiemateriaal uit te zoeken en te installeren dat de vereiste waarden zal bereiken en optimale energieefficiëntie biedt.

Welke isolatiematerialen zijn het beste met een hoge R-waarde?

Kiezen uit de beste isolatiematerialen is nooit gemakkelijk, maar er zijn manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je goede keuzes maakt. Ten eerste moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de locatie en het type gebouw. Daarnaast is het belangrijk om de initiële kosten van de isolatie af te wegen tegen de energiebesparing op lange termijn. Materialen zoals cellulose, glasvezel en minerale wol bieden over het algemeen een goede prijs-kwaliteitverhouding en hoge R-waarden met relatief lage kosten. Andere opties, zoals schuimisolatie, zijn duurder maar bieden meer efficientie en kunnen geschikt zijn voor specifieke toepassingen.