Een renovatie of verbouwing kan zeer duur zijn. In deze gids geven we je enkele tips waarmee je kunt besparen op een verbouwing.
1. Doe je eigen sloopwerk
Als je de tools en de tijd hebt, overweeg dan sloopwerk te doen op eigen kosten. Het doen van je eigen sloopwerk voor een huis renovatie bespaart je veel op arbeidskosten dan wanneer je een aannemer inhuurt om het werk te doen. Zorg ervoor dat je dit veilig doet, en draag de juiste bescherming.
2. Vraag familie om hulp
Het inhuren van een professional voor uw bouwproject kan behoorlijk prijzig zijn. Familieleden kunnen hierbij helpen om geld te besparen. je mag familieleden tot en met de vierde graad toelaten om te helpen.
Maar wees er wel ervan bewust dat dit ook risico’s met zich meebrengt. De meeste mensen hebben niet de juiste ervaring of training om bouwprojecten veilig en naar behoren uit te voeren. Wees daarom selectief bij het bouwen of verbouwen van de woning en overweeg elke keer opnieuw de beschikbare opties; zo voorkom je ongelukken en krijg je waar voor je geld.
3. Heb een begroting
Voordat je begint met een huis renovatie project, maak een gedetailleerde begroting. Factoren zoals het slapen in een hotel voor een paar nachten of het afhalen van take-away wanneer de keuken off-limits is. Zodra je een idee hebt van de kosten, voeg 10% toe aan dat budget om rekening te houden met eventuele kostenoverschrijdingen.
4. Vermijd schuld
Makkelijker gezegd dan gedaan, toch? Er zijn tal van financieringsmogelijkheden voor huisverbeteringen, zoals een lening, maar let op, niet alle huisverbeteringen hebben een hoog rendement op de investering. Ga naar verschillende instanties om de beste deal te krijgen voor een lening. Het is niet omdat je bij een specifieke bank bent, dat je daar ook een lening moet vragen.
5. Ontwikkel een gedetailleerd plan
Om echt te kunnen besparen op een verbouwing moet je van start gaan met het opstellen van een gedetailleerd plan. Net als het plannen van een budget, stel een gedetailleerd plan op voor een verbouwingsproject. Definieer de omvang van je project en blijf binnen die parameters. Het is gemakkelijk om je fantasie de vrije loop te laten, maar als je je aan het plan houdt, zal je een project hebben dat binnen de kosten komt en waarvan je trots zal zijn.
6. Krijg vergunningen
Het vergeten aanvragen van een bouwvergunning is een veelgemaakte fout. Het corrigeren van de fout kan kostbaar worden. Als je renovatie niet voldoet aan de bouwvoorschriften, kan een gebouw inspecteur ervoor zorgen dat je alles wat je op dat moment al hebt aangepast terug moet plaatsen zoals het voordien was. Dit zou betekenen dat je dubbel werk levert en dat is voor geen enkele partij gunstig.
7. Haal je eigen materialen op
Bespaar op leveringskosten door je eigen materialen te vervoeren. Winkels in woninginrichting verhuren vaak vrachtwagens die je kan vullen om materiaal te vervoeren. Een andere optie is het zoeken naar een aanhangwagen die je kan slepen achter je auto voor de materialen van je renovatieproject te gaan halen.
8. Doe je eigen schilderwerk
Je hoeft geen ervaren doe-het-zelver te zijn om muren in je huis te schilderen. Een beetje voorbereiding en wat know-how zal de klus wel klaren. Een laagje nieuwe verf op je kasten kan je keuken een frisse look geven tegen een lage kostprijs.
9. Hergebruik materialen
Het hergebruiken van materialen tijdens een verbouwing is een slimme keuze voor zowel mens als milieu. Ten eerste helpt het afval te verminderen en de levensduur van materialen te verlengen, waardoor de ecologische voetafdruk verminderd wordt. Anderzijds kan het kostenbesparend werken door nieuwe aankopen te vermijden. Oudere materialen kunnen bovendien karakter en authenticiteit toevoegen aan een ruimte. Daarnaast kan het inspiratie geven voor creatieve oplossingen. Kortom, er zijn veel voordelen verbonden aan het hergebruiken van materialen tijdens een verbouwing!
10. Bouw energievriendelijk
Energievriendelijk verbouwen houdt in dat je maatregelen neemt om energie te besparen. Denk aan het installeren van isolatie, het vervangen van de ramen en deuren voor energiezuinige varianten of het plaatsen van zonnepanelen. Ook is het verstandig om duurzame materialen te gebruiken, zoals hout met een FSC-keurmerk of gerecyclede materialen. Door dergelijke acties kun je veel geld besparen op je energierekening, evenals bijdragen aan een beter milieu. Bovendien kan het verbeteren van de energieprestatie van je woning ook de waarde van je woning verhogen.
Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook over de verschillende interieurstijlen.