Tapijt woonkamer kiezen: de complete gids

Geïnteresseerd in een nieuw tapijt? In dit artikel kom je meer te weten waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een geschikt tapijt voor je woonkamer. 

Hoe groot moet een vloerkleed zijn?

Hoe groot moet een tapijt zijn? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen als ze het perfecte vloerkleed voor hun huis willen kiezen. Bij het beantwoorden van deze vraag moet met een aantal zaken rekening worden gehouden.

De eerste is de grootte van de kamer. Het tapijt moet in verhouding staan met de grootte van de kamer. Als de woonkamer klein is, ga dan niet over the top maar, beslis om voor een klein tapijtje te gaan. Als de woonkamer groot is, dan kan je eerder beslissen om een tapijt te kiezen die het grootste deel van je zithoek inneemt.

Het tweede waar je rekening mee moet houden zijn de meubels in de ruimte. Het vloerkleed moet groot genoeg zijn om onder de meubels in de kamer te passen.

Als laatste moet je rekening houden met de uitstraling die je in de kamer wilt hebben. Als je een gezellige uitstraling wilt, dan is een klein vloerkleed het beste. Als je kiest voor een rond tapijt zorg dat het past met de rest van je meubilair en stijl. Wil je een grandioze uitstraling, dan is het beter om direct een groot tapijt te nemen.

Wat is een goed vloerkleed?

Wat onderscheid een goed vloerkleed van één met een mindere kwaliteit? Een belangrijke factor is het materiaal. Sommige materialen zijn duurzamer dan andere en zijn beter bestand tegen slijtage. Een goed tapijt moet gemaakt zijn van hoogwaardige materialen. De kwaliteitsvolle tapijten worden het vaakst gemaakt van wol of synthetische vezels. Ze moeten dicht geweven zijn en een dikke pool hebben. Als laatste moet het tapijt ook bestendig zijn tegen vlekken en natuurlijk ook makkelijk schoon te maken zijn.

vierkant tapijt
vierkant tapijt

Hoe kies je de kleur van je vloerbekleding?

Waarmee moet je rekening houden tijdens het beslissen van het kleur van je tapijt?

Wat super belangrijk is is dat je tapijt aansluit aan het kleurenschema van je ruimte. Je wilt er zeker van zijn dat het vloerkleed de andere kleuren in de ruimte aanvult.

Daarnaast is het leuk dat het patroon van het tapijt in de stijl is van je huidige woonkamer. Als het een vloerkleed is met een druk motief, kan je beter een meer gedempte tint kiezen van tapijt, zodat het de woonruimte niet overweldigt.

Verschillende kleuren kunnen verschillende effecten hebben. Zo wordt blauw vaak gezien als een kalmerende kleur, terwijl rood kan worden gezien als opwindend of agressief. Groen kan staan voor leven en vernieuwing, terwijl zwart kan staan voor macht of mysterie. Verschillende kleuren kunnen verschillende emoties oproepen bij mensen, dus het is belangrijk om de juiste kleur voor de juiste situatie te kiezen. 

Hoe moet je je vloerkleed leggen?

Hoe en waar plaats ik best mijn tapijt? De meest gebruikelijke manier om een tapijt te plaatsen is in het midden van de kamer. Dit creëert een centraal punt en zorgt ervoor dat de kamer er meer in balans uitziet.

Je kan een tapijt ook aan de zijkant leggen, waardoor je een asymmetrische look krijgt die heel aantrekkelijk is. Je kan zelfs overwegen om twee tapijten te leggen om zo twee verschillende zones te creëren wanneer je een grote woonkamer hebt.

De juiste vorm kiezen

Enkele veel voorkomende vormen voor woonkamer vloerbekleding zijn rechthoeken, vierkanten, rondes en achthoeken. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Denk na over de algemene look die je wil bereiken. Als je een meer traditionele look creëert, ga dan voor een traditionele rechthoekige vorm. Wil je iets moderners proberen? Kies dan voor een vierkante of ovale vorm.

Waar je ook rekening mee moet houden, is de grootte van de kamer. In een grote kamer kan je al veel sneller een speciale vorm leggen omdat je een grote ruimte ter beschikking hebt, terwijl een kleinere ruimte misschien beter geschikt is voor een meer bescheiden ontwerp. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen welke vorm van tapijt het beste past bij je woonkamerstijl, behoeften en smaak.

Ronde tapijten
Ronde tapijten

Het poolgewicht

Weet je wat het poolgewicht is? Het poolgewicht geeft de hoeveelheid garen aan die per vierkante meter tapijt wordt gebruikt en staat in direct verband met de dichtheid van het tapijt. Hoe hoger het poolgewicht, hoe beter de kwaliteit van het tapijt. 

Wat is het beste materiaal voor een tapijt?

Een van de betere materialen voor een tapijt is wol. Wol is duurzaam en heeft een natuurlijke weerstand tegen vuil en vlekken. Het is ook zacht en comfortabel om op te lopen.

Een andere uitstekende optie is katoen. Katoen is op zich goedkoper dan wol, maar het is minder duurzaam. Je zult dus een keuze moeten maken tussen duurzaamheid en uitzicht.

Als laatste wordt polyester ook nog vaak gebruikt als tapijt. Het is een synthetisch materiaal dat zeer betaalbaar is, maar het is niet zo goed bestand tegen vuil en vlekken.

Vond je deze blogpost interessant? lees zeker ons artikel over een moderne woonkamer!