5 Tips voor een goedkope badkamerrenovatie

Hoe graag je ook je badkamer wilt renoveren, de eerste vraag die je jezelf moet stellen is of ik de nodige financiële middelen heb om dit te realiseren. Dit betekent niet dat je met een klein budget je badkamer niet kan renoveren. Er zijn een aantal manieren waarbij je jezelf kan helpen om niet over het budget te gaan. Wij geven onze 5 tips voor een goedkope badkamerrenovatie.

Schets je ontwerp, budget en tijdlijn op voorhand

Tijdens een renovatie is het de bedoeling dat je niet overboord gaat en uiteindelijk te veel geld uitgeeft die je uiteindelijk niet kunt veroorloven. Dus, voordat je begint met het uitbreken van muren en het installeren van nieuwe armaturen, stel een lijst op van zaken die je zeker wilt zien in je badkamer en hoeveel geld je bereid bent te besteden. 

Zodra je een idee hebt van je budget en een inschatting hebt gemaakt van de tijdsduur om het te realiseren, kan je beginnen met het schetsen van een ontwerp. Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden door goedkope materialen te gebruiken en te kiezen voor een minimalistisch ontwerp. En tot slot wees geduldig, renovaties kosten tijd en soms gaan ze niet zoals gepland. Hou hier rekening mee zodat je op het moment zelf geen paniekaanval krijgt.

Behoud het sanitair

Als je je badkamer renoveert, zorg er dan voor dat het sanitair op zijn plaats blijft. Als je het sanitair aanpast of verwijdert, kan het zijn dat je het later tegen veel hogere kosten opnieuw moet vervangen. Als je dan toch uiteindelijk beslist om het sanitair te vervangen, kan je geld besparen door een professionele loodgieter in te huren om het werk voor je te doen. Als je zelf voldoende kennis en ervaring hebt kun je het eventueel ook zelf doen.

Als je het toilet, de wastafel, de douche of het bad wilt vernieuwen, dan kan je al veel sneller en goedkoper een nieuwe badkamer kopen en deze precies op de plaats van de vorige plaatsen.

Doe je eigen betegeling

Zelf een badkamer betegelen is een geweldige manier om geld te besparen en toch de look te krijgen die je wilt. Er zijn een paar zaken die je in gedachten moet houden als je zelf gaat betegelen. Ten eerste moet je de ruimte zorgvuldig opmeten, zodat je precies weet hoeveel tegels je nodig hebt. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je de juiste tegels voor de klus gebruikt. Ten derde, bereid je voor op de klus voordat je begint. En ten slotte wees geduldig, het kan een paar dagen duren om een badkamer volledig te betegelen. Ga nauwkeurig aan de slag zodat je er op lange termijn van kunt genieten.

Geef de kamer een nieuw laagje verf

Eén manier om je badkamer goedkoop op te frissen, is het verven van de muren, vloer en plafond. Dit kan de ruimte een nette uitstraling geven en je op lange termijn een hoop geld besparen. Je kan de badkamer ook moderniseren door nieuwe armaturen en accessoires te installeren. Zorg er wel voor dat je spullen kiest die lang meegaan en die passen bij de rest van je interieur.

Milieuvriendelijk gaan

Als je wilt blijven besparen nadat je je badkamer hebt laten renoveren, dan zal het installeren van groenere, waterbesparende technologieën helpen om je huis efficiënter te maken door water en geld te besparen op lange termijn.

Het kiezen van douchekoppen, toiletten en wastafels met low flow technologie zal ervoor zorgen dat je water en geld bespaart en je steentje bijdraagt voor het milieu. Het kan ook de EPC-waarde verbeteren, waar kopers naar kijken als ze een huis willen kopen.