Bohemian interieur – Hoe ziet het eruit?

Als je op zoek bent om een statement te maken met je interieur, dan is dit de perfecte gids voor jou. Of je nu een modebewuste designliefhebber bent of een fervent lezer van interieurblogs, dit artikel heeft alles wat je moet weten over de Boheemse interieurstijl.

De oorsprong van deze unieke woonstijl

Een bohemian interieur is een interieurstijl die geïnspireerd is op de kunstenaars, dichters en filosofen van het begin tot het midden van de 20e eeuw. Deze mensen verwierpen de traditionele waarden en normen van hun tijd en creëerden een unieke levensstijl die bruiste van de creativiteit, spontaniteit en vrijheid. Hun woningen weerspiegelen deze levensstijl door het gebruik van levendige kleuren, natuurlijke texturen en relaxte patronen. Vaak zijn hun huizen versierd met vintage decoraties, tribale kunst en rustieke elementen.

Bohemian wonen gaat over creatief zijn en je fantasie de vrije loop laten. Bij deze woonstijl worden natuurlijke materialen en texturen gebruikt om een uniek interieur te creëren. Je kunt ervoor kiezen om in een boshut te wonen met rustieke meubels, of je kunt in een stedelijke loft wonen met bakstenen muren. Waar je ook woont, je kunt deze stijl overal toepassen.

Wat zijn de kenmerken van deze woonstijl? 

Als je op zoek bent naar een unieke en stijlvolle manier om te leven, is het bohemian interieur perfect voor jou. Bohemian wonen heeft alles te maken met het omarmen van je innerlijke zelf. Kun je genieten van rustige avonden bij het haardvuur of van een wandeling langs de rivier? Dan is het Bohemian interieur misschien wel iets voor jou. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van deze woonstijl: 

Natuurlijke elementen

Bohemian interieurs hebben als basis natuurlijke elementen, zoals hout, planten en steen. Deze worden meestal gebruikt om een sfeer te creëren die vredig en ontspannend is. Je kan ook kamerplanten in de ruimte plaatsen. Ze zullen een vleugje elegantie en leven aan je woonruimte toevoegen.

Kleuren

Kies voor kleuren die je persoonlijkheid en eigen stijl weerspiegelen. Er zijn veel verschillende bohemian interieur kleuren waaruit je kunt kiezen. Enkele van de meest populaire kleuren zijn lichte kleuren, aardetinten, bruintinten en grijstinten. Als je extra gewaagd bent, kies dan iets onconventioneels, zoals lavendel of mintgroen. Je kunt ook kleurrijke accenten toevoegen aan de ruimte door gebruik te maken van decoratieve elementen zoals bloemen of kunstwerken om je huis een unieke, persoonlijke uitstraling te creëren. 

Licht als uitgangspunt

Deze woonstijl maakt vaak gebruik van licht als een centraal punt. Ze gebruiken felle kleuren en patronen om een sfeer van opwinding en levendigheid te creëren.

Vloer

De bohemian woonstijl wordt gekenmerkt door hun prachtige vloeren. Meestal zijn deze vloeren gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout. Ze kunnen ook bedekt zijn met unieke vloerkleden of tapijten.

Kunst is belangrijk

Enkele voorbeelden van populaire kunstwerken die in een bohemien interieur worden gebruikt zijn abstracte schilderijen, beeldhouwwerken, ornamenten en prenten. Uiteindelijk is de keuze aan jou. Kies voor kunst die je persoonlijke stijl weerspiegelt. 

Meubels 

Een manier om een bohemien look te creëren is door meubels in vintage stijl te combineren met nieuwere stukken. Idealiter zijn ze gemaakt van hout of andere natuurlijke materialen. Als materiaal gebruikt men doorgaans katoen of linnen. Je kunt ook voor felle kleuren gaan en deze mengen met neutrale kleuren om een unieke look te creëren. Bohemian meubelen worden vaak gemaakt van gerecycleerde materialen of zijn handgemaakt met een natuurlijke afwerking.