Het juiste type wastafel kiezen – tips en inspiratie

Ben je van plan om je badkamer een frisse look te geven met een nieuwe wastafel? Er zijn heel wat verschillende stijlen beschikbaar op de markt. Wil je er één die stijlvol en modern is of rustiek en traditioneel? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten zodat jij het juiste type wastafel kiest die voldoet aan al je wensen en behoeften!

Wastafel met voetstuk

Er zijn een paar verschillende soorten wastafels, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Eén type is de volledige wastafel met voetstuk. Deze wastafels zijn doorgaans groter dan de andere modellen. Ze zijn ook gemakkelijker schoon te maken dan de traditionele wastafel, omdat zeep en water alle delen van de wastafel kunnen bereiken. Het nadeel van een wastafel op een voetstuk is dat ze meer plaats innemen dan een andere types, dus zijn ze misschien niet ideaal als je weinig ruimte hebt.

Half-voetstuk wastafel

Het voetstuk van dit type wastafel wordt aan de muur bevestigd. Dit wil zeggen dat het voetstuk niet op de grond staat en dat ze geen afvoer op de bodem hebben. Dit maakt ze extra gebruiksvriendelijker voor mensen met een handicap.

Opzet waskom of hangende wastafel

Een wand hangende wastafel is de meest populaire soort, en hij is gemakkelijk te installeren. Je hoeft alleen maar een gat in de muur te zagen, de waskom te monteren en voilà! Het nadeel is dat een wand hangende wastafel minder decoratief is dan een type met voetstuk. Wand hangende waskommen zijn stijlvol en zijn vaak goedkoper dan wastafels met een voetstuk.

Aanrecht wastafel

Wastafels met aanrechtblad zijn de goedkoopste optie en worden meestal op het badkamermeubel geïnstalleerd. Doorgaans zijn ze minder decoratief dan andere soorten wastafels.

Hoekwastafel

Een hoekwastafel is zoals je kan raden een wastafel die geplaatst wordt in de hoek van een kamer. Zo neemt de wastafel weinig plaats in en heb je meer plaats voor andere zaken in de badkamer. Hoek wastafels zijn gemakkelijker schoon te maken omdat ze een ronding aan de onderkant hebben waardoor vuil er gemakkelijker afglijdt

Semi-inbouw wastafel

De half verzonken wastafel is een geweldige optie voor elke badkamer. Het is een waskom die in het aanrecht is verzonken, maar een lichte rand heeft waardoor het water kan weglopen. Dit type wastafel is ideaal voor kleine badkamers, omdat hij niet veel ruimte inneemt. Bovendien is deze wastafel gemakkelijk schoon te maken.

Lees ook zeker ons artikel over de laatste badkamer trends van dit jaar!