Soorten baden: de verschillen per type

Er zijn vele soorten badkuipen verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Daarom is het niet gemakkelijk om er een te kiezen die geschikt is voor jouw badkamer. In dit blogartikel zullen we de verschillende soorten baden bespreken, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Clawfoot badkuipen en pedestal badkuipen

Clawfoot badkuipen, zoals de naam al doet vermoeden, zijn badkuipen die op vier klauwpoten staan. Deze badstijl werd aan het eind van de 19e eeuw populair in de hogere kringen. Omdat het bad gemaakt was van gietijzer met een porseleinen voering en zeer zwaar was, moest de vloer eronder verstevigd worden om te voorkomen dat ze er dwars doorheen zouden breken. Dankzij nieuwere technieken en materialen kunnen ze goedkoper en lichter worden vervaardigd. Ze zijn nog steeds populair en hebben een elegante en luxueuze uitstraling.

Ingebouwde badkuipen

Inbouw- of alkoof badkuipen zijn de badkuipen waarmee de meesten van ons vertrouwd zijn. Meestal geïnstalleerd tegen een muur aan twee of drie zijden, dit type bad is de meest voorkomende soort en is te vinden in de overgrote meerderheid van de huishoudens. Het ontwerp is niet veel veranderd door de jaren heen, maar de materialen waaruit het is opgebouwd zijn veranderd van geëmailleerd staal of gietijzer naar acryl of glasvezel.

Invallende badkuipen

Een invallende badkuip is een bad dat ontworpen is om in een holte in de vloer of in een verhoogd platform te vallen voor een (min of meer) vlakke afwerking. Het bad wordt zo geïnstalleerd dat de badkuip lager of gelijk is met de vloerpas. Dit soort kan esthetisch aantrekkelijk zijn, maar afhankelijk van hoe ze ontworpen zijn, kunnen ze ook moeilijk zijn om uit te stappen.

Vrijstaande badkuipen

Vrijstaande badkuipen zijn badkuipen die niet aan een muur vastzitten voor ondersteuning. Dit is een van de meest innovatieve soorten baden van de laatste jaren. Er kan gebruik gemaakt worden van een verscheidenheid aan onconventionele vormen, materialen en thema’s. Clawfoot badkuipen en pedestal badkuipen zijn technisch gezien ‘vrijstaande badkuipen’, maar de categorie zelf omvat ook vele andere variëteiten.

Hoek badkuipen

Hoek badkuipen zijn driehoekig van vorm en zijn ontworpen om in een hoek te passen. Dit soort bad kan een goede oplossing zijn wanneer de ruimte beperkt is en een gewoon bad niet praktisch is. Hoekvormige badkuipen zijn vaak uitgerust met luchtjets, waardoor ze veranderen in een whirlpool.

Whirlpool badkuipen / jacuzzi’s

Whirlpool badkuipen en jacuzzi’s komen steeds vaker voor in huishoudens. In een bubbelbad stromen luchtbelletjes en/of waterstralen door openingen in de badwanden, waardoor een aangename sensatie voor de gebruiker ontstaat. Ze kunnen met warm of koud water worden gebruikt. Er wordt beweerd dat deze soort gezondheidsvoordelen biedt, zoals een betere bloedsomloop.

Inloopbad

Inloop- en omheinde badkuipen hebben hoge wanden en een zitje in het bad, met een deur die aan één kant open gaat zodat de bader er rechtstreeks in kan lopen zonder over de wand van het bad te moeten stappen. Deze badkuipen worden meestal gebruikt om gehandicapten en ouderen te helpen vrij te baden met minimale hulp. Het bad zelf heeft hoge wanden en een zitje binnenin. Door het ontwerp kan de bader binnengaan, rechtop zitten zonder zich te moeten laten zakken, de deur sluiten en het bad tot de gewenste hoogte vullen.