Wilde tuin: inspiratie en tips 

Het aanleggen van je eigen wilde tuin kan je helpen om meer van het buitenleven te genieten. Lees dit artikel om te leren wat het precies is, en enkele van de voordelen ervan. 

Wat is het precies? 

Een wilde tuin is zo is ontworpen dat het natuurlijk lijkt en niet door de mens is aangelegd. Dit betekent dat er geen rechte lijnen of perfecte symmetrie zijn. In plaats daarvan ziet de tuin eruit alsof hij door de natuur is overgenomen. De planten zijn meestal inheems in het gebied en worden overgelaten aan de natuurlijke groei. Dit type tuin is zo goed als onderhoudsvrij. Ook water geven en snoeien is minder belangrijk. 

Welke bloemen? 

Wilde bloemen zijn een geweldige manier om kleur en belangstelling aan je tuin toe te voegen. Ze kunnen worden aangelegd met inheemse planten of een mix van inheemse en niet-inheemse soorten. Bij het kiezen van planten voor een wilde tuin, is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid zon en schaduw die het gebied krijgt, evenals de bodemsoort. Enkele goede zonminnende planten zijn echinacea, suzanne-met-de-mooie-ogen, en gaillardia. Voor schaduwrijke gebieden kun je phlox, varens of gebroken hartjes proberen. Ook het bodemtype bepaalt welke planten het goed doen; zandgrond kan droogte tolerante planten ondersteunen, zoals duizendblad of vetkruid, terwijl kleigrond vochtminnende planten vereist, zoals lobelia. Door zorgvuldig met deze factoren rekening te houden, kun je een tuin creëren die zowel mooi als onderhoudsarm is.

Gebruik maken van een bloemenmix

Op de markt zijn er heel wat zadenmixen beschikbaar. Een wilde tuin zadenmix is een combinatie van verschillende bloemen die inheems zijn in een bepaald gebied. Ze worden meestal met elkaar gemengd om een meer diverse en interessante tuin te creëren. Wilde bloemen mixen zijn te vinden voor bijna elke regio, en ze zijn een geweldige manier om kleur en variatie toe te voegen aan je tuin.

Voordelen

Een wilde tuin heeft vele voordelen. Ten eerste is het een onderhoudsvriendelijke optie. Je hoeft geen tijd te besteden aan wieden of water geven. Ten tweede trekt het een verscheidenheid aan wilde dieren aan. Vogels, vlinders en bijen worden allemaal aangetrokken door wilde tuinen. Dit kan je lokale ecosysteem helpen. Ten derde is het een geweldige manier om kleur je tuin toe te voegen. 

Is een verwilderde tuin kostelijk?

Nee, een wilde tuin hoeft niet duur te zijn. In feite kun je het met een klein budget creëren door inheemse planten te planten. Inheemse planten zijn vaak minder duur dan niet-inheemse planten, en ze vergen minder onderhoud omdat ze zijn aangepast aan het plaatselijke klimaat. Je kunt ook geld besparen door je wilde tuin uit zaad te beginnen. Als je geduld hebt en bereid bent om je handen uit de mouwen te steken, kun je een mooie en betaalbare wilde tuin aanleggen.

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan onze andere blogposts!