Siertuin – inspiratie en tips 

Een siertuin is een type tuin dat meer voor esthetische dan voor functionele doeleinden is ontworpen. Siertuinen zijn vaak voorzien van een grote verscheidenheid aan bloemen, bomen en struiken, en andere decoratieve elementen zoals beelden of fonteinen. Deze tuinen kunnen zowel door huiseigenaren als door voorbijgangers worden bewonderd. Lees er alles over in dit artikel. 

Welke planten horen in dit type tuin?

Veel mensen denken dat een siertuin vol moet staan met zeldzame en exotische planten. In een siertuin kan echter elk type plant worden geplaatst, zolang deze maar op de juiste manier wordt geplant en verzorgd. Enkele veel voorkomende plantensoorten die vaak bij ons worden gebruikt zijn rozen, tulpen, lelies en narcissen

Wat is de kostprijs? 

Dit type tuinen kunnen duur zijn, afhankelijk van de grootte en de plantensoorten dat je wilt. Als je een beperkt budget hebt, kun je een kleine tuin met slechts een paar planten overwegen. Je kunt ook geld besparen door meerjarige planten te kiezen in plaats van eenjarige planten, die elk jaar moeten worden vervangen. Als je eenmaal weet wat je nodig hebt, kun je beginnen met het plannen van je tuin en het budget daarop af te stemmen.

Wat zijn de voordelen? 

Een siertuin is een geweldige aanwinst voor elk huis. Ze zijn relatief gemakkelijk te onderhouden en kunnen schoonheid en waarde aan je eigendom toevoegen. Siertuinen kunnen worden ontworpen voor elke omvang, of die nu groot of klein is. Ze zijn ook een goede manier om dieren aan te trekken, zoals vogels en vlinders.

Waar moet je rekening mee houden? 

Bij het plaatsen van planten in een siertuin moet je met een aantal zaken rekening houden. Het eerste is het soort plant dat je wilt kweken. Sommige planten zijn beter geschikt voor bepaalde klimaten dan andere. Je zult ook moeten nadenken over hoeveel zon en water de planten nodig zullen hebben. Een andere belangrijke overweging is de grondsoort. Sommige planten geven de voorkeur aan zandgrond, terwijl andere het beter doen in kleigrond. Door met al deze factoren rekening te houden, kunt je ervoor zorgen dat je planten goed zullen gedijen. 

Bekijk ook zeker onze artikelen over de volgende tuinstijlen: prairietuin, mediterrane tuin, Engelse tuin en wilde tuin.