Thuiskantoor inrichten: 6 concrete tips

Het aantal mensen dat vanuit huis werkt, is de laatste jaren exponentieel toegenomen. Dit is te danken aan de flexibiliteit en vrijheid die het werken vanuit huis met zich meebrengt. Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het inrichten van een thuiskantoor. In dit artikel geven we je 6 concrete tips voor het inrichten van je home-office. 

Tip 1: stel jezelf enkele vragen

Een thuiskantoor inrichten is niet eenvoudig. Stel jezelf van tevoren een paar vragen voordat je begint met inrichten: 

  1. Wat is het gebruiksdoel van je kantoor? Ben je van plan om het alleen voor je werk te gebruiken, of wordt het ook een plek waar je kunt ontspannen en relaxen?
  2. Welk budget kan ik vrijmaken om mijn kantoor comfortabel en functioneel te maken?
  3. Heb ik voldoende ruimte voor een thuiswerkplek? Is er voldoende opbergruimte om de werkplek overzichtelijk te houden? Is het nodig om extra ruimte te voorzien voor het ontvangen van klanten? 
  4. Is de ruimte voldoende geïsoleerd voor wanneer je videogesprekken moet voeren met collega’s en klanten? 
  5. Is de kamer goed afgeschermd van andere woonruimtes zodat andere bewoners niet plotseling de kamer binnenkomen tijdens een belangrijke vergadering? 

Tip 2: kamerplanten

Kamerplanten zijn een geweldige manier om de luchtkwaliteit in je thuiskantoor te verbeteren. Ze kunnen ook helpen om stress te verminderen en de productiviteit te verhogen. Enkele van de beste kantoorplanten zijn vredeslelies, slangenplanten en spinnenplanten. Vredeslelies staan bekend om hun vermogen om giftige stoffen uit de lucht te verwijderen, terwijl slangenplanten kunnen helpen om de luchtcirculatie te verbeteren. Spinnenplanten staan ook bekend om hun vermogen om schadelijke chemicaliën uit de lucht te filteren. Een bezoekje brengen aan een plantenzaak bij jou in de buurt is een goed idee!

Tip 3: het kiezen van een bureau en bureaustoel. 

Bij het inrichten van je thuiskantoor moet je met verschillende factoren rekening houden. Als je veel op een computer moet werken, heb je een bureau nodig met een voldoende groot oppervlak en voldoende opbergruimte voor je computerapparatuur. Houd ook rekening met de beschikbare ruimte. Als je maar een kleine ruimte ter beschikking hebt, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een hoekbureau. 

Eens je een bureau gekozen hebt moet je nog een bijhorende bureaustoel uitkiezen. Kies voor een stoel die je rug voldoende ondersteuning biedt. Kies bij voorkeur voor een ergonomische bureaustoel. Een ergonomische bureaustoel is een type stoel dat ontworpen is om de gebruiker steun en comfort te bieden terwijl hij aan een bureau zit. De stoel is ontworpen om de belasting op rug, nek en schouders te verminderen en een goede lichaamshouding te bevorderen.

Tip 4: Wi-Fi signaal

Als telewerker is het belangrijk om over een goede internetverbinding te beschikken. Zorg ervoor dat het internetsignaal voldoende sterk is in je thuiskantoor. Indien het signaal niet sterk genoeg is, kun je een wifi-versterker aanschaffen. Een versterker zorgt ervoor dat je een krachtiger internetsignaal krijgt, wat erg handig is als je grote bestanden moet up- of downloaden of veel videogesprekken moet voeren.

Tip 5: Het uitkiezen van de juiste kleuren 

Een thuiskantoor inrichten is voor iedereen anders. Zo is er niet één perfecte kleur voor jouw thuiskantoor. Het hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de algehele stijl van je huis. Als je een rustgevende ruimte wilt, probeer dan lichtblauw of groen. Als je liever een meer energieke werkomgeving wilt creëren, kies dan voor geel of oranje. Voor een strakke en moderne uitstraling kun je het beste wit kiezen. En als je iets gezelligers en uitnodigend wil, probeer dan warme tinten zoals rood of bruin. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen welke kleur het beste werkt voor jou en je werkruimte.

Tip 6: voldoende licht

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van natuurlijk licht in je thuiskantoor. Natuurlijk licht is gratis en het kan je humeur verbeteren en je productiviteit verhogen. Voldoende daglicht is geen overbodige luxe, dus als u de kans krijgt, probeer dan uw bureau in de buurt van een raam te plaatsen, zodat je overdag van natuurlijk licht kunt profiteren. 

Als je geen natuurlijk licht ter beschikking hebt of als je ook vaak in de avond moet werken is het noodzakelijk om lampen te voorzien. Er zijn verschillende types kunstlicht die in een thuiskantoor kunnen worden gebruikt. Je kunt het beste kiezen voor Ledlampen, deze lampen zijn doorgaans energiezuiniger dan andere types en geven een zachter, meer diffuus licht.