Tips voor een natuurlijke vijver aan te leggen

Een natuurlijke vijver is een geweldige aanwinst voor elke buitenruimte – het is aantrekkelijk en biedt bovendien een habitat voor vissen en andere waterdieren. Maar één van de moeilijkste dingen wanneer je een vijver wilt aanleggen is de werkwijze om het te voltooien. Er zijn vele opties, maar in deze blog geven wij je tips, zodat je een idee krijgt hoe het aanleggen van een natuurlijke vijver in elkaar zit.

Vorm van een natuurlijke vijver

In een niet natuurlijke vijver worden de algen onder controle gehouden door chemicaliën toe te voegen en een mechanisch filter in een circulatiepomp te gebruiken. Deze filtersystemen zijn essentieel omdat een standaard ontwerp geen gastvrije omgeving biedt voor de nuttige micro-organismen die anders het water schoon zouden houden. Maar als je het ontwerp van je vijver aanpast, heb je zo’n circulatiepomp niet nodig omdat de vijver zelf een filter wordt.

Ruimte om te groeien

Insecten, kikkers, vissen en andere levende wezens voegen organisch materiaal toe aan een vijver, net als vijverplanten en nabijgelegen struiken en bomen. Dit organisch materiaal zou zich ophopen en het water overweldigen moest er niet een geheim wapen zitten in de vijver genaamd micro-organismen. Deze organismen zitten overal, in de bodem, op rotsen en vooral op planten die zich voeden met organisch materiaal. Hoe meer oppervlakken er zijn om microben te voeden, hoe schoner het water zal zijn.

Om de microben in je natuurlijke vijver naar je voordeel te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de helft van het oppervlak bestaat uit een ondiepe rand van ongeveer 15 cm diep rond de omtrek van het zwembad. Plaats een ring van grote stenen langs de binnenrand van de richel, het dichtst bij het diepere water. Leg vervolgens kiezelstenen (met een diameter van ongeveer een halve centimeter) op de rest van de rand. De grotere stenen zullen voorkomen dat de kleinere naar de bodem van de vijver rollen. Het oppervlak van de kleine stenen is de perfecte plaats voor micro-organismen om te groeien en het filter van je vijver te worden. Binnen de kortste keren zullen de stenen slijmerig worden, wat aantoont dat de micro-organismen goed gedijen en het water reinigen.

Veel waterplanten

Als het voedingsstoffen gehalte te hoog wordt, kunnen algen de vijver snel overnemen en al het andere verstikken. Het geheim van een algenvrije vijver zonder pomp, filter en chemicaliën is de voedingsstoffen niveaus onder controle te houden – en de beste manier om dat te doen is om veel planten in het water te laten groeien die de algen verdringen.

Om een evenwichtige omgeving in uw doe-het-zelf-vijver te creëren, kunt u de rand beplanten met een minimale hoeveelheid waterplanten die goed gedijen in de moerasachtige omstandigheden aan de rand, of marge, van een watertuin. Je wilt dat de planten voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen, dus plant ze niet in aarde of potten. Zet ze gewoon tussen de kleine stenen op de richel en zet de wortels vast met een grotere steen. De nieuwe wortels van de planten zullen ze snel aan de richel verankeren. Goede planten voor ondiep water zijn o.a. waterkers en kattenstaart.

Ben je eventueel meer geïnteresseerd om een waterval vijver te plaatsen, neem dan een kijkje naar deze blog