Art deco interieur: 6 concrete tips 

Een art deco interieur wordt beschouwd als een van de meest populaire interieurstijlen. Het bestaat al sinds het einde van de jaren 1920 en is altijd het symbool geweest van glamour, luxe en elegantie. In dit artikel geven we je 6 concrete tips voor het inrichten van je huis. 

Waar deze interieurstijl vandaan komt 

Art deco is een stijl die zijn oorsprong vindt in de jaren 1920. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van geometrische vormen, strakke lijnen, en felle kleuren. De stijl werd gepopulariseerd door de tentoonstelling van 1925 in Parijs, waar het werk van kunstenaars zoals Jacques-Emile Ruhlmann en Eileen Gray te zien was. De art deco stijl werd steeds populairder in de jaren na de tentoonstelling, en het blijft een populaire ontwerpstijl vandaag.

De kenmerken van deze woonstijl 

Bij art deco interieurs draait alles om luxe en elegantie. De belangrijkste kenmerken van deze stijl zijn rijke kleuren, gedurfde geometrische vormen, en weelderige materialen zoals marmer, glas, en metalen. De meubelen zijn vaak gestroomlijnd en eenvoudig, met strakke lijnen en gladde oppervlakken. Verlichting is ook een belangrijk element in deze stijl, met armaturen die zowel functioneel als stijlvol zijn.

Meubilair

Het meubilair is zeer belangrijk. Ze moeten gemaakt zijn van hoogwaardige materialen en goed afgewerkt zijn. Het meubilair moet ook comfortabel en stijlvol zijn. Art deco meubelen zijn vaak gemaakt van hout, leer of stof.

De accessoires 

Art deco tapijten kunnen een vleugje luxe aan de ruimte toevoegen, terwijl de lampen zowel voor praktische verlichting als visuele belangstelling kunnen zorgen. Andere belangrijke elementen zijn spiegels, klokken en andere wanddecoratie. Door deze stukken zorgvuldig te kiezen, kun je een interieur creëren dat zowel mooi als praktisch is.

Kiezen van de juiste kleuren

De interieurs worden vaak gekenmerkt door felle, heldere kleuren. De meest populaire kleuren zijn meestal zwart, wit en goud. Deze kleuren zijn bedoeld om luxe en verfijning te symboliseren. Andere populaire kleuren zijn zilver, brons en koper.

Is dit een dure woonstijl? 

Hoewel art deco duur kan zijn, zijn er manieren om de look te krijgen zonder veel geld uit te geven. Je kunt meubels vinden bij veel kringloopwinkels of zelfs online. Je kunt sommige stukken ook zelf maken. Het belangrijkste is dat de stukken die je kiest goed bij elkaar passen en een samenhangende look creëren.

Het verschil met de Jugendstil

Jugendstil en art deco zijn twee populaire stijlen van binnenhuisarchitectuur. Jugendstil wordt gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke vormen en natuurlijke motieven. Art deco, daarentegen, wordt gekenmerkt door het gebruik van geometrische vormen en felle kleuren.