Landelijk interieur: alles wat je moet weten

Als je op zoek bent naar landelijke wooninspiratie, dan ben je bij ons aan het juiste adres. In dit artikel geven we je tips over hoe je een landelijke stijl kunt integreren in elke kamer van je huis. Lees verder om meer te weten te komen!

Wat is een landelijke woonstijl?

Mensen voelen zich aangetrokken tot de rustgevende kleuren en de natuurlijke materialen die in de natuur voorkomen. Een huis met een landelijk interieur is een geweldige manier om de schoonheid van de natuur in je dagelijks leven te integreren. Natuurlijke materialen zoals hout, steen en planten kunnen een rustgevend gevoel creëren in elke ruimte. Door deze materialen terug te laten komen in je meubels en inrichting kun je een gevoel van harmonie creëren tussen jou en je omgeving.

Natuurlijke materialen 

Er zijn verschillende natuurlijke materialen die in je interieur gebruikt kunnen worden. Hout is een veel voorkomende keuze, omdat het duurzaam en gemakkelijk te bewerken is. Het wordt vaak verwerkt in meubels, vloeren of het wordt gebruikt om een klassieke steunbalk te creëren. Veel landelijke accessoires bestaan ook uit hout, bijvoorbeeld een houten opbergkist. Hout is een must-have in een landelijk interieur. 

Steen is ook een populaire materiaalkeuze. Het geeft een ruimte structuur en is tegelijkertijd een duurzaam en gemakkelijk te onderhouden oppervlak. Steen kan worden gebruikt voor vloeren, muren, werkbladen en openhaarden om een rustieke of landelijke uitstraling te creëren. 

Metaal wordt vaak gebruikt in rustieke interieurs. Denk aan stalen steunbalken, smeedijzeren armaturen, of zelfs metalen meubelbeslag. Kies metalen elementen die een patina of verouderde look hebben. 

Verder zijn wol, linnen, riet en katoen allemaal fantastische materialen om te gebruiken voor tapijten, gordijnen en andere accessoires. Ze geven een ruimte meer samenhang en zorgen voor een warme en uitnodigende sfeer.

Meubels 

Er zijn veel verschillende soorten meubels die kunnen worden gebruikt in een landelijk interieur. Enkele van de meest populaire opties zijn stoelen, tafels, en kasten gemaakt van massief hout en openhaarden van steen. De sleutel tot het creëren van een geslaagd landelijk interieur is het kiezen van meubilair dat een aanvulling vormt op de natuurlijke materialen die bij de bouw van het huis zijn gebruikt.

Perfecte kleuren voor een landelijke inrichting

Er zijn verschillende kleuren die goed passen in een landelijk interieur. Er worden hoofdzakelijk kleuren gebruikt die terug te vinden zijn in de natuur. Aardetinten zoals bruin en groen zijn perfect voor het creëren van een gezellige, blokhut-achtige sfeer. Je kunt ook diep rood en blauw gebruiken om een vleugje elegantie aan uw rustieke ruimte toe te voegen. Tot slot kan het toevoegen van wat witte of crèmekleurige accenten helpen om de kamer op te fleuren en meer uitnodigend te maken.

Wat moet je vermijden? 

Er zijn een paar dingen die je moet vermijden als je trouw wilt blijven aan de rustieke stijl. Ten eerste, vermijd alle kleuren die te helder zijn. Deze zullen misplaatst lijken en de rustieke sfeer wegnemen. Ten tweede, blijf uit de buurt van alles dat er te modern uitziet. Dit geldt ook voor meubels met strakke lijnen en scherpe randen. Ten derde, vermijd patronen en prints die te druk of te overweldigend zijn. 

Maak gebruik van wat je hebt

Als je bijvoorbeeld een oud, afgedankt meubelstuk hebt, kun je het met een schuurmachine schuren en vervolgens verder opknappen, zodat je het een tweede leven kunt geven. Of, als je oude weckpotten hebt, kun je ze gebruiken als vazen voor een bouquet bloemen. Het creatieve aspect staat centraal in een landelijk interieur. Maak het dus niet te ingewikkeld en/of te duur en begin met dingen die je al hebt. Het algemene doel van een inrichting in rustieke stijl is het creëren van een warme en uitnodigende omgeving die ook functioneel en praktisch is.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan dit artikel over de verschillende interieurstijlen!