Planten woonkamer: 8 populaire soorten

Planten kunnen aan elke woonkamer een vleugje kleur en leven toevoegen. Ze zijn ook ongelooflijk eenvoudig te verzorgen, in vergelijking met andere plantensoorten. Er zijn zoveel verschillende soorten kamerplanten dat het moeilijk is om een keuze te maken. In dit artikel vind je informatie over enkele van de populairste soorten kamerplanten van het moment en enkele concrete tips om ze gelukkig en gezond te houden.

Voordelen van kamerplanten

Er zijn veel voordelen verbonden aan het hebben van kamerplanten in je woonkamer. Zo verbeteren ze de luchtkwaliteit door verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren, verhogen ze de luchtvochtigheid en produceren ze zuurstof, wat gunstig kan zijn voor mensen met ademhalingsproblemen. Kamerplanten kunnen ook helpen om stress te verminderen en je humeur te verbeteren. Ze geven ook je  immuunsysteem een boost en zorgen ervoor dat je je beter kunt concentreren. 

De 8 beste planten van het moment 

Aloe Vera

Aloë vera is een populaire vetplant die vaak als kamerplant wordt gebruikt in de woonkamer. Aloë vera wordt al eeuwenlang gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De plant komt oorspronkelijk uit Afrika, maar is nu over de hele wereld terug te vinden. Hij is gemakkelijk te verzorgen en verdraagt verwaarlozing. Onder perfecte omstandigheden kunnen aloë vera planten kunnen tot 2 meter hoog worden. De bladeren zijn gevuld met een dikke, heldere gel die kan worden gebruikt om brandwonden en snijwonden te verzachten. Aloë vera planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht, maar kunnen ook omstandigheden met weinig licht verdragen. Deze planten zijn droogtetolerant en hoeven slechts om de 7-14 dagen water te krijgen. 

Vredeslelies (Spathiphyllum)

De vredeslelie is een populaire kamerplant die in bijna elke omgeving kan groeien. Ze staan bekend om hun vermogen giftige stoffen uit de lucht te verwijderen, waardoor ze een goede keuze zijn voor binnenruimtes. Vredeslelies hebben ook relatief weinig onderhoud nodig en hoeven gemiddeld maar één keer per week water te krijgen. De vredeslelies verkiezen een plek die indirect zonlicht ontvangt.

Slangenplanten (Sansevieria) 

Slangenplanten zijn een mooie en unieke soort planten. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en vragen niet veel aandacht. Slangenplanten zijn zeer goed in het zuiveren van de lucht in je huis. Ze kunnen giftige en vervuilende stoffen uit de lucht verwijderen, waardoor de luchtkwaliteit aanzienlijk beter wordt. Ze zijn zeer goed bestand tegen verwaarlozing en kunnen lange perioden zonder water. Wanneer je water geeft, moet je ervoor zorgen dat de grond tussen twee gietbeurten volledig uitgedroogd is. Deze populaire kamerplant verdraagt weinig licht, maar groeit het best bij helder, indirect licht. Let op dat je niet te veel water geeft, want dat kan wortelrot veroorzaken.

Rubberplant (Ficus Elastica) 

De rubberplant is een populaire kamerplant voor woonkamers. Hij is gemakkelijk te verzorgen en verdraagt verwaarlozing. De rubberplant gedijt het best in helder, indirect licht. Hij kan ook enige schaduw verdragen. De rubberplant staat het liefst aan de drogere kant, dus laat de grond uitdrogen tussen de gietbeurten door. Als de bladeren van de rubberplant geel beginnen te kleuren, is dat een indicatie dat hij te veel licht krijgt. De rubberplant is niet vatbaar voor veel plagen of ziekten.

Varens 

Varens zijn prachtige planten die uitermate geschikt zijn voor een woonkamer. Ze staan bekend om hun vermogen om goed te groeien in schaduwrijke gebieden, waardoor ze ideaal zijn voor kamers die niet veel natuurlijk licht krijgen. Varens zijn er in vele maten en vormen, zodat er voor elke ruimte wel een geschikt exemplaar te vinden is. Ze zijn ook relatief gemakkelijk te verzorgen, je hoeft ze alleen af en toe water te geven en te besproeien. Als je op zoek bent naar een plant die weinig onderhoud vergt en toch wat groen in huis brengt, is een varen een prima optie.

Paradijsvogelplant

Deze populaire kamerplant komt oorspronkelijk uit tropische streken en kan tot 2 meter hoog worden. De plant heeft grote, groene bladeren en bloeit met felgekleurde bloemen. Wanneer je een pot voor deze plant kiest, zorg er dan voor dat deze groot genoeg is zodat de wortels zich optimaal kunnen ontwikkelen. De paradijsvogelplant heeft een goed waterdoorlatende bodem nodig en moet maandelijks worden bemest. Hij moet ongeveer om de week water krijgen, waarbij de grond tussen de gietbeurten iets moet uitdrogen. Tijdens de wintermaanden kun je het water geven beperken tot één keer per maand. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, want dat kan leiden tot wortelrot. 

Philodendron 

Philodendron is lid van de Araceae (Arum) familie en komt oorspronkelijk uit het Caribisch gebied, Colombia en Venezuela, maar groeit tegenwoordig ook in Azië. Deze populaire planten voor in je woonkamer hebben niet veel water nodig. Geef hem ongeveer één keer per week water en zorg voor een goede drainage in de pot. Philodendron staat graag in helder, indirect licht.  Als je ziet dat de bladeren geel worden, betekent dit dat ze te veel zon krijgen. Bruine vlekken op de bladeren kunnen erop wijzen dat de plant te veel water krijgt.

Monstera Deliciosa

Monstera is een soort kamerplant die bekend staat om zijn grote, glanzende bladeren. Het is een populaire plant in huis omdat hij gemakkelijk te verzorgen is en goed groeit in verschillende lichtomstandigheden. Monstera gedijt het best in goed doorlatende grond en moet water krijgen wanneer de bovenste paar centimeter potgrond droog zijn. De populaire kamerplant kan worden gekweekt door stengelstekken te nemen en deze in water of vochtige potgrond te laten wortelen.

Op zoek naar meer wooninspiratie? Bekijk zeker onze andere blogberichten!