Tropische tuin – inspiratie en tips

Dit artikel behandelt de basisprincipes van een tropische tuin, zodat je aan de slag kunt met je eigen tropische tuin. Lees verder en leer hoe je kunt beginnen met welke planten je nodig hebt, de kostprijs en wat voor meubels je nodig.

Wat is een tropische tuin?

Een tropische tuin is een tuin die is ontworpen om eruit te zien als een tropisch paradijs. Het is meestal gevuld met planten en bloemen die inheems zijn in de tropen. Tropische tuinen zijn te vinden op veel verschillende plaatsen, met inbegrip van openbare parken, botanische tuinen, en prive-woningen.

Tropische tuinen worden het vaakst aangelegd in plaatsen waar het zeer vochtig is aangezien ze zich in een warm nat klimaat bevinden. Dit soort tuinen vind je in veel verschillende delen van de wereld waaronder Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Daarentegen houdt niemand je tegen om zelf het warme klimaat naar je huis te brengen door een tropisch getinte tuin te designen.

Welke planten horen in dit type tuin?

Een tropische tuin bevat meestal planten die inheems zijn in tropische gebieden. Deze planten zijn meestal zeer kleurrijk en hebben grote bladeren. Enkele veel voorkomende planten die thuishoren in een tropische tuin zijn hibiscus, paradijsvogel bloemen en bougainvillea. Ze zijn vaak zeer weelderig en kunnen veel privacy bieden.

Als je echt over the top wilt gaan met een tropische tuin dan kan je ook zaken als palmbomen toevoegen. Dit geeft je tropische tuin de extra touch waar mensen naar zullen opkijken. De prijzen van een palmboom schommelen tussen de 50€ en 700€ dus, iedereen kan er één plaatsen indien je het wilt hebben.

Wat is de kostprijs?

Tropische tuinen zijn een geweldige manier om wat kleur en leven aan je huis toe te voegen. Ze kunnen echter duur in onderhoud zijn, vanwege de speciale verzorging die ze vereisen. Het belangrijkste om te onthouden is dat je ze regelmatig water moet geven. Regelmatig bemesten en snoeien helpt ook om ze gezond te houden en er op hun best uit te laten zien.

De kosten van planten voor tropische tuinen zijn afhankelijk van de grootte en het type van de planten die je kiest. Je kan bij je plaatselijke kwekerij of tuincentrum vele betaalbare opties vinden. Doe wel wat onderzoek om planten te vinden die in je klimaat goed gedijen.

Welke soort meubels passen in dit concept?

Als je een tropische tuin wilt creëren, is meubilair een must. Meubilair helpt de ruimte af te bakenen en maakt deze meer uitnodigend. Een paar goed gekozen meubels kunnen het verschil maken in je tuin. Wanneer je meubilair voor je tropische tuin uitkiest, zoek dan naar meubilair van natuurlijke materialen zoals rotan, bamboe of teakhout.

Bekijk ook zeker onze artikelen over de volgende tuinstijlen: siertuin, mediterrane tuin