Juiste type wastafel kiezen: tips en inspiratie

Inhoud artikel: 10 tips

1. Ruimte en indeling
2. Stijl en esthetiek
3. Functionaliteit en gebruiksgemak
4. Onderhoud en reiniging
5. Verschillende type wastafels
6. Conclusie
7. Veelgestelde vragen

Het kiezen van een wastafel voor je badkamer lijkt misschien een eenvoudige taak, maar met de vele opties die tegenwoordig beschikbaar zijn, kan het een uitdagende beslissing zijn. Van klassieke opbouwwastafels tot moderne wastafels met een strak design, er zijn talloze mogelijkheden om uit te kiezen. Dus hoe kun je het juiste type wastafel selecteren dat perfect past bij de stijl en behoeften van jouw badkamer? Hier zijn een paar overwegingen om in gedachten te houden:

1. Ruimte en indeling

wastafel

Voordat je een type wastafel kiest, is het essentieel om de beschikbare ruimte en de indeling van je badkamer te evalueren. Als je een kleine badkamer hebt, kan een opbouwwastafel veel waardevolle vloerruimte in beslag nemen, terwijl een wandgemonteerde wastafel een slankere en ruimtebesparende optie kan zijn. Aan de andere kant, als je een royale badkamerruimte hebt, kun je overwegen om te investeren in een dubbele wastafel voor extra gemak en functionaliteit.

2. Stijl en esthetiek

Het kiezen van een wastafel die past bij de stijl en esthetiek van je badkamer is van essentieel belang voor een samenhangende uitstraling. Of je nu een klassieke, traditionele badkamer hebt of een strak en modern ontwerp heeft, er is een breed assortiment aan wastafelstijlen die bestaan om uit te kiezen. Van tijdloze keramische wastafels tot trendy glazen komwastafels, het vinden van een wastafel die de algemene sfeer van je badkamer aanvult, is heel belangrijk.

3. Functionaliteit en gebruiksgemak

wastafel

Naast esthetiek is het belangrijk om rekening te houden met de functionaliteit en het gebruiksgemak van de wastafel. Denk eraan of je behoefte hebt aan extra opbergruimte onder de wastafel voor het opbergen van handdoeken en toiletartikelen. Een wastafel met ingebouwde kasten of lades kan hierbij zeker van pas komen. Bovendien is het belangrijk om na te denken over de vorm en grootte van de wastafelbak, zodat deze voldoende ruimte biedt voor dagelijks gebruik zonder onhandig te zijn.

4. Onderhoud en reiniging

wastafel

Het onderhoud van de wastafel is ook belangrijk bij het overwegen van je keuze. Sommige materialen en afwerkingen zijn gemakkelijker te reinigen en te onderhouden dan andere. Bijvoorbeeld, keramische wastafels zijn over het algemeen eenvoudig schoon te maken en bestand tegen vlekken en krassen, terwijl materialen zoals glas en marmer wat meer onderhoud en zorg vereisen om hun glans te behouden.

5. Verschillende type wastafels

wastafel

Binnen deze overwegingen zijn er verschillende soorten wastafels om uit te kiezen, elk met hun eigen unieke voordelen:

 1. Opbouwwastafels: Rustend op een aanrechtblad of meubel, bieden deze wastafels een klassieke uitstraling en bestaan ze in verschillende materialen en vormen.
 2. Inbouwwastafels: Onder het aanrechtblad geplaatst, zorgen deze wastafels voor een gestroomlijnde look en zijn ideaal voor moderne badkamers.
 3. Wandgemonteerde wastafels: Bevestigd aan de muur, bieden deze wastafels ruimtebesparing en een eigentijdse uitstraling.
 4. Half inbouwwastafels: Een combinatie van opbouw- en inbouwwastafels, waardoor ze zowel esthetisch als functioneel zijn.
 5. Vrijstaande wastafels: Als opvallend designelement staan deze wastafels vrij in de ruimte en zijn ze ideaal voor ruime badkamers.

