Tips: huis koel houden tijdens de zomer

Als je het type bent dat er niet van houdt warm of zweterig te zijn, ben je misschien op zoek naar mogelijkheden om je huis deze zomer lekker koel te houden. Relax en schenk jezelf een koud drankje in – wij hebben enkele concrete tips om je huis koel te houden.

Sluit de ramen en doe de gordijnen dicht.

De zon kan ervoor zorgen dat je huis snel te warm wordt tijdens de zomer. Om je huis koel te houden, kun je overdag de ramen en gordijnen volledig sluiten. Dit houdt de zon tegen en zorgt ervoor dat de warmte niet binnenkomt. 

Een briesje door je huis 

OK, we weten dat we net zeiden dat je je ramen zo veel mogelijk gesloten moet houden. Maar soms hebben we allemaal wel eens een briesje op onze huid nodig bij zomerse temperaturen. Eén manier om dit te doen is door een zijwind te creëren. Om dit te doen, open je de ramen aan de tegenoverliggende zijden van het huis. Dit zal de lucht door het huis laten stromen en een verfrissend briesje creëren. 

Investeer in een ventilator of airconditioning

Als je je huis koel wilt houden tijdens een hete zomer, kan je investeren in een ventilator of airconditioner. Ventilatoren laten de lucht in een kamer circuleren en helpen zweet te verdampen, waardoor je lichaam afkoelt. Airconditioners koelen de lucht in een kamer en kunnen op een bepaalde temperatuur worden ingesteld. Als je een airconditioner hebt, moet je de ramen en deuren sluiten om te voorkomen dat er warme lucht binnenkomt.

Strategisch bomen planten 

Een andere manier om je huis koel te houden is door strategisch bomen te planten. Door bomen rond je huis te plaatsen, creëer je extra schaduw en beschutting tegen de zon. Dit zal helpen om je huis koeler te houden en je energiekosten te verlagen. 

Verwissel uw gloeilampen

Een van de eenvoudigste manieren om uw huis deze zomer koel te houden, is het vervangen van je gloeilampen. Gewone gloeilampen geven veel warmte af, waardoor de temperatuur in huis kan oplopen. Overschakelen op LED-lampen of CFL’s kan helpen om je huis koeler te houden. Je kunt ook ventilatoren gebruiken om de lucht te laten circuleren en het koel te houden. Het openen van ramen en deuren kan ook helpen om de warme lucht die zich in uw huis heeft opgebouwd kwijt te raken.

Verwissel je lakens

Een gemakkelijke manier om je huis koel te houden deze zomer is het verwisselen van je lakens. Kies voor lichtgekleurde of linnen lakens in plaats van zware dekbedden. Dit helpt om je lichaamstemperatuur ’s nachts laag te houden, zodat je comfortabeler kunt slapen. Je kunt ook proberen een kussensloop in te vriezen voordat je naar bed gaat. Trek de koude kussensloop rond je kussen, ongeveer 20 minuten voordat je gaat slapen. De kussensloop houdt je hoofd en nek koel terwijl je slaapt.

Kook buiten

Een van de beste manieren om je huis in de zomer koel te houden, is buiten koken. Buiten grillen of koken op een kooktoestel kan helpen om de hitte uit je keuken te houden, en het is een geweldige manier om van het zomerweer te genieten. Als je geen achtertuin of patio hebt, probeer dan op je balkon. Je kunt ook zomerse recepten uitproberen waarvoor je helemaal geen vuur nodig hebt. Meer hierover in onze tuin categorie!