Scandinavisch interieur – inspiratie en tips

Een scandinavisch interieur is een moderne woonstijl die wordt gekenmerkt door het gebruik van eenvoudige vormen, zachte kleuren en natuurlijke materialen. Met behulp van dit artikel leer je meer over Scandinavië, de woonstijl en de bekendste ontwerpers.

Wat kenmerkt Scandinavische landen? 

De Scandinavische landen staan bekend om hun netheid en hun viking geschiedenis. Verder staan ze om hun tolerantie tegenover verschillende religies en hun sterke sociale systeem bekend. Andere opmerkelijke kenmerken van de Scandinavische landen zijn het hoge opleidingsniveau, de sterke economie en de goede infrastructuur.

Wat is een Scandinavisch design?

Een Scandinavisch interieur wordt gekenmerkt door strakke lijnen, eenvoudige vormen en functionaliteit boven opvallendheid. De inwoners van Scandinavië staan bekend om hun minimalistische en functionele ontwerpstijl, die van generatie op generatie is doorgegeven. Deze stijl is terug te vinden in het meubilair, de architectuur en zelfs de mode. 

Welke kleuren passen bij deze woonstijl? 

De scandinavische stijl geeft de voorkeur aan natuurlijke kleuren, zoals beige, bruin en grijs, die goed passen in het landschap. Er zijn ook een paar felle kleuren die kunnen worden gebruikt (in beperkte mate) om een vleugje persoonlijkheid aan een kamer toe te voegen. Hier zijn enkele kleuren die populair zijn in Scandinavisch design: 

  • Blauw: Gebruikt voor slaapkamers, badkamers, en andere plaatsen waar je een kalmerende kleur nodig hebt. 
  • Groen: Gezien als de kleur van de natuur, wordt groen vaak gebruikt in Scandinavische ontwerpen om het buitenleven te vertegenwoordigen. Het is een populaire kleur voor meubels en accenten. 
  • Bruin: Warm en aards, bruin is een natuurlijke fit voor de Scandinavische woonstijl. Het kan worden gebruikt als hoofdkleur of als accent.
  • Oranje: Een leuke en levendige kleur die in elke kamer kan worden gebruikt. 

Het uitkiezen van de meubelen 

Als je op zoek bent naar meubilair dat past in het Scandinavisch design, moet je stukken vinden die gemaakt zijn van hout of een ander duurzaam materiaal. De meubels moeten strak en eenvoudig zijn, met zo min mogelijk versieringen.  Enkele van de meest populaire Scandinavische meubelstukken zijn moderne stoelen, tafels en banken. 

Het kiezen van de juiste materialen 

Als u een Scandinavische design look in je huis wilt creëren, moet je rekening houden met de materialen die bij deze stijl passen. Hoewel dennen- en eikenhout populaire keuzes zijn, zijn ze misschien niet geschikt voor elke ruimte. Hier is een lijst van materialen die vaak worden gebruikt in Scandinavisch design en hun overeenkomstige compatibiliteit met andere stijlen

  • Linnen: Linnen is een geweldige keuze voor raambekleding omdat het zonlicht kan blokkeren en een kamer donkerder kan laten aanvoelen. Het is ook een natuurlijke stof die mooi veroudert. 
  • Berk : Berkenhout is een populaire houtsoort voor meubels omdat het sterk is en niet veel verzorging nodig heeft. 
  • Ceder: Ceder is een andere populaire houtsoort voor meubels omdat het een natuurlijke olie-afwerking heeft waardoor het er nieuw uit blijft zien. Het heeft ook een warme uitstraling die een mooie aanvulling kan zijn op andere kleuren in uw huis.

Bekende Scandinavische ontwerpers

Binnenhuisarchitectuur is een zeer belangrijk beroep. Het heeft de kracht om een gewone ruimte te veranderen in iets buitengewoons. Er zijn verschillende bekende (interieur)ontwerpers die een grote invloed gehad hebben op de Scandinavische stijl die we de dag van vandaag kennen.

  • Arne Jacobsen: Arne Jacobsen is een Deense architect die vele iconische gebouwen heeft ontworpen, waaronder de piramides van Gizeh, het Palazzo Vecchio in Florence, en het Sydney Opera House. Zijn werk is in talrijke tijdschriften en boeken gepubliceerd en hij heeft verscheidene prijzen gewonnen.
  • Jørn Utzon: Jørn Utzon is een Deense architect die het Sydney Opera House heeft ontworpen. Hij is ook bekend voor het ontwerpen van de Sydney Harbour Bridge en het Olympisch Stadion van Beijing.
  • Georg Jensen: Georg Jensen is een Deense modeontwerper die bekend staat om zijn delicate en ingewikkelde ontwerpen. Zijn stukken zijn gedragen door enkele van ’s werelds beroemdste beroemdheden, waaronder Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor. Jensen heeft ook woonaccessoires ontworpen, en zijn werk is tentoongesteld in musea over de hele wereld.