6. Conclusie

wastafel

Bij het kiezen van het juiste type wastafel voor je badkamer zijn er verschillende elementen om te overwegen, waaronder ruimte, stijl, functionaliteit en onderhoud. Door deze overwegingen in gedachten te houden en zorgvuldig te evalueren wat het beste past bij jouw behoeften en voorkeuren, kun je een beslissing nemen die zowel functioneel als esthetisch goed voor je is. Of je nu kiest voor een opbouwwastafel, wandgemonteerde wastafel of een ander type wastafel, het belangrijkste is dat het bijdraagt aan de algemene uitstraling en functionaliteit van je badkamer.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste materiaal voor een wastafel?

Het beste materiaal voor een wastafel hangt af van verschillende factoren, zoals budget, esthetiek, duurzaamheid en onderhoudsvereisten. Enkele populaire materialen voor wastafels zijn:

 • Keramiek: Duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en verkrijgbaar in verschillende stijlen en afwerkingen.
 • Gietijzer: Zeer duurzaam en krasbestendig, maar kan zwaar zijn en is duurder dan andere materialen.
 • Roestvrij staal: Modern, eenvoudig schoon te maken en relatief betaalbaar, maar kan krassen en deuken vertonen.
 • Natuursteen (zoals marmer, graniet of travertijn): Luxueus uiterlijk, maar kan gevoelig zijn voor vlekken en vereist regelmatig onderhoud.
 • Acryl: Lichtgewicht, betaalbaar en verkrijgbaar in diverse vormen en kleuren, maar kan krassen en verkleuring vertonen.
Hoeveel ruimte heb je nodig voor een wastafel?

De benodigde ruimte voor een wastafel kan variëren afhankelijk van het type wastafel en de installatie. Over het algemeen is het raadzaam om minstens 60 cm breedte te reserveren voor een standaard wastafel. De diepte kan variëren, maar een diepte van ongeveer 45 cm is gebruikelijk. Hoogte hangt af van persoonlijke voorkeur en gebruiksgemak, maar meestal wordt een hoogte tussen 80 cm en 90 cm aanbevolen.

Hoe duur is een wastafel?

De kosten van een wastafel kunnen variëren, afhankelijk van het materiaal, de grootte, het merk en de stijl. Eenvoudige keramische wastafels kunnen relatief goedkoop zijn, terwijl op maat gemaakte wastafels van natuursteen of gietijzer aanzienlijk duurder kunnen zijn. Over het algemeen kun je verwachten dat de prijzen variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s, en soms zelfs meer voor hoogwaardige of op maat gemaakte opties.

Hoe maak je keramiek wastafel schoon?

Het reinigen van een keramische wastafel is over het algemeen eenvoudig. Je kunt een mild schoonmaakmiddel gebruiken, zoals afwasmiddel vermengd met water, om de wastafel schoon te maken. Gebruik een zachte spons of doek om vuil en vlekken voorzichtig weg te vegen. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen of schuursponsjes, omdat deze het glazuur van de wastafel kunnen beschadigen. Spoel de wastafel grondig af met schoon water en droog hem af met een zachte doek om strepen te voorkomen.

Wat is het verschil tussen porselein en keramiek wastafel?

Porselein en keramiek worden vaak door elkaar gebruikt omdat porselein technisch gezien een vorm van keramiek is. Het belangrijkste verschil ligt echter in de samenstelling en eigenschappen:

 • Keramiek: Een breed scala aan materialen dat wordt gebruikt om voorwerpen te maken door ze te bakken op hoge temperaturen. Het kan verschillende eigenschappen hebben, afhankelijk van de specifieke samenstelling.
 • Porselein: Een specifiek type keramiek dat gewoonlijk harder, dichter en minder poreus is dan standaard keramiek. Porselein wordt vaak gebruikt voor hoogwaardige wastafels vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen vlekken en krassen.

Lees ook zeker ons artikel over de laatste badkamer trends van dit jaar!