Hoe kies je het beste kunstgras?

Als je opzoek bent naar het beste kunstgras, zijn er een aantal factoren die je in overweging moet nemen. Dit artikel leidt je door het proces van het vinden van je perfecte grasmat.

Soorten kunstgras 

Nylon

Kunstgras gemaakt van nylon is beter beschermd tegen de elementen in vergelijking met polypropyleen gras. Het is een bijzonder sterk type kunststofvezel, dus als je op zoek bent naar een kunstgras gazon dat bestand is tegen kinderen en huisdieren, overweeg dan nylon gras. 

Polyethyleen

Een goede optie als je niet te veel wilt uitgeven. Polyethyleen kunstgras heeft een natuurlijke look en een textuur die zacht aanvoelt zoals echt gras. Je zal er uiteraard geen grasmaaier over laten lopen, maar vergeet niet om het af en toe te borstelen of aan te harken. 

Polypropyleen

Hoewel polypropyleen kunstgras meestal het goedkoopst is, is het ook het minst duurzame type kunstgras. Daarom gebruik je dit gras best op kleine plekken in plaats van grote gazons.

Kenmerken om op te letten 

Kleur

De meesten onder ons denken bij kunstgras aan een nep uitziende donkergroene kleur. Maar er zijn verschillende tinten beschikbaar en vele bevatten draden van bruine vezels en grassprieten van verschillende hoogtes om een normaal gazon te simuleren.  

Het is de moeite waard om de kleuren en afwerkingen grondig te onderzoeken en stalen van de verschillende materialen aan te vragen om er zeker van te zijn dat ze aan jouw eisen voldoen. Met kunstgras krijg je over het algemeen waar je voor betaalt.  . 

Afwerking 

Sommige van de goedkopere grassoorten hebben afzonderlijke plastic lagen die opmerkelijk op echt gras lijken. De lagen worden rechtop gehouden door een laagje fijn zand. Het zand moet elk jaar opnieuw vernieuwd worden en moet af en toe worden geborsteld om de lagen rechtop te houden. 

Kostprijs?

De meeste kunstgrassen worden geleverd op rollen van twee of vier meter breed. De kosten variëren van €10 tot €30 per vierkante meter (vergelijkbaar met tapijt).  

Vergeleken met echt gras (dat tot € 6 per m2 kost) is nep gras duur, maar je kunt er op lange termijn toch op besparen. Je hoeft immers geen maaier te kopen en te onderhouden en geen gazon voeding kopen. Je bespaart ook tijd, want je hoeft niet meer te maaien, harken of opnieuw te zaaien.  

Je kan proberen het zelf te leggen, maar als je een perfect vlak gazon en een afwerking van goede kwaliteit wilt, kan je waarschijnlijk het beste een plaatselijke hovenier of een specialist in kunstgras inhuren om het voor jouw te leggen.  

Ben je nog meer geïnteresseerd in alles over tuin decoratie, bekijk dan eens deze artikelen: loungeset en terras ideeën