Waarom kiezen voor een spiegelvijver?

Wat is precies een spiegelvijver vragen jullie zich af? Als je kijkt naar een afbeelding van de Taj Mahal op Google, zie je dat er voor de Taj Mahal een enorm lange vijver is die weerspiegelt. Dat is precies het punt van een spiegelvijver, het reflecteren van zijn omgeving. 

Veel mensen hebben de misvatting dat spiegelvijvers alleen bedoeld zijn voor paleizen, monumenten, kastelen, en tempels. Integendeel, veel landschapsarchitecten creëren spiegelvijvers om het uitzicht te versterken in je tuin.

Wat zijn reflecterende vijvers?

Een spiegelvijver is vergelijkbaar met een fontein of conventionele vijver in een tuin. Echter, in tegenstelling tot een conventionele vijver, hebben spiegelvijvers geen vissen of planten. Het doel van deze vijver is het creëren van een weerspiegeling van de omgeving op het oppervlak van het water. Wanneer je dus naast de vijver zit en in het water kijkt, zie je een kristalheldere weerkaatsing van de omgeving.

Je kan zonder problemen een spiegelende vijver in een aangelegde of natuurlijke tuin aanbrengen. In een aangelegde tuin zal de vijver rond of rechthoekig zijn van vorm en meestal gemaakt van stenen of bakstenen. In een natuurlijke tuin daarentegen wordt de vijver zo natuurlijk mogelijk gemaakt, en zal hij bijna altijd een onregelmatige vorm hebben.

Het gebruik van weerkaatsende vijvers?

Een spiegelende vijver wordt ontworpen om een landschapselement op afstand of in de nabijheid te weerspiegelen. De vijver wordt in de meeste gevallen gecreëerd om te dienen als aantrekkelijk element in de tuin. De meeste mensen zitten bij een weerkaatsende vijver om na te denken, te mediteren, en te ontspannen.

Als je wilt ontstressen en tot rust wilt komen na een hectische dag op het werk, is dit precies het water kenmerk die je nodig hebt in je tuin. Als je in het ongestoorde water naar een weerspiegeling staart, kan je ongehinderd nadenken en kom je ook tot rust als je gestrest bent.

Je kan de weerspiegeling in de vijver ook gebruiken als een punt om je te concentreren als je wilt mediteren. Zo behoud je beter je focus.

Een ander gebruik van de vijver is om de aantrekkingskracht van een huis te vergroten. Als je een aantrekkelijk huis ontwerp of een spectaculair landschap in je buurt hebt, kan je met de aanleg van een spiegelvijver dat vastleggen door de weerspiegeling op het wateroppervlak.

Vergeet niet dat er finesse, kunstzinnigheid en kennis voor nodig is om een spiegelvijver aan te leggen. Dus kies ervoor om dit te laten doen door experts want dit is een erg precies werkje waar je technisch zeer sterk voor moet zijn.

Bekijk ook zeker onze artikelen over de volgende vijvers: waterval vijver, kleine zwemvijver en natuurlijke vijver